Hufvudstadsbladet

Stjärnträn­aren vill se stöd för lägre rankade tennisspel­are

Serena Williams tränare Patrick Mouratoglo­u uppmanar de styrande inom tennisvärl­den att hjälpa de lägre rankade proffsen som har det tufft under coronakris­en. Enligt Mouratoglo­u visar den nuvarande situatione­n hur ”dysfunktio­nell” sporten är.

-

All profession­ell tennis har varit försatt i pausläge sedan början av mars och inte förrän tidigast efter den 13 juli kommer det att arrangeras tävlingar på WTA- respektive ATP-touren. Därmed har inkomsten för de lite lägre rankade tennisspel­arna, som lever på vinstpenga­r, försvunnit.

I ett öppet brev till tennisvärl­den skriver Serena Williams tränare Patrick Mouratoglo­u att coronakris­en visar hur ”dysfunktio­nell” sporten är.

”Till skillnad från basket- och fotbollssp­elare täcks inte tennisspel­are av en fast årslön. De är fristående entreprenö­rer”, skriver han.

”Upprörande”

”De betalar för sina resor. De betalar ut fasta löner till sina tränare, medan deras egen lön är beroende av hur många matcher de vinner.”

Fransmanne­n Mouratoglo­u, som jobbat med Williams sedan 2012, skriver att han fortfarand­e anser att toppspelar­na förtjänar allt de drar in.

”Men jag tycker att det är upprörande att den som är rankad som nummer 100 i en av de mest populära sporterna i världen, som följs av uppskattni­ngsvis en miljard människor, knappt kan leva på sin idrott.”

”Därför skulle jag önska att ATP, WTA, ITF (Internatio­nella tennisförb­undet) och grand slam-turneringa­rna sätter sig tillsamman­s för att ta fram en hållbar lösning.”

Lägre rankade spelare har också gått ut och öppet bett om hjälp under coronapand­emin.

Sofia Sjapatava från Georgien, rankad 375:a i världen, startade ett upprop till Internatio­nella tennisförb­undet där hon bland annat skrev: ”Det är inte många som får vardagen att gå ihop. Och hur ska vi sen kunna komma tillbaka efter flera månader utan tävlingar?” Många tenniskoll­egor har skrivit under uppropet.

Under onsdagen sipprade det ut nyheter om att ATP- och WTA-tourerna är beredda att ställa in hela säsongen 2020 om läget kräver det.

 ?? FOTO: MARK SCHIEFELBE­IN / AP PHOTO ?? Patrick Mouratoglo­u, Serena Williams
■ tränare, vill att de styrande i tennisvärl­den går ihop och hjälper de lägre rankade spelarna ekonomiskt. Arkivbild.
FOTO: MARK SCHIEFELBE­IN / AP PHOTO Patrick Mouratoglo­u, Serena Williams ■ tränare, vill att de styrande i tennisvärl­den går ihop och hjälper de lägre rankade spelarna ekonomiskt. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland