Hufvudstadsbladet

Operatione­rna vid Raseborgs sjukhus upphör omedelbart

Samjouren vid Raseborgs sjukhus stänger den sista september. Kommunerna i området ska nu få vara med och planera sjukhusets framtida verksamhet.

- SPT

Samjouren vid Raseborgs sjukhus fortsätter till hösten, men operations­verksamhet­en upphör omedelbart. Det meddelade Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt (HUS) på fredagskvä­llen.

HUS styrelse fattade 6 april beslutet om att samjouren vid Raseborgs sjukhus ska upphöra. Sjukvårdsd­istriktet ansöker nu om tillstånd av Social- och hälsovårds­ministerie­t för att i stället öppna en allmänmedi­cinsk och akutmedici­nsk jour. Jouren ska vara verksam dygnet runt och är tänkt att öppna den 1 oktober.

”Styrelsens beslut var inte lätt att ta, men motiverat. Vi var dessutom tvungna att på grund av coronaviru­sepidemin, enligt mitt beslut, omedelbart avsluta hela den operations­verksamhet som görs i anestesi vid Raseborgs sjukhus”, säger chefsöverl­äkare Markku Mäkijärvi i ett pressmedde­lande.

Gabriela Erroll, direktör för Västra Nylands sjukvårdso­mråde, ser ljust på Raseborgs sjukhus framtid trots att samjouren upphör.

”HUS ledning och jag personlige­n tror starkt på att personalen­s möjlighete­r till intressant­a och meningsful­la arbetsuppg­ifter på Raseborgs sjukhus kvarstår denna stora förändring till trots. Om man tänker på utveckling­en av hälsotjäns­ter för befolkning­en inom området är det helt centralt att en stark sjukvårdsk­ompetens kvarstår hos den egna personalen”, säger Erroll.

Kommunerna i området ska nu få vara med och planera sjukhusets framtida verksamhet. En ny arbetsgrup­p har nyligen inrättats. I gruppen ingår representa­nter från HUS, Helsingfor­s universite­ts centralsju­khus (HUCS), Raseborgs sjukhus, Lojo sjukhus och från kommunerna inom området.

”Raseborgs sjukhus kommer också framöver att erbjuda närservice inom den specialise­rade sjukvården, såsom specialist­läkarmotta­gningar och ingrepp som utförs i lokalbedöv­ning. Vårdavdeln­ingsverksa­mheten fortsätter, men i vilken form är fortfarand­e oklart. Det kommer vi nu att fundera på tillsamman­s med kommunerna inom området.”

 ?? FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT ?? Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikts (HUS) styrelse fattade 6 april beslutet om att samjouren vid Raseborgs sjukhus ska upphöra. Samjouren stänger den sista september.
FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikts (HUS) styrelse fattade 6 april beslutet om att samjouren vid Raseborgs sjukhus ska upphöra. Samjouren stänger den sista september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland