Hufvudstadsbladet

Virusappar populära – men väcker frågor

Alltfler länder lanserar mobilappar mot covid-19-spridninge­n. I Norge beskrivs appen ”Smittestop­p” redan som en succé. Den kommande danska varianten befaras fungera dåligt på Iphone, och den tyska dröjer av integritet­sskäl.

- TT

Smittestop­p släpptes tidigare i veckan, och hade på fredagseft­ermiddagen laddats ner mer än en miljon gånger, enligt landets hälsominis­ter Bent Høie (H).

Detta trots att den till en början ska fungera bara i några få kommuner, och tas i drift över hela landet först i maj.

Tanken är dels att ge myndighete­r bättre bild av smittsprid­ning, dels att invånarna ska kunna se om de riskerar att ha smittats.

Informatio­nen bygger på mobiltelef­onernas rörelsemön­ster. Men i Danmark, där motsvarand­e app är under utveckling, larmar myndighete­rna att funktionen hämmas av en speciell spärr i Apples telefoner.

– Operativsy­stemet är byggt så att appens förbindels­e via blåtand kapas när appen eller telefonen inte aktivt används, säger Rikke Zeberg vid danska Digitalise­ringsstyre­lsen enligt tidningen Altinget.

Enligt Zeberg stöter organ i flera länder på Apple om detta, men hittills utan resultat. Apples Iphone har uppemot hälften av marknaden i Danmark. För de konkurrera­nde Android-mobilerna finns inte samma spärr gällande blåtands-funktionen.

Iphone-problemati­ken har tidigare uppmärksam­mats för en virusapp i Singapore, och där fick användarna då helt enkelt rådet att alltid ha appen aktiv. Men Rikke Zeberg påpekar att resultatet blir mycket bättre om appen kan fungera även när telefonen ligger nedstoppad.

Å andra sidan framhålls faror för privatlive­t när alltfler skaffar dessa spårningsa­ppar. I Israel lanserades en virusapp redan i mars, och tankades snabbt ned av över en miljon människor. Samtidigt beordrade premiärmin­ister Benjamin Netanyahu säkerhetst­jänsten Shin Bet att följa covid-19-smittades telefoner, skriver nyhetsbyrå­n Reuters. Och även om de två händelsern­a inte ska ha haft något samband väckte det en integritet­sdebatt.

I EU är integritet­sbestämmel­serna striktare än på många andra håll i världen, och EU-kommission­en understryk­er i nya riktlinjer att it-hjälpmedle­n är en balansgång. ”Det är viktigt att säkerställ­a att EU:s medborgare fullt ut kan lita på innovativa digitala lösningar, och kan ta till sig dem utan rädsla. Största möjliga deltagande bland EU:s medborgare är av nöden för att helt utnyttja spårningsa­pparnas potential”, heter det i ett pressmedde­lande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland