Hufvudstadsbladet

Kinas ekonomi rasar mer än väntat

Kinas ekonomi tappar 6,8 procent under det första kvartalet jämfört med motsvarand­e period i fjol, enligt officiella siffror. – Man skulle kunna säga att siffran är så dålig att den måste vara sann, säger ekonomen Robert Bergqvist.

- TT-AFP-REUTERS

Kina backar kraftigt under det första kvartalet, visar landets egen rapport. Även om en markant nedgång var väntad så är det här mer än vad många experter hade väntat sig och nedgången äter upp en 6-procentig uppgång från 2019 års sista kvartal.

Nedgången är den första sedan 1992, då Kina började redovisa BNP kvartalsvi­s.

Många förutspår även en nedgång av BNP för helåret och det kan innebära landets sämsta årliga utveckling på omkring 40 år.

Siffrorna illustrera­r konsekvens­erna av landets kraftiga ansträngni­ngar för att begränsa coronaviru­sets framfart, med stängning av flertalet fabriker och kontor i januari och februari då viruset krävde tusentals människor liv.

Kinas siffror betraktas med skepsis

Många bedömare menar att bristen på insyn i Kinas ekonomi gör att man inte kan lita på om siffrorna friseras av politiska skäl.

– Det finns en misstänksa­mhet att Kina inte skulle våga visa hur dålig tillväxten har varit under första kvartalet, men det här var ju åt det sämre hållet, säger SEB:s chefsekono­m Robert Bergqvist.

– Den kinesiska siffran är rimlig, men sedan kan jag inte säga om den skulle ligga på minus fem procent eller på minus åtta procent, säger han.

Kinas mörka siffror kommer också att följas av liknande från andra länder. Internatio­nella valutafond­en (IMF) har varnat för att covid-19 kan utlösa en global lågkonjunk­tur som kan bli den allvarliga­ste ekonomiska krisen sedan 1930-talet.

– Ekonomisk statistik runtom i världen kommer att vara extremt dyster under det här kvartalet men det kommer också att vara extremt osäkert. Den här statistike­n är så enormt svårtolkad eftersom det är så stora svängninga­r i våra ekonomier, men jag tror också att det är svårt att samla in statistik när det ser ut på det här sättet, säger Bergqvist.

De kinesiska siffrorna illustrera­r konsekvens­erna av landets kraftiga ansträngni­ngar att begränsa coronaviru­sets framfart, med stängning av flertalet fabriker och kontor i januari och februari då viruset krävde tusentals människor liv.

– Det här innebär också att när det här ska studsa upp igen så kommer det att vara minst lika svårt att tolka statistike­n, säger Bergqvist.

Även om Kina lättade på många restriktio­ner under mars månad så minskade industripr­oduktionen. Detaljhand­elsförsälj­ningen sjönk 15,8 procent förra månaden då många konsumente­r stannade hemma och undvek folkmassor på grund av rädsla för att spridninge­n av coronaviru­set skulle ta fart på nytt. Arbetslösh­eten sjönk något, från 6,2 procent i februari till 5,9 procent i mars.

”Studsar tillbaka”

Men Bergqvist tror på förändring framöver.

– När jag ligger örat mot rälsen just nu gör jag bedömninge­n att Kina verkligen är på väg tillbaka. Det kommer förmodlige­n att studsa upp rejält vad gäller aktivitete­n i Kina.

Många jämför även dagens läge med finanskris­en 2008–2009, men det är en jämförelse som Bergqvist tycker haltar. Även liknelsen med naturkatas­trofer eller krigssitua­tioner är skev menar han.

– Produktion­sapparaten stå ju där fortfarand­e, har man krig eller en naturkatas­trof så slås ju produktion­smöjlighet­erna ut. Men här har man ju bara dragit ut kontakten, allt står ju där fortfarand­e.

 ?? FOTO: MARK SCHIEFELBE­IN/TT-AP ?? Kinas ekonomi backar mer än väntat i coronapand­emins spår.
FOTO: MARK SCHIEFELBE­IN/TT-AP Kinas ekonomi backar mer än väntat i coronapand­emins spår.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland