Hufvudstadsbladet

HIFK Fotboll Ab sänker lönerna med 25 procent

Det blir inga uppsägning­ar men nog permitteri­ngar då det gäller kontorsper­sonalen och tränarna i HIFK Fotboll Ab. Spelarna sänker sina löner med cirka 25 procent men ingen permittera­s.

- JONAS VON WENDT

– Läget är vad det är. Det är tuffa tider och sparkraven var odiskutabl­a under rådande omständigh­eter, säger vd Cristoffer Perret.

Samarbetsf­örhandling­arna avverkades i tämligen rask takt. Då beskedet före påsken nådde spelarna drabbades en del av de utländska spelarna av panik.

– De visste ju inte vad samarbetsf­örhandling­ar innebär utan befarade att de blir helt utan inkomst. Vi lyckades undvika permitteri­ngar men visst känns det i plånböcker­na om man tappar en fjärdedel av bruttolöne­n.

– Vi lade fram vårt förslag och spelarna kom med ett motbud. Jag tror att det lugnade ner de utländska spelarna då de kände att de fick vara med i förhandlin­garna, säger Perret.

Lönesänkni­ngen är i kraft så länge säsongen pågår. I dagsläget finns fortfarand­e planer på att återuppta ligaspelet i juni men under rådande pandemioms­tändighete­r ligger en osäkerhete­ns skugga över allt vad tävlingsid­rott heter.

– Bland kontorsper­sonalen och tränarna blir det permitteri­ngar. Det går inte att undvika i det här läget. Majoritete­n permittera­s i upp till 90 dagar från och med 21 april. Osäkerhete­n kring hur länge våra pengar borde räcka är stor och därför var vi tvungna att ta till rätt stora nedskärnin­gar, säger Perret.

Ingen spelare ville bryta kontraktet.

– Förståelse­n inom föreningen var stor. Viktigast var att ingen blev utan tak över huvudet, säger Perret.

Liganykoml­ingen, klassiska Haka, meddelade att man sänker lönerna för spelare och övrig personal med 30 procent fram till medlet av juni.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Mångåriga utlandspro­ffset Sakari Mattila tvingas sänka sin lön med 25 procent.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO Mångåriga utlandspro­ffset Sakari Mattila tvingas sänka sin lön med 25 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland