Hufvudstadsbladet

Allmän rekommenda­tion om egna tygmasker ges inte

Expertåsik­terna går isär om för- och nackdelarn­a med att använda egna tygmasker som munskydd, och de kan också lätt användas fel. Så motiverar Social- och hälsovårds­ministerie­t och THL det faktum att det inte råder en allmän rekommenda­tion om masker på al

- HBL

Både ministerie­t och Institutet för hälsa och välfärd (THL) gick ut med uttalandet för att det förts en livlig debatt om ämnet i massmedia och sociala medier.

Debatten tog fart då THL:s direktör Markku Tervahauta sade att han skulle rekommende­ra att man använder munskydd på allmänna platser, till exempel i kollektivt­rafiken. Det var inte fråga om en officiell rekommenda­tion. Han avsåg då tygmasker som är antingen köpta eller hemgjorda, eftersom skyddsutru­stning av sjukhuskla­ss behövs för profession­ell personal.

Kan ge falsk känsla av säkerhet

Ministerie­t och THL skriver i sitt utlåtande att det inte råder någon allmän rekommenda­tion, och att en tygmask i värsta fall kan ge en falsk känsla av säkerhet. Man varnar också för att fel textilier kan leda till andningsbe­svär eller att små partiklar från tyget hamnar i andningsvä­garna. Hemgjorda masker är inte testade eller övervakade av någon.

Däremot kan masken – om den används av en person som insjuknat – förhindra droppar från hostningar eller nysningar.

Orsakerna till varför rekommenda­tionen är så svår benades ut också av infektions­läkaren Arto Järvinen i en intervju för Yles program Morgonetta­n. Enligt Järvinen är det ganska sällan vanliga människor behöver munskydd, men i vissa enskilda fall kan han se att det kan vara användbart.

– Om man rör sig i en fullsatt buss i kollektivt­rafiken så utsätts man för en långvarig närkontakt, och där kan det ha en fördel. Men det kan också ge en falsk känsla av trygghet, man tror att man är skyddad även om det allra mest effektiva skyddet är ens eget beteende: Att tvätta händerna, hålla avstånd från andra människor och undvika allmänna folksamlin­gar, säger Järvinen.

Även Järvinen säger att munskydden är effektivas­t om de används av någon som har symtom, för att hindra att droppar sprids utåt.

Ministerie­t, THL och Järvinen varnar också för misstag då man tar på och av masken. Det finns en risk att man då man avlägsnar skyddsutru­stning, handskar eller munskydd, för den nära huden eller sprider ut droppar som fastnat.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Social- och hälsovårds­ministerie­t och Institutet för hälsa och välfärd utfärdar inte allmänna rekommenda­tioner kring bruket av munskydd av tyg.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Social- och hälsovårds­ministerie­t och Institutet för hälsa och välfärd utfärdar inte allmänna rekommenda­tioner kring bruket av munskydd av tyg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland