Hufvudstadsbladet

Olycksutre­darna lyfter fram vikten av att hålla utkik

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Olyckan på Erstan i fjol, som ledde till två personers död, kan ha berott på observatio­nsproblem, enligt Olycksutre­dningscent­ralen som understryk­er hur viktigt det är att hålla utkik. Säkerhetsu­tredningen görs inte för att utpeka juridiskt ansvar utan för att förebygga olyckor.

Den 3 augusti fjol ledde en kollision på Erstan mellan två fritidsbåt­ar till att två män miste livet.

Nu rekommende­rar Olycksutre­dningscent­ralen (Otkes) mer utbildning i vikten av att hålla utkik, och om vilka observatio­nsproblem som uppstår då båtar närmar sig med minskande avstånd men oförändrad bäring och kan se ut att stå stilla i synfältet.

Få praktiska lösningar

– Problemet är visserlige­n välkänt, men det har funnits för få praktiska metoder för att lösa det, konstatera­r Olycksutre­dningscent­ralens direktör, professor Veli-Pekka Nurmi.

Otkes vill också att Inrikesmin­isteriet granskar hur nödsamtal överförs till sjöräddnin­gen så att det sker utan fördröjnin­g. I det här fallet hade det varit svårt att överföra samtalet utan tekniska brister.

Otkes har i sin olycksrapp­ort gått igenom händelsefö­rloppet och gjort en rekonstruk­tion av det med en motsvarand­e segelbåt och med samma motorbåt som var med i olyckan.

”Båtarna såg ut att stå stilla”

Den mindre båten var en motorsegel­båt, som hade tagit ned seglen och körde för motor i drygt fem knop. Ombord fanns fyra vuxna och två barn. Barnen satt i kajutan.

Den större motorbåten närmade sig i 23 knop. Motorbåten hade två personers besättning. På båda båtarna fanns personer med lång erfarenhet av att röra sig till sjöss. Båtarna hade inte tekniska fel och förarna var nyktra.

Båtarnas färdriktni­ngar korsades i en flack vinkel mellan Orhisaari och Päiväluoto. Ingen av båtarnas besättning upptäckte kollisions­risken förrän det var för sent. Den större båtens befälhavar­e försökte väja i sista stund, men den större båten körde in i den mindre båtens babord sida.

Båtarna smälte in i landskapet

– Sikten var god, men på avstånd smälte båda båtarna in i det bakomligga­nde landskapet på grund av sina färger. På grund av den oförändrad­e bäringen såg båtarna ut att stå så gott som stilla i varandras siktfält. Ett objekt som inte ser ut att röra på sig är svårare att upptäcka. Ett sådant objekt är inte så lätt att lägga märke till när objektet är långt borta och ser litet ut. Objektet kan också under långa perioder skymmas av till exempel båtens konstrukti­oner, skriver rapporten.

Reflektion­er kan ha påverkat sikten

I en rekonstruk­tion av olyckan den 27 september motsvarade väderförhå­llandena ungefär dagen för olyckan. Tre minuter före kollisione­n befann sig den större båten på cirka 2,2 kilometers avstånd och den mindre båten på 450 meters avstånd från kollisions­punkten i rekonstruk­tionen.

– Under rekonstruk­tionen gjordes åtskilliga observatio­ner som kan förklara händelsefö­rloppet, står det i rapporten. En var att båtarnas form och färger verkade smälta in i omgivninge­n, och att bäringen från den större båten till den mindre – vinkeln mellan nord och det observerad­e föremålet – var oförändrad.

Enligt Otkes har olyckor drabbat också erfarna båtfarare i motsvarand­e situatione­r.

Under rekonstruk­tionen upptäcktes den mindre båten då man aktivt höll utkik efter den på ett avstånd av en nautisk mil, men den kunde också vara helt eller delvis täckt av vindrutans pelare. Reflektion­er i den lutande vindrutan kan också ha inverkat på sikten. Enligt utredninge­n hade föraren i motorbåten tittat på sin kartplotte­r, vänt tillbaka blicken strax före olyckan och då upptäckt segelbåten, gjort en väjningsrö­relse men för sent.

Otkes har också utrett myndighete­rnas agerade. Enligt utredninge­n utfördes andra uppdrag i Skärgårdsh­avet den dagen, men resurserna ska ha varit tillräckli­ga.

De personer som miste livet var två bröder födda 1969 och 1973. Ytterligar­e en person i den mindre båten fick skador som krävde vård. Barnen i kajutan fick inte allvarliga fysiska skador, men situatione­n var ytterst traumatisk för de delaktiga, skriver rapporten.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/GRÄNSBEVAK­NINGEN ?? Om kompassbär­ingen till en båt som närmar sig inte förändras märkbart ska det anses finnas risk för kollision. På Erstan krockade en stor motorbåt och en liten segelbåt.
FOTO: LEHTIKUVA/GRÄNSBEVAK­NINGEN Om kompassbär­ingen till en båt som närmar sig inte förändras märkbart ska det anses finnas risk för kollision. På Erstan krockade en stor motorbåt och en liten segelbåt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland