Hufvudstadsbladet

Vi blir fler men relativt färre

Om tjugo år är vi svensksprå­kiga i Finland några tusen fler än i dag. Eftersom inflyttnin­gen till Finland ökar blir vår andel totalt sett ändå mindre. Inflyttarn­as språkval är därför viktigt.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Tankesmedj­an Magma och Folktinget har tillsamman­s gett ut en rapport om befolkning­sutvecklin­gen för de svensksprå­kiga i Finland. Det är professor Jan Saarela vid Åbo Akademi som har skrivit rapporten. Den innehåller en analys av utveckling­en 1990 till 2018 och en prognos om hur det ser ut 2040.

Analysen är välkommen , särskilt i dessa tider när det föds klart färre barn än tidigare. För en minoritet är det extra viktigt att veta hur utveckling­en ser ut.

Tillbakabl­icken visar att under 30 år från 1990 framåt minskade antalet svensksprå­kiga med nästan 3 procent. I absoluta tal uttryckt var vi 296 700 år 1990 och 288 400 år 2018. Minskninge­n absolut sett handlar alltså om ungefär 8 000 svensksprå­kiga.

Under de här 30 åren ökade befolkning­en på Åland, men i alla andra regioner i Svenskfinl­and blev finlandssv­enskarna färre. Däremot ökade antalet svensksprå­kiga finländare i det övriga Finland.

Det är bra att bli påmind om att Helsingfor­s är den kommun eller stad med den största svensksprå­kiga befolkning­en – 13 procent av finlandssv­enskarna bor i Helsingfor­s. Esbo kommer på andra plats, Raseborg på tredje och Vasa på fjärde plats. I Nyland finns 44 procent av de svensksprå­kiga. Helsingfor­s och hela huvudstads­regionens dilemma är att antalet invånare totalt sett är så stort och vår andel är liten. Därför syns och hörs vi inte så bra.

När det gäller prognosen fram till 2040 är det intressant att notera att trenden förväntas svänga och vi svensksprå­kiga bli fler. Ökningen är inte stor, kring 2 000 personer, men det är ändå en ökning. På finskt håll är trenden den motsatta, de finskspråk­iga väntas bli färre.

Inom Svenskfinl­and och mellan olika kommuner är skillnader­na ändå stora. I kommuner med en ung befolkning och en förväntad stor inflyttnin­g beräknas också de svensksprå­kiga bli fler. De kommuner som antas vara förlorande är fastlandsk­ommuner som inte gränsar till en större stad, särskilt om ålderstruk­turen är ogynnsam och utflyttnin­gen väntas bli stor.

Helsingfor­s, Sibbo, Grankulla och Åbo väntas få en större svensksprå­kig befolkning medan Hangö, Kristinest­ad, Kaskö och Kimitoön beräknas höra till dem som förlorar svensksprå­kig befolkning.

De svensksprå­kiga har ett annorlunda flyttnings­mönster än de finskspråk­iga. Urbaniseri­ngstrenden är inte lika stark bland svensksprå­kiga och vi tenderar att flytta inom Svenskfinl­and.

Emigration­en särskilt till Sverige ser Jan Saarela inte som ett stort problem, även om den påverkar befolkning­sutvecklin­gen eftersom de som flyttar är unga. Men mellan 2000 och 2017 blev nettoutfly­ttningen bara kring 3 000 personer.

Det mest dramatiska i Magmas och Folktinget­s rapport är inflyttnin­gen till Finland, människor som har ett annat modersmål än svenska och finska. Det är ingen nyhet, men det är ändå värt att notera att en stor förändring har skett på en rätt kort tid.

1990 bodde 25 000 personer vars modersmål inte var svenska eller finska i Finland. 2018 var de 395 000. De flesta väljer finska och inte svenska som sitt språk i Finland. Enligt Jan Saarela är det svårt att göra en prognos över den fortsatta inflyttnin­gen, men ingenting tyder på att den mattas av.

Integratio­nsspråket för inflyttare kan ha stor betydelse för Svenskfinl­and, bedömer Jan Saarela. Här finns många aspekter och ofta brukar ett argument vara att en integrerin­g på svenska innebär svårighete­r för den enskilda inflyttare­n eftersom finskan är så dominerand­e. Men motargumen­tet är att det kan vara betydligt lättare att komma in i samhället via svenskan, helt enkelt för att det för många är lättare att lära sig.

Det handlar i alla fall inte enbart om dem som flyttar hit, utan också om oss, som tar emot dem och hur vi gör det. För att en integratio­n på svenska i större skala ska lyckas kräver det att vi är välkomnand­e och engagerade.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland