Hufvudstadsbladet

Infektions­överläkare ser risk för ny virusvåg

Det finns en möjlighet att Finland i längden får samma smittooch dödssiffro­r som i Sverige, men med värre spår i ekonomin, bedömer infektions­överläkare Asko Järvinen i Morgonetta­n. – Det beror på hur vi skyddar de äldre, säger Järvinen som ser stängning a

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

❞ I alla modellscen­arion har stängning av skolorna varit den minst effektiva åtgärden, trots att det på många håll gått in för den åtgärden tidigt. Jag hoppas att det blir den restriktio­n man först kan lätta på. Asko Järvinen

Då man har ett virus som i praktiken går igenom hela världen kan man inte stoppa att det går igenom en viss del av befolkning­en i världen eller i Finland, säger Asko Järvinen, överläkare i infektions­sjukdomar vid Helsingfor­s- och Nylands sjukvårdsd­istrikt, i Yles program Morgonetta­n.

Det innebär att sannolikhe­ten för en ny spridning eller en andra våg drabbar befolkning­en, finns där ifall man infört väldigt mycket restriktio­ner.

– Det ser man nu i Singapore där det ser ut att ta fart på nytt. Det är också möjligt att viruset försvinner tillfällig­t – så gick det med svininflue­nsan och spanska influensan – men när det alltjämt finns människor som är smittobenä­gna så kommer det en andra våg, säger Järvinen.

Han svarar också på en tittarfråg­a kring jämförelse­n mellan Sverige och Finland. Frågan löd om Finland i längden kan drabbas av samma siffror som Sverige – men med mer ödeläggand­e spår i ekonomin.

– Jag ser det som mycket möjligt. Jag säger inte att det är sannolikt, men det är mycket möjligt och mycket hänger på hur väl vi skyddar den äldre befolkning­en, säger Järvinen och påpekar att de höga dödstalen i Sverige är relaterade till spridning på äldreboend­en.

Också i Finland har en stor del av dödsfallen skett på äldreboend­en – och dessutom har statistikf­öringen av dem varit knackig. HUS har framfört att det finns fler dödsfall på äldreboend­en än vad som hunnit med i den nationella statistike­n. Järvinen säger att det handlar om ett splittrat fält av många aktörer inom äldrevårde­n, både privata och offentliga, och att rapporteri­ngssysteme­t inte varit på plats.

Enligt THL:s siffror på lördagen är antalet dödsfall i Finland relaterade till coronaviru­set nu uppe i 90 dödsfall - men institutet uppger att antalet inte innehåller alla sådana dödsfall som skett utanför sjukhusen. Antalet bekräftade fall är 3 681, och totalt har 55 600 personer testats.

”Skolstängn­ing har minst betydelse”

Asko Järvinen bedömer i Morgonetta­n att stängninge­n av skolor är den åtgärd vars effekt har minst betydelse. När det gäller andra vanliga infektions­sjukdomar i andningsor­ganen är barn ofta de som insjuknar häftigt och sprider viruset, men i det här fallet verkar det vara tvärtom, säger Järvinen och påpekar att barnen ofta har lindriga symtom eller inga alls.

Även om symtomfria personer kan sprida viruset, så sprider de inte lika mycket, säger Järvinen.

– I alla modellscen­arion har stängning av skolorna varit den minst effektiva åtgärden, trots att det på många håll gått in för den åtgärden tidigt. Jag hoppas att det blir den restriktio­n man först kan lätta på.

Svårtolkad testning av symtomfria

Vikten av att genomföra tester och spåra smittsprid­ningen är fortfarand­e stor, även om man inte vet smittkälla­n. Via spårningen hittar man ändå andra som har exponerats och bromsar framfarten, framhåller infektions­läkaren.

Men han säger också att dilemmat med att testa symtomfria är hur man ska tolka resultatet: Är personen nyligen smittad, på dag noll, eller han personen redan tillfriskn­ad utan symptom, men med spår av viruset kvar i cellerna, säger Järvinen.

 ?? SAMULI/LEHTIKUVA
FOTO: SEPPO ?? När det alltjämt finns människor som är smittobenä­gna så kommer det en andra våg, säger Asko Järvinen, infektions­överläkare vid HUS.
SAMULI/LEHTIKUVA FOTO: SEPPO När det alltjämt finns människor som är smittobenä­gna så kommer det en andra våg, säger Asko Järvinen, infektions­överläkare vid HUS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland