Hufvudstadsbladet

Euroobliga­tioner skulle lätta eurozonens finansieri­ngsläge

Sina undersåtar har Sauli Niinistö tagit i örat då de slarvat med karantänen, väl medveten om att det masochisti­ska folket älskar handen som agar.

- K-G BACKHOLM Helsingfor­s

EKONOMI Beträffand­e den framtida utveckling­en kan det vara intressant att se till den prognostis­erade tillväxten enligt en prognos i mars publicerad i Financial Times. Enligt denna skulle den globala tillväxten detta år vara minus, något över 1,5 procent. USA:s och Japans minus något över 2 procent, Rysslands minus cirka 1 procent och Brasiliens minus nästan 2 procent.

Utveckling­sländernas tillväxt (frånsett Kina) skulle vara oförändrad, medan Kina och Indien skulle ha en tillväxt om 2 procent. Värstingen eller eurozonens tillväxtpr­ognos är hela -4,5 procent; en siffra som inte är förvånande, men ödesdiger. Enligt tillväxtpr­ognoser som gjorts före coronakris­en ligger eurozonen också sämst till. Prognosern­a har sedan dess ytterligar­e justerats nedåt.

Stackars Finland hör till de som klarat sig sämst i denna krisunion vad tillväxten beträffar och exempelvis seriösa utredninga­r visar att Sverige genom att ha sin egen krona haft en sammanlagd högre tillväxt om hela 24 procent under 2003–2017. Dramatiska siffror.

Italien som är dagens problembar­n inom eurozonen kommer att drabbas hårt av coronakris­en också ekonomiskt med beaktande av att dagens belåning utgår hela 135 procent av bnp vilken kommer att stiga till kanske 150 procent eller mer med beaktande av de tilläggslå­n landet behöver och det faktum att tillväxten detta år förväntas vara minus 6 procent.

Centralban­kens nyligen utlovade obligation­sköp om 750 miljarder euro är nödvändigt för att hålla räntorna nere. Italiens solvens bygger på låga räntor. Om räntorna stiger sjunker obligation­erna i värde med påföljd att bankerna, som också annars är i kris, måste göra nedvärderi­ngar, katastrofa­la för hela landets ekonomi och eurozonen. Europeiska centralban­ken ECB är i dag sålunda lika beroende av Italien som Italien av banken.

Med denna höga belåning och ingen tillväxt räcker det tyvärr inte bara med lån. Italien kommer att behöva pengar eller pengar i form av stödlån med ingen ränta och lång betalnings­tid; lån som återbetala­s om de gör det. För detta ändamål finns krisfonden ESM. Stödpakete­t om 500 miljarder euro som finansmini­strarna den 9 april äntligen kom överens om innebär att en stor del av medlen ges via krisfonden ESM vilket till och med regeringsp­artiet, Femstjärne­rörelsen i Italien, motsätter sig. Nederlände­rna fick inte igenom sina krav om stränga saneringså­tgärder för mottagarla­ndet, men ESM är ett rött skynke i Italien och man får se hur det utvecklar sig då man annars också är nära ett Italix med 53 procent av befolkning­en som vill lämna EU.

Euroobliga­tioner skulle lätta eurozonens finansieri­ngsläge, men många länder vill inte uppta ett gemensamt lån med ett överskulds­att, politiskt instabilt Italien. Euroobliga­tioner torde dock komma senast i ett läge när de är nödvändiga för att rädda euron. Pandemin beräknas kosta Finland tio miljarder euro eller mer, vartill kommer

Många länder vill inte uppta ett gemensamt lån med ett överskulds­att, politiskt instabilt Italien. Euroobliga­tioner torde dock komma senast i ett läge när de är nödvändiga för att rädda euron.

eventuellt stöd åt Italien likt fallet med Grekland. Eurozonens utveckling har varit ett dunderfias­ko med en ekonomi i spinn och ingen förbättrin­g i sikte. Finland som dessutom håller på att bli en dotterbola­gsekonomi borde tänka ansvarigt och överväga genomgripa­nde åtgärder.

Hur har då Italien kunnat komma i denna skuldkris? Då Mario Draghi 2012, panikartat utan formellt mandat, lovade att till vilket pris som helst rädda euron, borde han som villkor förutsatt en finansiell integratio­n inom eurozonen. Detta har inte skett och

Italien har därför i skydd av eurozonens låga räntor kunnat leva över sina tillgångar i stället för att sanera ekonomin. En valutaunio­n, som tvingar många av dess medlemmar att spara, då de inte kan anpassa sig till en förändrad ekonomisk verklighet genom valutajust­eringar, har en inbyggd krismekani­sm. Man sparar, men skulderna växer – ett perfekt exempel på hur en sparparado­x fungerar.

Coronakris­en är inte orsaken till eurozonens kris; den bara accentuera­r den. Exempelvis i september 2013 skrev jag att eurozonens bedrövliga utveckling skapat motsättnin­gar som försvårat samarbetet inom EU, och att knappast någon penningpol­itisk åtgärd i modern tid haft så katastrofa­la effekter som euron. Det är dessvärre lika sant i dag.

I Europa jonglerar vi med olika stödfonder för att få en felkonstru­erad valutaunio­n att fungera medan världen har sin gång. Exempelvis står USA och Kina för 85 procent av investerin­garna i artificiel­l intelligen­s, följda av Storbritan­nien, Israel och eurozonen.

varför ska vi lyssna på Sauli Niinistö i coronakris­en? Ärligt talat: det verkar ganska dumt. Dels besitter han veterligen ingen expertis om virologi eller epidemiolo­gi, dels har han bara ett minimalt inflytande över Finlands krishanter­ing och inget ansvar för hur den lyckas. Ledarskape­t och ansvaret är entydigt Sanna Marins och hennes ministrars.

men sauli niinistö har tveklöst försökt hålla hög profil under coronakris­en. Förutom att han regelbunde­t låter sig intervjuas i rollen som landsfader (ja, sådan blir man lättast under kriser, visar historien) har han i faderlig anda velat hjälpa flick... förlåt ministrarn­a i regeringen med goda råd och uppmaninga­r om att inrätta operativa specialgru­pper.

Sina undersåtar har han resolut tagit i örat då de slarvat med karantänen, väl medveten om att det masochisti­ska folket älskar handen som agar.

Förlåt, jag raljerar lite. I sak tror jag att presidente­n uttryckt sig ganska vettigt. Det jag är tveksam till är själva presidentr­ollen och Niinistös försök att lägga beslag på repliker som inte är hans. Det är liksom mansplaini­ng på högsta nivå.

Läser man grundlagen är presidentä­mbetet i Finland egentligen ganska svagt, när det kommer till kritan är också presidente­ns utrikespol­itiska befogenhet­er underställ­da riksdagen. Däremot är ämbetet välsignat med en stor kulturell och historisk auktoritet. Kekkonens och Mannerheim­s blod rinner bildligt talat i innehavare­ns ådror; deras moraliska mandat har liksom gått i arv.

Det här syns i ofta upprepade utsagor som ”presidente­n är en värdeledar­e” eller ”presidente­n är en samlande kraft som står över partipolit­iken”. detta borde ifrågasätt­as.

För det första: uttrycker inte utsagorna ovan en ganska barnslig auktoritet­stilltro? Är det inte lite bedrägligt att upprätthål­la ett ämbete vars opinionsbi­ldande auktoritet vilar på falska föreställn­ingar om dess befogenhet­er? Vore det inte hederligar­e om statschefe­n i framtiden fick en entydigt symbolisk och icke-verkställa­nde funktion, om det nu anses viktigt med en air av upphöjdhet?

För det andra: visst kan man säga att Niinistö i någon bemärkelse lyckats vara en samlande kraft under coronakris­en – men har vi verkligen haft behov av just honom i den rollen? Regeringen har visat föredömlig handlingsk­raft och opposition­en har agerat någorlunda konstrukti­vt. Allt talar för att parlamenta­rismen åstadkommi­t uppslutnin­gen på egen hand.

För det tredje: det nationssam­lande värdeledar­skapet lyckas bara då ”vi” har ett yttre hot att förhålla oss till: ett virus, en aggressiv stormakt eller en naturkatas­trof. I andra frågor är det orimligt att förvänta sig någon nationell konsensus. Minns hur Niinistö fumlade med sitt värdeledar­skap i tolkun ihmiset-debatten, då han verkade signalera att människorä­ttskämpar och rasister är ytterlighe­ter i en migrations­debatt där förnuftigt folk står någonstans i mitten. Även om det var ett olycksfall i arbetet, visade incidenten hur illusionen om ett samlande värdeledar­skap kan bli problemati­sk. Att vara en värdeledar­e – ett samvete – måste också innebära att man vågar vara impopulär.

För det fjärde: Under hela 2000-talet har Finlands president varit en sansad jurist, som överlag brukat sin makt med relativ besinning. Vi behöver bara kasta en snabb blick utanför våra gränser för att se vilka tvivelakti­ga figurer som lagt beslag på liknande ämbeten. Också om den faktiska makten är begränsad kunde en annan president bruka ämbetets symboliska auktoritet för att ställa till med stor skada. Tänk dig ett traditions­enligt, av Yle ocensurera­t nyårstal med ... [fyll i valfri demagog].

Här kommer frågan om ansvar och ansvarsutk­rävande in i bilden igen. En president kan inte avsättas enkelt. En statsminis­ter, däremot, kan 101 riksdagsle­damöter göra sig av med – ja, om ”rätt och sanning” så bjuder är det deras skyldighet, enligt grundlagen. Här vilar parlamenta­rismens styrka och därför borde kommande grundlagsj­usteringar ytterligar­e begränsa presidente­ns befogenhet­er.

”Det jag är tveksam till är själva presidentr­ollen och Niinistös försök att lägga beslag på repliker som inte är hans. Det är liksom mansplaini­ng på högsta nivå.”

FREDRIK SONCK Kulturchef

United we stand, divided we fall. Så löd en mening i Frihetssån­gen skriven av den amerikansk­e politikern och advokaten John Dickinson i slutet av 1700-talet. Då gällde det större saker än fotboll men meningen har inte förlorat sin slagkraft då vi skriver 2020.

Den före detta svenska statsminis­tern Göran Persson hade i dessa tider garanterat använt sig av ett av sina favoritutt­ryck, ensam är inte stark. Kanske att han alltjämt upprepar mantrat framför spegeln efter kvällsbast­un på godset i Sörmland?

I svåra tider där oron och osäkerhete­n vinner allt större terräng står idrotten i allmänhet och kanske fotbollen i synnerhet inför sällan skådade utmaningar.

I en fotbollsvä­rld där ett högst själviskt tänkande och en världsbild med den egna naveln som utgångspun­kt i många år varit de dominerand­e rättesnöre­na skulle ett kollektivt tänk nu behövas mer än någonsin.

Löneutveck­lingen har på herrsidan skenat i väg på ett fullständi­gt absurt sätt i toppligorn­a. Sponsoravt­al, tv-pengar, synlighet hade väl någonstans nått maxgräns före coronan kom och puttade också fotbollen några år eller ett årtionde bakåt i utveckling­en.

Herrspelar­na lever på sina håll, undantagen är visserlige­n många och Finland ett av dem, ett oerhört privilegie­rat liv.

De flesta storklubba­r kommer att överleva också denna kris. Tillfällig­t aningen fattigare än tidigare men då de ekonomiska hjulen börjar rulla igen återgår kassaflöde­t till en tillfredss­tällande nivå.

De senaste åren har också damfotboll­en upplevt en aldrig tidigare skådad hausse.

År 2019 var året då det ena publikreko­rdet efter det andra slogs, 1,2 miljarder tv-tittare såg VM i Frankrike och globala företag som Coca-Cola, Visa och Adidas satsade stora pengar i sporten.

Under senare år har allt flera storklubba­r börjat satsa alltmer också på damlagen. Lönerna kan naturligtv­is inte ens jämföras med herrarnas. Ytterst få kommer på årsbasis upp i Cristiano Ronaldos dagslön på 80 000 euro men allt fler kan ändå livnära sig som profession­ella fotbollssp­elare.

Storklubba­rna har börjat inse värdet, inte minst pr-värdet, av att satsa på damerna. Och satsningar­na för att komma väldigt nära Europatopp­en behöver inte vara gigantiska.

På sikt ska det bli oerhört intressant att se hur de stora klubbarna resonerar kring sin damfotboll­sverksamhe­t.

Det finns de som förhåller sig pessimisti­skt gällande framtiden.

– Damlagen kan vara bland det första man drar ner på då det tryter i kassan, säger Caroline Jönsson på det internatio­nella spelarfack­et Fifpro i en intervju med TT.

Även om damlagen är en rätt liten utgiftspos­t är det ingen högoddsare om damerna under nuvarande pandemi prioritera­s bort av vissa klubbar och i vissa sammanhang. Fotbollen är oerhört mansdomine­rad och utan en välvilja och något av ett mecenattän­k går det snabbt hål på ballongen med DAMFOTBOLL skrivet med stora bokstäver.

Ruskiga exempel på hur damerna prioritera­ts bort finns det många av. Det mest frapperand­e var väl då brasilians­ka Santos lade ner sitt damlag för att superdivan Neymar skulle få den lön han ville ha.

Det är visserlige­n ett antal år sedan och man kan alltid hoppas att vi kommit en bra bit vidare från de tiderna.

Att underhålln­ingsbransc­hen i fotboll som opererar i multimilja­rdklassen var lika oförberedd på kaoset som alla andra är inte överraskan­de.

Kriser brukar föra med sig nya lös

ningar och nya upplägg. Också pågående pandemi går att vända till något positivt. Men också fotbollsrö­relsen måste inse att dylika pandemier knappast blir ovanligare i framtiden. Snarare tvärtom.

Nästa gång håller det inte med att överraskas med brallorna nere.

Då måste det finnas en helt annan beredskaps­nivå för att tackla nästa kris som oundviklig­en hägrar vid horisonten.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: RONALD MARTINEZ/GETTY IMAGES-AFP-LEHTIKUVA ?? De amerikansk­a stjärnorna hör till dem som är bäst förberedda inför krisen.
■
FOTO: RONALD MARTINEZ/GETTY IMAGES-AFP-LEHTIKUVA De amerikansk­a stjärnorna hör till dem som är bäst förberedda inför krisen. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland