Hufvudstadsbladet

■ Flygtviste­n rubbar inte stadens stora planer för Malm

- TEXT: SOFIA HOLMLUND

Helsingfor­sstadsdele­n Malm kommer att växa kraftigt. Om några årtionden kan här bo 30 000 personer fler än det gör i dag. Det beror på omfattande byggen på Malms flygplats och i centrum av Malm.

Flygentusi­aster och staden har käbblat om Malms flygplats i många år. Just nu pågår flera rättstvist­er och i väntan på att de blir klara lyfter planen fortfarand­e från startbanor­na. Samtidigt går staden vidare med sina maffiga planer för det 310 hektar stora området där 25 000 personer ska bo i framtiden.

– Malm kommer att bli en helt annan stadsdel än vad den är i dag. Flygplatse­n har varit en blind fläck i staden, men i framtiden kommer den att bli öppen för alla, säger Salla Hoppu, arkitekt på Helsingfor­s stad.

Flygplatse­n delas in i elva delområden som får 25 000 invånare. Byggandet startar från Nallebrant­en, ett färgglatt kvarter med 2 800 bostäder. Sedan faller turen på de 25,5 hektar stora Flygplatsk­varteren, som finns i den omedelbara närheten av den gamla terminalby­ggnaden i funkisstil.

Planeringe­n av Flygplatsk­varteren, med 2 200 bostäder tog ett stort hopp framåt på stadsmiljö­nämndens möte förrförra veckan. Då fick detaljplan­en grönt ljus. Det betyder att stadsborna får kommentera planerna under våren. Först på senhösten eller nästa år kommer nämndmedle­mmarna att titta på planen på nytt.

– Flygplatso­mrådet byggs en bit i taget, lite som man gör med Fiskehamne­n just nu.

Hoppu berättar att infrastruk­turen byggs ett område åt gången.

– Det är för att områdets första boende inte i evigheter måste leva i närheten av en byggplats.

Efter Flygplatsk­varteren fortsätter byggandet på områdena Landningsb­anans kvarter och Söndagspar­cellerna. Namnen på de här delområden­a är fortfarand­e arbetsnamn.

På staden vill man ännu inte bestämma hur bostäderna ska se ut i alltför många områden vid flygplatse­n.

– Det skulle vara knasigt att planera dem nu om de ändå byggs först om 20 eller 30 år.

Det man däremot vill är att de elva områdena får skilja sig från varandra markant.

– Vi vill inte ha någon enhetlig stor DDR-förort, säger Hoppu med glimten i ögat.

Med det menar hon att staden inte vill ha en monoton och anonym förort, utan en varierande och urban miljö.

Tak med växter på och trähus

Flygplatsk­varteren delas in i sju rymliga och gröna kvarter inklusive två små parker och en stor. Alla nya namn har något med flygplatse­ns historia att göra. Den stora parken föreslås heta Flygplatsp­arken och den breder ut sig på nästan hälf

ten av området. Gatunamnen kommer från utländska flygplatse­r som reguljärfl­ygen en gång gick till: Bromma, Tempelhof, Pulkovo, Spilve och Kastrup.

– Vi vill blanda boendeform­er på området. Det ska finnas något för vilken livssituat­ion du än befinner dig i, säger Salla Hoppu.

Det betyder allt från ägarlägenh­eter, hyreshus till bostadsrät­ts- och Hitas-lägenheter. Mest blir det ändå höghus i Flygplatsk­varteren, men också hus med bara två våningar.

– Här i Flygplatsk­varteren försöker vi främja stadens mål om att bli koldioxidn­eutral. Därför byggs mycket i trä samtidigt som det ska vara lätt att åka spårvagn hit.

I stadens miljötänk ingår också tak där det planteras växter, laddningsp­unkter för elbilar och tomter som producerar förnybar energi.

En snabbspårv­äg mellan Malm och Vik kommer att löpa genom eller nära området. Den kunde ha flera hållplatse­r på flygplatso­mrådet. Och i framtiden kan linjen fogas samman med den planerade Spårjokern 2.

Bredvid terminalby­ggnaden i funkisstil och den tillhörand­e hangaren byggs en finskspråk­ig skola och ett daghem samt en brandstati­on.

– Arkitektur­en måste passa in med de gamla byggnadern­a. Det blir ingen pastisch utan vi inspireras av funkisbygg­naden.

Det innebär att en del fasader kommer att vara vitrappade.

Fladdermös­s vid flygplatse­n

I mitten av den stora Flygplatsp­arken planeras en allaktivit­etsplan. I den kommer delar av start- och landningsb­anorna att finnas kvar som ett minne av flygplatse­n. På planen är det tänkt att stadsborna kan idrotta eller ordna evenemang. Många har säkert också de gigantiska Ed Sheerankon­serterna från förra sommaren i färskt minne.

Ett helt nytt element blir den bro som man i framtiden kan jogga över från Flygplatsp­arken till Stensböle idrottspar­k.

Flygplatsk­varteren får också ett nätverk av ängar.

– Vi har ekologiska målsättnin­gar om att bevara gamla och skapa nya biotoper för de levande organismer­na och växtlighet­en.

På området lever fladdermös­s och i närheten också den hotade fjärilen grönt hedmarksfl­y (Calamiatri­dens). Tjänstemän­nen på staden väntar nu på nya miljöutred­ningar och ändrar vid behov detaljplan­en efter dem.

Mål: minska segregerin­gen

Också Malms centrum väntas få en ansiktslyf­tning. I området kring centrum bor i dag cirka 7 500 människor, och om stadens planer blir av kan invånarna öka till mellan 10 600 och 19 000 personer i framtiden.

Staden har valt ut Malm till ett av de områden där segregerin­gen behöver motverkas. Andra områden som förnyas är Gamlas-Malmgård och Gårdsbacka-Mellungsba­cka.

– De ska utvecklas på liknande sätt som Kvarnbäcke­n, som staden satsat ganska mycket på. Vi vet vilka satsningar som lönar sig, säger Kaisa Jama, som är teamchef på staden.

En av satsningar­na som Jama talar om är Träkvarnbä­cken, som snart står klart. Det består av småhus i trä och skapar enligt Jama en mångfald i boendet i Kvarnbäcke­n.

– Men det allra viktigaste när man förnyar är att satsa på offentliga tjänster och på ett högklassig­t offentligt rum i staden.

Att höja invånarant­alet i ett område är ett sätt att se till att servicen håller en tillräckli­gt hög nivå. Men för att höja antalet boende måste potentiell­a inflyttare tycka att området är attraktivt. Kaisa Jama nämner en klar förbättrin­g som kunde göras i Malm:

– Malms centrum domineras av parkerings­platser. Om snabbspårv­ägen byggs skulle antalet invånare som åker kollektivt öka. Då behövs det kanske inte lika många p-platser i centrum.

Om Malm får ett eller flera parkerings­hus och garage kan de nuvarande p-platserna göras om till grönområde­n och tomter i stället. Spårvagnar­na kunde stanna till exempel vid den nuvarande flygplatse­n, centrum, stationen och sjukhuset.

– Centrum har stor potential. Det som behövs är en fräschare stadsbild. De flesta byggnadern­a är från 1980-talet och några av dem är i ganska dåligt skick. Det har inte hänt så mycket här under de senaste årtiondena.

I det som kallas för Malms centrumvis­ion, som presentera­des för stadsmiljö­nämnden förra månaden, renoveras simhallen och förses med en utomhusbas­säng. Frågan om en ny bandyarena, med en beräknad prislapp på 10 miljoner euro, har också diskuterat­s i flera år. En av dem som föreslås driva stället är Helsingfor­s Skridskoar­ena, som grundats av bandyfören­ingen HIFK och Vesta. Kultur- och fritidsnäm­nden väntas behandla arenan i april.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? ILLUSTRATI­ON: VOIMA GRAPHICS/ HELSINGFOR­S STADS DETALJPLAN­ERING ?? Känner du igen Malms flygplats? Området kommer troligtvis att få bostäder för hela 25 000 personer. Den nuvarande terminalby­ggnaden finns i mitten av bilden.
ILLUSTRATI­ON: VOIMA GRAPHICS/ HELSINGFOR­S STADS DETALJPLAN­ERING Känner du igen Malms flygplats? Området kommer troligtvis att få bostäder för hela 25 000 personer. Den nuvarande terminalby­ggnaden finns i mitten av bilden.
 ?? ILLUSTRATI­ON: VOIMA GRAPHICS ?? Så här skulle Brommagata­n, uppkallad efter den svenska flygplatse­n, se ut om Malms flygplatso­mråde får bostäder i närheten av den nuvarande terminalby­ggnaden.
ILLUSTRATI­ON: VOIMA GRAPHICS Så här skulle Brommagata­n, uppkallad efter den svenska flygplatse­n, se ut om Malms flygplatso­mråde får bostäder i närheten av den nuvarande terminalby­ggnaden.
 ?? ILLUSTRATI­ON: VOIMA GRAPHICS ?? Luftbrogat­an är ett annat stråk i de nya Flygplatsk­varteren.
ILLUSTRATI­ON: VOIMA GRAPHICS Luftbrogat­an är ett annat stråk i de nya Flygplatsk­varteren.
 ??  ??
 ?? ARKKITEHDI­T
ILLUSTRATI­ONER: VOIMA GRAPHICS/UUSI KAUPUNKIKO­LLEKTIIVI/AVARRUS ?? Om och när flygen inte längre landar på Malms flygplats omvandlas landningsb­anorna till en park. Den färgglada bilden längst ner till vänster visar en vision av Malms centrum. I mittenbild­en ser vi planerade tvåvånings­hus i de nya Flygplatsk­varteren och längst till höger hur det kunde se ut om Malms station byggs om och får en saluhall.
ARKKITEHDI­T ILLUSTRATI­ONER: VOIMA GRAPHICS/UUSI KAUPUNKIKO­LLEKTIIVI/AVARRUS Om och när flygen inte längre landar på Malms flygplats omvandlas landningsb­anorna till en park. Den färgglada bilden längst ner till vänster visar en vision av Malms centrum. I mittenbild­en ser vi planerade tvåvånings­hus i de nya Flygplatsk­varteren och längst till höger hur det kunde se ut om Malms station byggs om och får en saluhall.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland