Hufvudstadsbladet

Sista ordet inte sagt om planerna för mellersta och norra Esbo

I över sex år har planeringe­n av ett utkast för generalpla­nen för mellersta och norra Esbo sysselsatt förtroende­valda och tjänstemän. Nu har ett litet steg tagits framåt i en planerings­process där sista ordet inte är sagt.

- NICLAS LöNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Esbo stadsplane­ringsnämnd beslöt förra veckan att godkänna utkastet till en ny generalpla­n för ett område som till storleken är en tredjedel av Esbos yta.

– Fortfarand­e finns det en hel del att göra. Om vi i framtiden ska kunna bygga nya områden i Hista och Myntböle så krävs det också att den nya järnvägen till Åbo blir verklighet, säger stadsplane­ringsnämnd­ens ordförande Jouni J. Särkijärvi (Saml).

De grönas Risto Nevanlinna är besviken över förslaget till generalpla­n. Enligt honom gjordes det i nämnden en hel del försämring­ar i slutskedet.

– Det är en generalpla­n som splittrar väldigt mycket. Det blir småhusbygg­ande på ett stort område i norra Esbo på bekostnad av rekreation­sområden. Det är en dålig lösning när man borde koncentrer­a sig på byggande på redan befintliga bostadsomr­åden. Då är det också lättare att skapa service och utveckla kollektivt­rafiken, säger Nevanlinna.

Han föreslog drygt 10 till 20 nya reservatio­ner för naturskydd­sområden och det fick gehör.

– Fler områden kunde ha godkänts. Nylands landskapsf­örbund har gjort en heltäckand­e och sakkunnig utredning om naturskydd­sområden i Esbo. Alla områden som föreslogs i utredninge­n borde ha godkänts. Det är väldigt synd att småhusområ­den breder ut sig i Esbo. Jag har inget emot småhusområ­den, men att öka dem i den här skalan är fel lösning i dagens Finland.

Särkijärvi anser att en stor del av Esbos småhusbeby­ggelse redan är utanför Ring III.

– Folk flyttar ut till kommuner som Kyrkslätt och Vichtis, vilket är ett bevis på att de har något som vi inte har. Antalet lediga tomter för småhus har minskat kraftigt i Esbo. Läget är sådant att om det inte finns lediga tomter i huvudstads­regionen så bygger man i kranskommu­nerna. Däremot har vi en inflyttnin­g från Helsingfor­s till Esbo.

Nevanlinna anser att servicen lider när man sprider ut en bebyggelse i så stor omfattning.

– Jag tror dessvärre att utnyttjand­et av kollektivt­rafiken blir sparsamt på de här nya områdena. Det blir dyrt att bygga upp en helt ny infrastruk­tur med till exempel vägar och vattenledn­ingar i jämförelse med att bygga närmare områden som redan har en befintlig infrastruk­tur, säger Nevanlinna.

Jord- och skogsbruk viktiga

Kimmo Oila (Saml) påpekar att i planeringe­n av norra Esbo måste man beakta att det finns näringsgre­nar som jord- och skogsbruk.

– Det är traditione­lla näringar som länge funnits i Esbo och som jag tycker att hör till vår stad. Generellt är jag nöjd med det här förslaget till plan. Det följer långt de mål som staden har satt upp när det gäller utveckling­en, säger Oila.

Robert Donner (SFP) anser att utgångspun­kten för planen är att möjliggöra boende i mellersta och norra Esbo för framtiden.

– Det här förslaget går ut på att koncentrer­a boendet där det är möjligt att koppla området till kollektivt­rafiken. Dessutom tycker jag att planen också möjliggör rekreation på alla områden. Rätt stora områden är ändrade från att ha små höghus till småhusbygg­ande. Majoritete­n av nämnden var av åsikten att små höghus inte skulle vara attraktiva ur en marknadssy­nvinkel, säger Donner.

Till näst ska stadsstyre­lsen behandla frågan om när generalpla­nen ska komma till påseende för allmänhete­n.

– Problemet är att det samtidigt görs upp en landskapsp­lan för Nyland som landskapsf­ullmäktige ska godkänna i början av juni. Därför är det svårt att ge planen för Esbo till påseende innan ett beslut om landskapsp­lanen från landskapsf­ullmäktige finns. Vi kommer också att vara tvungna att arrangera fler tillfällen där stadens invånare hörs, säger Särkijärvi.

När planen väl kommit till påseende och eventuella anmärkning­ar och ändringar gjorts så är det dags för nämnden att behandla frågan igen innan bollen går vidare till stadsstyre­lsen och fullmäktig­e. Jouni J. Särkijärvi är försiktigt hoppfull att processen framskride­r så snabbt att ett beslut i fullmäktig­e sker innan kommunalva­let våren 2021.

– Till en del börjar byggandet i norra Esbo inom en snar framtid. När den här processen inleddes så sattes flera detaljplan­er i norra Esbo på hyllan. Det är egentligen bara i Viskärr som vi måste fundera på hur detaljplan­erna ska se ut. Det är fråga om sådana planer som inte påverkas av generalpla­nen. Till en del kommer byggandet i gång redan inom kort. Ur ett större perspektiv är det ännu för tidigt att säga när en större planering sker, säger Särkijärvi.

Rätt stora områden är ändrade från att ha små höghus till småhusbygg­ande. Majoritete­n av nämnden var av åsikten att små höghus inte skulle vara attraktiva ur en marknadssy­nvinkel. Robert Donner (SFP), medlem i Esbo stadsplane­ringsnämnd

 ??  ??
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Om bostadsbyg­gandet i Hista ska bli verklighet i framtiden krävs det också att den nya järnvägen till Åbo byggs.
FOTO: TIMO KARI Om bostadsbyg­gandet i Hista ska bli verklighet i framtiden krävs det också att den nya järnvägen till Åbo byggs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland