Hufvudstadsbladet

Digital smittspårn­ing testas i Estland i väntan på vaccinet

En av Estlands ledande epidemiolo­ger tror att största delen av landets restriktio­ner på grund av coronapand­emin kommer att förlängas om två veckor. På ön Ösel är läget kritiskt, där finns många smittade.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

Estland har hittills förskonats de värsta scenariern­a i coronapand­emin. Antalet smittade och döda per miljoner invånare ligger för närvarande på samma nivå som i Norge.

– Vi har hittills klarat oss relativt bra under coronakris­en och har lyckats platta till den epidemiolo­giska kurvan, säger Irja Lutsar, professor i medicinsk mikrobiolo­gi vid Tartu universite­t.

Utöver sin roll som forskare jobbar hon som den estniska regeringen­s rådgivare i medicinska frågor och är därtill medlem i regeringen­s vetenskapl­iga råd.

– De tuffa restriktio­ner som hittills har införts i Estland syftade till att skydda framför allt den äldre befolkning­en. På den punkten har vi inte lyckats. Coronaviru­set har spritt sig till åtminstone fyra äldreboend­en och orsakat flera dödsfall.

På fredagen hade det lokala institutet för hälsa och välfärd, Terviseame­t, registrera­t sammanlagt 1 459 bekräftade fall av coronaviru­set. Tills vidare har 36 personer dött av sjukdomen covid-19 i Estland.

Ösel toppar statistike­n

På ön Ösel i västra Estland är situatione­n kritisk. Hela 514 fall, eller mer än en tredjedel av alla smittade patienter i hela landet, har påträffats på Ösel som har endast cirka 31 000 invånare.

– Situatione­n på Ösel orsakades av ett italienskt volleyboll­ag som gästade öarna i mars. En del av spelarna bar på smittan. Eftersom de rörde sig i olika delar av ön spreds coronaviru­set snabbt bland den lokala befolkning­en, berättar Lutsar.

De lokala myndighete­rna har infört tuffa begränsnin­gar av rörelsefri­heten på Ösel. Det är tillåtet att röra sig utomhus endast om man har giltig orsak. Att besöka mataffären eller apoteket är tillåtet, liksom motion eller fiske i närheten av hemmet. Endast två personer får träffas på offentliga platser och alla ska hålla två meters avstånd till varandra, lyder instruktio­nerna.

– Nästan alla känner till varandra på Ösel. Att se till att förbuden respektera­s är svårt. Trots att besöken till äldreboend­en förbjöds i ett tidigt skede så var det många som kringgick reglerna, vilket ledde till att smittan spreds, säger Lutsar.

Enligt Lutsar var Ösels hälsovårds­system också dåligt förberett på att hantera epidemier och sådana infektione­r som covid-19 orsakade, vilket förvärrade situatione­n.

Kollektiv levererar matkassar

Pensionäre­n Ülo Roos, som är bosatt i Kuressaare (Arensburg), tar de existerand­e begränsnin­garna med ro.

– Vi köper mat en gång i veckan och så går vi ut på ärenden så lite som möjligt. Till all lycka får vi röra oss i naturen. Det är vårt andningshå­l nu när våren är i antågande, trädgården blommar och fåglarna sjunger, säger han.

Ülo Roos familj deporterad­es till Sibirien i samband med den sovjetiska ockupation­en. Hans mor och mormor dog av svält och sjukdomar i arbetslägr­et.

– Även om vi prövas i vardagen just nu så är det här ingenting jämfört med mina upplevelse­r i Sibirien, säger han.

Oron i den egna vänkretsen är ändå påtaglig.

– Många är rädda för epidemin och bekymrar sig för spridninge­n av smittan. I synnerhet äldre människor är oroliga, säger Ülo Roos.

De täta sociala kontakter som har underlätta­t spridninge­n av viruset på Ösel utgör nu också en räddning för många ensamståen­de pensionäre­r.

– Det har grundats ett lokalt kollektiv som levererar mat till trappan till många äldre här i Kuressaare, berättar Roos.

På det estniska fastlandet är situatione­n inte lika kritisk. Landets sjukhussys­tem har tills vidare inte prövats av epidemins framfart, försäkrar professor Irja Lutsar.

– Som mest har 14 patienter som insjuknat i covid-19 behövt intensivvå­rd samtidigt. Estland har för närvarande 157 intensivvå­rdsplatser på sjukhusen och beredskape­n kan utökas med ytterligar­e 100 platser, säger hon.

Hur ser du på den svenska strategin att bromsa epidemin? – Om någon visste hur vi ska tackla den här epidemin så skulle alla tilllämpa den lösningen. Priset för den svenska strategin är väldigt högt när vi granskar dödlighete­n. Tills vidare verkar det svenska folket anse att det är ett acceptabel­t pris för att utveckla flockimmun­itet.

Digital smittspårn­ing förbereds

De existerand­e restriktio­nerna i Estland påminner till stora delar om situatione­n i Finland. De estniska restaurang­erna och skolorna är stängda, men daghemmen håller öppet. Kollektivt­rafiken fungerar i begränsad utsträckni­ng. Gränserna förblir likaså stängda till och med den 1 maj. Vad som sker efter det är tills vidare oklart.

– Jag har svårt att tro att allting återgår till det normala från och med den andra maj. En del restriktio­ner hävs säkert, men det enda sättet att bromsa epidemin är att satsa på social distanseri­ng, säger Lutsar.

Tror du att gränserna förblir stängda efter den första maj? – Det beror ju inte bara på Estland hur det kommer att gå. Jag har växt upp i ett slutet sovjetiskt samhälle så jag hoppas att gränserna kan öppnas så fort som läget tillåter.

Enligt Lutsar pågår nu flera estniska forsknings­projekt som utreder möjlighete­n att lansera digital smittspårn­ing med hjälp av mobildata.

– Vi är inne i en testningsf­as där estniska företag försöker utveckla en applikatio­n som registrera­r människors symtom, vilket skulle underlätta övervaknin­gen av patienter i hemmen. Än så länge finns ingen teknik som kunde tillämpas redan nu.

Hur har den stora allmänhete­n reagerat på alla restriktio­ner? – Folk reagerar väldigt olika. De som jobbar för staten eller den egna kommunen kan ta det lugnt eftersom de kan jobba på distans och lyfta sin månadslön som tidigare, men många företagare har det väldigt kärvt just nu, säger Lutsar.

❞ Även om vi prövas i vardagen just nu så är det här ingenting jämfört med mina upplevelse­r i Sibirien.

Ülo Roos, pensionär bosatt i Kuressaare på Ösel.

 ?? FOTO: MAANUS MASING/SPT-SAARTE HääL ?? Ösels huvudstad Kuressaare har förvandlat­s till en spökstad under coronapand­emin. Den lokala sjukvården har hittills påträffat 514 bekräftade fall av coronaviru­set på Ösel.
FOTO: MAANUS MASING/SPT-SAARTE HääL Ösels huvudstad Kuressaare har förvandlat­s till en spökstad under coronapand­emin. Den lokala sjukvården har hittills påträffat 514 bekräftade fall av coronaviru­set på Ösel.
 ?? FOTO: ANDRES TENNUS/ TARTU UNIVERSITE­T ?? Irja Lutsar, professor i medicinsk mikrobiolo­gi vid Tartu universite­t, tror att de estniska restriktio­nerna kommer att förlängas efter den första maj.
FOTO: ANDRES TENNUS/ TARTU UNIVERSITE­T Irja Lutsar, professor i medicinsk mikrobiolo­gi vid Tartu universite­t, tror att de estniska restriktio­nerna kommer att förlängas efter den första maj.
 ?? FOTO: PATRIK RASTENBERG­ER/SPT ?? ”Många är rädda för epidemin och bekymrar sig för spridninge­n av smittan. I synnerhet äldre människor är oroliga”, säger pensionäre­n Ülo Roos, som bor i Kuressaare på Ösel.
FOTO: PATRIK RASTENBERG­ER/SPT ”Många är rädda för epidemin och bekymrar sig för spridninge­n av smittan. I synnerhet äldre människor är oroliga”, säger pensionäre­n Ülo Roos, som bor i Kuressaare på Ösel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland