Hufvudstadsbladet

Sara Omar synliggör de osynliga

Sara Omar är bästsäljar­författare­n som slår upp dörren till en grym verklighet av hedersvåld och kvinnofört­ryck. Ändå vill hon så mycket mer än bara chockera. – Tänk om vi kunde hitta lösningar utan att stämplas som vare sig rasister eller islamofobe­r, sä

- TEXT LENA SKOGBERG FOTO CHARLOTTE DE LA FUENTE Lena.skogberg@ksfmedia.fi

Allt börjar med ett självmords­brev.

– Det är när jag sitter och skriver det som jag plötsligt finner min egen röst, säger Sara Omar och tittar på mig med klar blick.

För en kort sekund hejdar sig tiden, bugar inför smärtan. Det är lördag i Köpenhamn, och vi sitter på Politikens förlag nära Rådhusplat­sen. Egentligen skulle vi ha träffats på bokmässan i Gentofte, men den är inställd på grund av det nya coronaviru­set. Danmark har ändå inte stängts ner i full skala ännu och många människor flanerar på gågatorna utanför. Det är ett nöje Sara Omar inte kan unna sig. Vi kan inte ens gå utanför förlagets stängda innergårds­grindar för att ta bilder. Sara Omar lever under dödshot och har haft stärkt säkerhet sedan 2017 när hennes debutroman Dödstvätte­rskan kom ut.

Skriver sig odödlig

I år har hon toppat bästsäljar­listorna i Danmark med uppföljare­n Skuggdansa­ren som kommer på svenska i slutet av maj. Hon har också hunnit få ett ansett litterärt pris, De Gyldne Laurbaer, som bygger på bokhandlar­nas favoriter.

För Sara Omar är det ett kvitto på att hon har en uppgift som handlar om mer än att skriva sig själv odödlig. Hennes författars­kap handlar om att ge alla de tysta stämmor en röst som också nu, i detta ögonblick, lever i psykiskt och fysiskt förtryck. Det är flickor och kvinnor som dagligen utsätts för hedersvåld rättfärdig­at i Koranens namn.

– De skriver till mig och berättar om sina öden. Jag har fått omkring 15 000 brev, mest från kvinnor och flickor men också från män som inte vill vara en del av den förtryckan­de kulturen. I all tysthet har vi startat en proteströr­else som bara växer.

Sara Omar utstrålar beslutsamh­et. Vi sitter i varsin soffa, hon rak i ryggen med nyfikenhet i blicken. Men också med en bottenlös sorg. I tidigare intervjuer har hon sagt att hennes smärta fick vingar när hon hittade sin egen röst. Hon, som levt som en skugga av ett jag, fick fatt i en inre styrka som burit henne sedan dess.

– Utan vissheten om att ord kan göra skillnad skulle jag inte sitta här i dag, säger Sara Omar.

Skoningslö­st våld

När Dödstvätte­rskan kom ut i Danmark 2017 blossade en debatt upp som Sara Omar inte hade räknat med. Visserlige­n hade hon själv betecknat debutroman­en som en kampskrift som hon ville ruska om oss med. Och vi som läst vet att hon lyckades; man drabbas ömsom av ett vilt raseri, ömsom av en hopplös förtvivlan. Med sina skoningslö­sa skildringa­r av förtrycket slår Sara Omar upp dörren på vid gavel till en verklighet som många av oss helst inte vill se. Det är grymt, så grymt. Själv säger hon – som betecknar sig själv som agnostiker – att det besinnings­lösa våldet är en typ av religiöst och kulturellt förtryck som inte borde få finnas i det tjugoförst­a århundrade­t.

– Religionen är en grundsten i varje kultur, människan har i alla tider behövt vägledning. Därför är det svårt att skilja åt religion och kultur. Vi behöver ändå tänka om och tänka nytt. Ett leende leker i mungiporna: – Kanske behöver vi en kvinnlig profet.

Debatten som blossade upp handlade ändå inte bara om det. I stället försökte muslimkrit­iska krafter kidnappa hennes debutbok och ta den som inteckning för rasistiska utfall mot muslimer samtidigt som den salufördes som bevis på att islam per definition är roten till allt ont.

Sara Omar skakar på huvudet och anknyter till den frihet som bor i orden:

– Jag har påpekat många gånger att ingen kan ta mig som litterär gisslan. Mina böcker har inget med främlingsf­ientlighet att göra utan det jag skriver om handlar om mänskliga rättighete­r. Hon rättar till ärmen på sin blus. – Och jag är inte färdig än. Jag har mer att säga. Jag, som hittat min röst och kan både läsa och skriva, har en plikt att ge alla dem en röst som är analfabete­r, rädda eller av andra orsaker lever sina liv som vandrande skuggor.

Hon talar om viljan att synliggöra de osynliga. Och det är bråttom, mycket bråttom.

– Om jag ska göra alla de människor rättvisa som jag mött, och återge sådant jag själv sett och genomlevt, så måste jag beskriva verklighet­en just så grym som den är.

En tår för alla

Sara Omars böcker handlar om den kurdiska flickan Frmesk, som är oönskad av sin far och hans familj från den dag hon föds. Hon är ju en flicka. Det blir inte bättre av att hon har en märklig vit hårtofs mitt i allt det svarta, ett brännmärke av självaste djävulen.

– Frmesk betyder tår och hon är en tår för alla kvinnor i världen som blir utnyttjade. Om hon är jag eller någon annan är fullständi­gt likgiltigt. Det jag skriver om är en verklighet som inte kommer att försvinna om vi inte gör något, säger Sara Omar.

Berättelse­n om Frmesk tar sin början i staden Zamwa i irakiska Kurdistan men utspelar sig också i Tyskland och Danmark. Vi har hittills inte fått veta hela sanningen om Frmesk, men för varje bok får vi fler bitar att lägga till pusslet.

Den första boken handlar om de första uppväxtåre­n medan den andra handlar om den dramatiska frigörelse­n för en ung kvinna som bryter sig loss. Redan som liten riskerar Frmesk att dödas av sin far och hans familj, och som femåring blir hon utsatt för fysiskt och psykiskt våld av en farbror. När vi träffar Frmesk som ung kvinna i Danmark ligger hon svårt skadad på ett sjukhus, utan att vi får veta exakt vad som hänt.

Utan sitt barn

På motsvarand­e sätt ger Sara Omar oss pusselbita­r om sitt eget liv, men inte allt. Hon lever under dödshot, med skärpt säkerhet, men det är ändå ingen rädd kvinna vi möter. Rädd har hon slutat vara för länge sedan; hon har stirrat döden i vitögat en gång för mycket för att den skräcken längre ska ha någon makt över henne.

När jag ber henne beskriva sig själv är det första hon säger: – Jag är mor till ett dödat barn. Tiden hejdar sig igen, bugar inför smärtan. Men det är mest jag som känner den nu, hon fokuserar på livet sådant det är nu:

– Jag är också en kvinna, en författare och förkämpe för mänskliga rättighete­r.

Orolig för Sverige

De politiska krafter på högerkante­n som förenklar problemati­ken kring invandrare och religion har hon inget till övers för. Hedersvåld och social kontroll är ingen enkel ekvation, säger hon. Inte heller högerflyge­lns försök att göra henne dansk och ”befria” henne från hennes kurdiska bakgrund faller i god jord.

– Det är ju också en förenkling, säger hon och hänvisar till alla dem som likt henne själv lever med en fot i två kulturer.

Nanna Mogensen, litteratur­kritiker på Danmarks Radio, har sagt att Sara Omar talar med en unik dubbelkult­urell stämma som vill något mer än bara göra uppror.

”Hon vill visa oss och ta oss med in i ett universum som är betydligt mer mångfasett­erat än bara gott och ont.”

Det kan ändå vara svårt att komma dithän i debatten att man verkligen talar om de rätta sakerna och dessutom vid deras rätta namn, menar Sara Omar.

– Den politiska vänstern är välmenande på ett annat sätt än högern men lider i stället av beröringss­kräck med de svåra och komplexa frågorna. Detsamma gäller Sverige, situatione­n där oroar mig och jag är rädd för att inget blir bättre förrän man på politisk nivå vågar ta itu med de brännande frågorna som nu anses för farliga för att ta tag i.

Det kan gälla en sådan sak som slöjförbud­et. I Sara Omars ögon är täckande kläder inget annat än ett uttryck för manligt förtryck. Att kvinnor själva försvarar sin rätt att täcka sig med hänvisning till att det ger dem en form av frihet menar Sara Omar alltid borde följas upp med frågan: ”För vem har ni behov av att täcka er?”

– Svaret är förstås ”männen”. Så hur skulle det vara om vi började med att kräva att det är männen som ska behärska sig själva. Allt bygger på en patriarkal­isk konstrukti­on av hur man ska se på världen. Men så behöver det inte vara.

Saknar systerskap­et i kvinnokamp­en

Dagen när vi träffas är medierna fyllda av infallsvin­klar på jämställdh­et. På söndagen ska den internatio­nella kvinnodage­n firas och vi talar om makt och idealsamhä­llen. Sara Omar frågar om finländsk politik och om den unga, kvinnodomi­nerade regeringen.

– Det ska bli spännande att följa med utveckling­en och jag är glad över att kvinnorna får en större andel av makten. Samtidigt kan jag inte se något självändam­ål i ett matriarkat, det är inte bättre än ett patriarkat. För mig handlar allt om att vara människa.

Samtalet glider in på systerskap, som Sara Omar skildrar i sina böcker. Dödstvätte­rskan är till exempel flickan Frmesks mormor som tar hand om liken av skändade och förnedrade kvinnor. I Sara Omars värld är dödstvätte­rskorna vår tids frihetskäm­par som återger de utstötta kvinnorna deras värdighet inför döden.

– Jag kan sakna ett genuint systerskap i den västerländ­ska kvinnokamp­en. Det finns mycket avundsjuka som bottnar i maktansprå­k och strider om vem som har den rätta feministis­ka diskursen.

Sara Omar skakar lätt på huvudet. För dem som kämpar mot ett förtryck med livet som insats ter sig den kvinnliga rivalitete­n kring vad som är rättrogen feminism mest som ett bortskämt snobberi.

– Det finns problem därute som vi behöver ta tag i. Det finns alldeles för många sociala regler i kulturerna i Mellanöste­rn som härstammar från Koranen och som vi behöver kunna diskutera och ifrågasätt­a utan att vi stämplas som rasister eller islamofobe­r.

Sara Omar menar att Koranen borde tolkas mindre bokstavstr­oget och mer mot den tidsfond vi lever i.

– Vi kan inte bortse ifrån att delar av den våldskultu­r jag skildrar i mina böcker har sitt ursprung i islam. Det finns i Koranen. Där står bland annat att ”Era hustrur är för er som en åker; beträd därför er åker, när och som ni önskar”. Det är inget annat än en legitimeri­ng av våld och våldtäkt i Allahs namn.

Har du en önskan om vilken sorts samhälle du i stället vill se? – I don’t have wishes, I have visions. Jag är en handlingen­s kvinna, och överlåter inte det som är mitt ansvar på någon eller något annat. Det är jag färdig med. Men jag är övertygad om att vi tillsamman­s kan försöka hitta lösningar, om vi bara vill. Men det är bråttom, mycket bråttom.

Jag, som hittat min röst och kan både läsa och skriva, har en plikt att ge alla dem en röst som är analfabete­r, rädda eller av andra orsaker lever sina liv som vandrande skuggor.

Sara Omar

Författare

 ?? FOTO: CHARLOTTE DE LA FUENTE
FOTO: CHARLOTTE DE LA FUENTE ?? ■ När Sara Omar kom ut med sin första bok om kvinnovåld i muslimska miljöer försökte främlingsf­ientliga krafter ta hennes alster som litterär gisslan. Men hon vägrar låta sig kuvas av någon längre. Nu är hon aktuell med en uppföljare. – Om jag ska göra alla de människor rättvisa som jag mött, och återge sådant jag själv sett och genomlevt, så måste jag beskriva verklighet­en just så grym som den är.
FOTO: CHARLOTTE DE LA FUENTE FOTO: CHARLOTTE DE LA FUENTE ■ När Sara Omar kom ut med sin första bok om kvinnovåld i muslimska miljöer försökte främlingsf­ientliga krafter ta hennes alster som litterär gisslan. Men hon vägrar låta sig kuvas av någon längre. Nu är hon aktuell med en uppföljare. – Om jag ska göra alla de människor rättvisa som jag mött, och återge sådant jag själv sett och genomlevt, så måste jag beskriva verklighet­en just så grym som den är.
 ??  ??
 ??  ?? Sara Omar uppdaterad­e sitt Instagramk­onto efter HBL:s besök och konstatera­de att Finland på många vis är ett intressant land.
Sara Omar uppdaterad­e sitt Instagramk­onto efter HBL:s besök och konstatera­de att Finland på många vis är ett intressant land.
 ??  ?? Det ska bli spännande att följa den finländska regeringen, säger författare­n Sara Omar. Hon är glad över att kvinnorna får en större andel av makten samtidigt som hon inte gillar matriarkat ett dugg bättre än patriarkat. Vi är alla människor, säger hon.
Det ska bli spännande att följa den finländska regeringen, säger författare­n Sara Omar. Hon är glad över att kvinnorna får en större andel av makten samtidigt som hon inte gillar matriarkat ett dugg bättre än patriarkat. Vi är alla människor, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland