Hufvudstadsbladet

Wuhanbo: Alla i Kina hatade oss

Wuhan i Kina var länge centrum för smittsprid­ningen av det nya coronaviru­set. Även om de hårdaste restriktio­nerna lättat, är livet i mångmiljon­staden långt ifrån normalt. – Jag går bara ut för att slänga soporna, säger Chen Wei.

- Vad längtar du efter mest? GUSTAV SJöHOLM/TT

Den 19 januari i år satte sig Chen Wei på tåget i Wuhan för att ta sig till Huainan i Anhuiprovi­nsen, där hon vuxit upp, för att fira det kinesiska nyåret.

Fyra dagar senare sattes Wuhan i karantän till följd av coronaviru­set. Viruset upptäcktes i staden, där många hann smittas innan myndighete­rnas omfattande åtgärder sattes in.

Först i början av april kunde Chen Wei återvända med tåget, den här gången iklädd mask och skyddsglas­ögon. På tågstation­en i Wuhan kryllade det av människor på väg från staden, efter 76 dagar av karantän.

– Innan jag lämnade Wuhan bar ingen mask. Folk blev sjuka och var inte uppmärksam­ma, och regeringen sade att det inte var någon stor grej och till och med fake news. Nu är alla rädda för att smittas. Alla bär masker nu, många bär två. Alla är rädda, säger hon.

Kontroller­as via app

Fortfarand­e finns en hel del restriktio­ner och skolorna är fortsatt stängda. Invånarna tillåts lämna hemmet, men uppmanas att inte göra det mer än nödvändigt. Många butiker har öppnat sina portar, och överallt kontroller­as människors temperatur.

– De kollar mot huvudet eller handen. Man måste också visa upp att man har en ”grön kod”. Nästan överallt är det kontroller, för att ta sig in i livsmedels­butiker och till och med i mitt bostadshus, säger Chen Wei.

Genom en populär betalnings­app på mobilen visar användaren upp att man är ”grön”, och inte gul eller röd, som kräver att man är i karantän. Användaren får klassninge­n genom att fylla i uppgifter i appen. Exakt hur man klassas som grön är oklart, men systemet bygger på storskalig datainsaml­ing, enligt The New York Times. Systemet har fått en del kritik för att informatio­n om människors rörelsemön­ster samlas in och exempelvis skickas till polisen.

Chen Wei försöker att hålla sig inne så mycket hon kan, hon håller kontakt med sina vänner via sociala medier och handlar det mesta via nätet.

– Jag har bara träffat min granne, som hjälpte mig att ta hand om min katt när jag inte var här.

Svenske ishockeytr­änaren Johan Björnfot valde att stanna i Wuhan när staden stängdes ned. Efter mer än 80 dagar i karantän fick han på tisdagen äntligen gå ut, då han i stället för appen fått ett dokument som visar att han är frisk.

– Det var speciellt. Jag fick gåshud i hela kroppen när jag hämtade pappret. Det var en känsla jag aldrig upplevt tidigare, säger han.

– Det första som hände när jag gick ut genom grinden var att en man kramade om mig och sade ”welcome out”. Man ser när människor pratar med varandra att de är lättade och lyckliga.

Även han intygar att det är ett annorlunda Wuhan, även om han tycker att folk är optimistis­ka.

– Men man tar det försiktigt och väntar med att leva som innan. Alla bär masker och jag har inte sett någon folksamlin­g alls. Normalt sett kryllar det med folk på gatorna.

Johan Björnfot har haft nytta av den mentala träningen från ishockeyn under tiden i isolering och hållit i gång med fysisk träning och mindfulnes­s. I takt med att viruset spridits i världen har situatione­n i det som en gång var epidemins centrum förbättrat­s.

Att komma från Wuhan blev något av ett stigma när epidemin tog fart i Kina, berättar Chen Wei.

– Alla i Kina hatade folk från Wuhan. Men nu börjar folk säga att viruset kommer från USA, att det kom hit folk som spred viruset. Så nu skyller inte folk lika mycket på Wuhan.

Statliga Global Times och kinesiska utrikesdep­artementet­s talesman hör till dem som på olika sätt spätt på konspirati­onsteorier­na genom att rikta anklagande fingrar mot USA.

Mer normalt

Chen Wei säger att hon har det okej, och att det på Wuhans gator rör sig betydligt fler människor och bilar än tidigare. Många butiker har öppnat, liksom restaurang­er och caféer, även om det främst är takeaway. Men hon tror att det dröjer ytterligar­e ett halvår innan livet återgått till något som mer liknar det normala.

– Att kunna träffa mina vänner, utan att vi ska behöva oroa oss.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland