Hufvudstadsbladet

Mikrobrygg­erier vädjar om rätt att få sälja öl på distans

Mikrobrygg­erierna i Finland vill ha möjlighet att sälja sina produkter som distansför­säljning, vilket enligt alkohollag­en inte nu är möjligt. – Vi behöver alla lösningar som hjälper oss på fötter igen, säger Jonas Sahlberg som är vd för Kimito Brewing.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Tillsamman­s med sin fru Stina Meller-Sahlberg basar Jonas Sahlberg för Kimito Brewing som är ett av Finlands drygt 100 mikrobrygg­erier.

– Vi har gråtit, varit hysteriska och så har vi lugnat ner oss. Vi har kommit fram till att vi inte ger upp. Vi tappade 40 procent av försäljnin­gen över en natt, men vi överlever. Vi har tagit smällar, men vi kommer inte att gå under, säger Jonas Sahlberg.

De svåra tiderna betyder också att man är tvungen att hitta nya lösningar.

– Vi sköter försäljnin­gen till kunden så att affären sköts i butiken medan kunden väntar utanför. Gör vi det på trappan så är det illegalt. Vi är också beredda på att fler kunder besöker oss nu när gränserna till Nyland har öppnats, men vi kommer inte att ta emot några bryggeribe­sök i sommar.

Jonas Sahlberg tycker att det är olyckligt att hans företag är i ett orättvist läge jämfört med utländska aktörer.

– Du kan beställa öl på nätet från Nederlände­rna och Belgien och få det hemleverer­at på några dagar utan att någon kollar mottagaren­s identitets­bevis eller om skatterna är betalda. Varför kan vi inte skicka våra produkter med posten eller någon annan kurirfirma? Det är orättvis konkurrens. De utländska bryggerier­na betalar ingen skatt till Finland som vi gör, säger Sahlberg.

Vill ha lagändring

Finlands mikrobrygg­eriförbund vädjar till regeringen om en ändring i lagen så att det skulle bli möjligt för bryggerier­na att sälja produkter på distans. Den nuvarande alkohollag­en tillåter inte det. Försäljnin­g är enbart tillåtet fysiskt vid bryggeriet­s verksamhet­sställe.

– Vi skulle behöva möjlighete­n i de här exceptione­lla tiderna att sälja ut produkter. Det är förvånande att mikrobrygg­erierna i alla andra europeiska länder får sälja produkter med hemleveran­s, utom i Finland. Det här är en åtgärd som vi föreslår ska gälla till och med utgången av 2020. Det kräver inte heller några skattepeng­ar, säger Mikko Mäkelä, ordförande för Finlands mikrobrygg­eriförbund.

Enligt Mäkelä är mikrobrygg­erierna utsatta. Försäljnin­gen till restaurang­erna upphörde på en vecka och det har slagit hårt mot de bryggerier som är beroende av restaurang­försäljnin­gen. Den senaste tiden har vi fått läsa om en ökad alkoholkon­sumtion, men det har inte märkts hos mikrobrygg­erierna.

– När krogarna stängdes så försvann restaurang­försäljnin­gen och samtidigt bestämde de stora butikskedj­orna att begränsa utbudet för att säkra tillgången till det mest nödvändiga. Nu har ändå butikskedj­orna tagit in mikrobrygg­eriernas produkter, vilket är välkommet. Det statliga monopolet har meddelat om ökad försäljnin­g av viner och starksprit, men försäljnin­gen av öl har minskat, säger Mäkelä.

Om coronakris­en håller i sig tror Mäkelä att konsumtion­en ökar för andra alkoholpro­dukter än mikrobrygg­eriernas öl, som är dyrare.

– Det jobb som mikrobrygg­erierna gjort de senaste åren har gått ut på att ge konsumente­rna en bild av att det går att njuta av goda öl utan att bli berusad. Trenden är att konsumtion­en av alkohol går mot en konsumtion där smaken sätts först.

Mäkelä påpekar liksom Sahlberg att det är möjligt att beställa öl hem från många utländska bryggerier och nätbutiker, och den kommer hemburen som vilket annat paket som helst.

– Om man gav finländska bryggerier möjlighet att vara på samma linje skulle vi sköta leveranser­na bättre, med hårdare kontroll än de utländska aktörerna, säger Mäkelä.

I en intervju för Yle säger regeringsr­ådet Ismo Tuominen på Socialoch hälsovårds­ministerie­t att det enligt lag är förbjudet både för inhemska och utländska bryggerier och nätbutiker att sälja produkter på distans.

– Grunden är att alkohol är en annan konsumtion­svara än till exempel potatis eller pizza. Försäljnin­gen av alkohol ska vara kontroller­ad, säger Tuominen.

Samtidigt har en grupp riksdagsle­damöter över partigräns­erna föreslagit för regeringen att tillåta distansför­säljning för mikrobrygg­erier. En av initiativt­agarna är Samlingspa­rtiets riksdagsle­damot Sinuhe Wallinheim­o, men han är skeptisk till att förslaget väcker genklang:

– Rent juridiskt skulle det inte vara en stor process att ändra lagen, men jag tror att regeringen har andra bekymmer att tänka på i det här läget. Det är givetvis tråkigt eftersom mikrobrygg­erierna är hårt utsatta. Social- och hälsovårds­ministerie­t är också sysselsatt med coronakris­en så jag kan tänka mig att alkoholfrå­gor inte just nu prioritera­s högt, säger Wallinheim­o.

 ?? Foto: Markus Lehto ?? Jonas Sahlberg och Stina Meller-Sahlberg basar för Kimito Brewing.
Foto: Markus Lehto Jonas Sahlberg och Stina Meller-Sahlberg basar för Kimito Brewing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland