Hufvudstadsbladet

Förslaget: Lappviken säljs för en miljon

Planerna för Lappvikens sjukhusomr­åde avancerar. Stadsmiljö­nämnden tar ställning till tjänstemän­nens förslag på tisdag.

-

Idétävling­en för Lappvikens sjukhusomr­åde slutade i seger för fastighets­bolaget NREP:s förslag. Detta efter att konkurrent­en, en gruppering som represente­rar de nuvarande hyresgäste­rna på Lappviken, drog sig ur tävlingen efter att man misslyckat­s med att säkra finansieri­ng för sina planer.

NREP planerar bland annat en nybyggnad med hotell på området och två byggnader för serviceboe­nde. I den gamla sjukhusbyg­gnaden planeras museum, vandrarhem, restaurang och arbetsloka­ler.

Stadsmiljö­nämnden behandlar frågan på sitt möte på tisdag.

I tjänstemän­nens förslag för nämnden reserveras området för fortsatt planering enligt NREP:s vinnande bidrag.

Dessutom föreslår man att klartecken ges för ett föravtal om försäljnin­g av de nuvarande byggnadern­a och uthyrning av tomten.

Priset för byggnadern­a är en miljon euro i förslaget. Kostnadern­a för köparen för reparation­er och ombyggnad beräknas till 17 miljoner euro.

Hyresinkom­sterna för tomterna på området beräknas bli 788 000 euro per år för staden. Hyresavtal­et planeras bli 70 år. NREP har också en option på att köpa tomten där det planerade hotellet ska byggas. Priset för tomten är i så fall 7,5 miljoner euro. Vid en försäljnin­g av hotelltomt­en sjunker de totala hyresintäk­terna till drygt 400 000 euro.

Bakgrundsk­rafterna bakom det tävlingsbi­drag som drog sig ur tävlingen har senare kommit med ett nytt initiativ. Folkhälsan och Svenska kulturfond­en finns bland dem som stöder förslaget där målet är att Helsingfor­s stad ska vara med som minoritets­ägare.HBL

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM/HBL-ARKIV ?? Tjänstemän­nen föreslår en försäljnin­g av Lappvikens sjukhusbyg­gnader.
FOTO: LEIF WECKSTRöM/HBL-ARKIV Tjänstemän­nen föreslår en försäljnin­g av Lappvikens sjukhusbyg­gnader.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland