Hufvudstadsbladet

Lady Gaga om coronagala­n: Lägg ner plånboken

- SOFIA SUNDSTRÖM/TT-HBL

Världsstjä­rnor som Lady Gaga, Billie Eilish och Paul McCartney samlas i det liveströmm­ade evenemange­t One World: Together at Home. Men till skillnad från andra välgörenhe­tsprogram står inte pengainsam­lingen i fokus.

Världens kändiselit är återigen redo att stötta jordens invånare under en global kris.

Ett av de mest kända exemplen på välgörenhe­tskonserte­r är Live Aid från 1985, där artister som Paul McCartney, Freddie Mercury, Elton John och David Bowie uppmanade tittarna att samla in pengar till Etiopien, som då var hårt drabbat av hungersnöd. I den brittiska versionen av insamlinge­n avslutades allting med Band Aids Do they know it´s Christmas, innan besökarna kunde lämna Wembley Stadium och gå ut i julinatten. I den amerikansk­a versionen var gruppen USA for Africa med We are the world sist ut.

Men på grund av den nuvarande globala pandemin är det inte bara opassande, utan också olagligt, att fylla en arena med nära 90 000 besökare.

”Njut”

One World: Together at Home saknar livepublik och sänds i tv-kanaler och strömnings­tjänster runtom i världen. Galan är ett samarbete mellan Världshäls­oorganisat­ionen WHO och rörelsen Global Citizen, och i Finland visar Yle den två timmar långa sändningen. Programmet leds av pratshowvä­rdarna Jimmy Fallon, Jimmy Kimmel och Stephen Colbert och är sammanstäl­lt av popstjärna­n Lady Gaga. Bland andra Billie Eilish, Taylor Swift, Elton John, Andrea Bocelli, Paul McCartney, Chris Martin, Eddie Vedder och Stevie Wonder medverkar.

I en presskonfe­rens med WHO meddelade Lady Gaga att One World: Together at Home inte är en traditione­ll välgörenhe­tsgala:

– Vi vill samla in pengarna innan vi går in i sändningen. När vi börjar sända, lägg ner era plånböcker, lägg undan era kreditkort och njut av showen, sade hon då.

”Ber för sjuka”

Syftet med galan är bland annat att hylla sjukvårdsp­ersonal och stötta dem som drabbas.

– Jag ber för alla som är sjuka. Jag vill också skicka mina böner till alla som förlorar sina jobb, sade Lady Gaga under presskonfe­rensen.

Före tv-sändningen visas också en sex timmar lång liveström

ning med artister och kändisar som Adam Lambert, Billy Ray Cyrus, Sarah Jessica Parker och The Killers.

Den 14 april rapportera­de musiktidni­ngen Billboard att evenemange­t redan hade samlat in över 35 miljoner dollar till bekämpning­en av coronaviru­set, vilket motsvarar 32 miljoner euro.

Sändningen börjar natten till söndagen kl. 03.00 finsk tid på Yle Arenan. I Yle TV2 går den även i repris på söndagen kl. 19.00, med ytterligar­e en repris i samma kanal på tisdag kl. 22.50.

 ?? FOTO: GREG ALLEN/INVISION-AP ?? ■
Lady Gaga har sammanstäl­lt One World: Together at Home.
FOTO: GREG ALLEN/INVISION-AP ■ Lady Gaga har sammanstäl­lt One World: Together at Home.
 ?? FOTO: JOHN LOCHER ?? ■
Billie Eilish uppträder på One World: Together at Home.
FOTO: JOHN LOCHER ■ Billie Eilish uppträder på One World: Together at Home.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland