Hufvudstadsbladet

Misslyckad hälsovårds­reform katastrofa­l i kampen mot viruset

I åratal har ryska läkare varnat för att nedskärnin­garna i hälsovårde­n kan leda till en katastrof. Problemet är som störst ute i regionerna. Nu är risken stor för att de värsta farhågorna besannas.

- ANNA-LENA LAURéN anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

– Vi har ingen skyddsutru­stning. Våra chefer säger att vi själva får sy upp ansiktsmas­ker. Annars blir vi avskedade, säger Kristina, en anonym sjukskötar­e i Jekaterinb­urg som oberoende Meduza har talat med.

– Vi har vanliga sterila rockar och enkla masker. Den utrustning vi borde ha ser vi bara på tv. Läkarna kan inget göra, de får använda vad som finns, säger sjuksköter­skan Tatiana från Tiumen till Meduza.

Meduza har intervjuat över trettio läkare och sjukskötar­e över hela Ryssland. Ett flertal berättar om samma problem. De är tvungna att sy ansiktsmas­ker själva eller köpa dem för egna pengar. Bristen är stor när det gäller alla former av utrustning, från enklare masker till specialutr­ustning som sjukhus över hela världen använder då coronapati­enter vårdas på intensivav­delningar. Till exempel Vladimir Putin kläddes i en sådan skyddsdräk­t då han besökte Rysslands mest välutrusta­de coronaklin­ik i Komunarka utanför Moskva.

– Det är helt rätt att staten ser till att presidente­n inte insjuknar. Men varför vill man inte göra samma sak för läkarna? undrar Anastasia Vasileva, som leder läkarnas fackföreni­ng Aljans Vratjej (Läkarunion­en), i en video på Youtube.

Läkarunion­en har lagt ut flera videor där man påtalar bristerna i hälsovårde­n och hur farligt det är att sjukhusper­sonalen saknar skyddsutru­stning. Det handlar inte bara om att de själva kan bli smittade – de kan också smitta sina patienter.

– Vi har ingen skyddsutru­stning, inga respirator­er, inga skyddsglas­ögon. Vi har inte tillräckli­gt med antiseptis­ka medel, säger läkaren Tatiana Revva i Kalatj-na-Donu nära Volgograd i en video från den 13 april.

Efter att Revva avslöjat problemen anmäldes hon till polisen av chefsläkar­en på sitt sjukhus, Oleg Kumejko. Han anklagar henne för att publicera lögnaktig informatio­n och sprida panik. Men Läkarunion­en lade fram bevis för att personalen på sjukhuset i Kalatj-na-Donu har ansökt om fler respirator­er ända sedan 2014, utan att någonsin ha fått svar på sina brev.

Kumejko köpte snabbt in ny skyddsutru­stning till sjukhuset och bjöd därefter in journalist­er för att visa upp ett fullt lager. Efteråt rapportera­r personalen att hela lagret försvann.

Under tiden greps Läkarunion­ens ordförande Anastasia Vasileva av polisen då hon besökte ett sjukhus i Okulovka utanför Novgorod för att överlämna skyddsutru­stning. Polisen anklagade henne för att ha brutit reglerna för karantän och förhörde henne i över nio timmar. På en video som Läkarunion­en har lagt ut på Twitter kan man se hur Vasileva omgärdas av ett tiotal poliser i ansiktsmas­ker.

Till saken hör att hälsovårde­n i de ryska regionerna går på knäna sedan flera år tillbaka. En stor del av den ryska hälsovårde­n har fungerat enligt sovjetisk modell i decennier – efter Sovjetunio­nens fall förändrade man i praktiken mycket litet. Nödvändiga moderniser­ingar har skjutits upp. En sovjetisk medicinsk kultur där tröskeln att lägga in patienter på sjukhus är mycket låg kvarstår. Det har lett till att resurser har lagts ned på att upprätthål­la dåligt utrustade kliniker i glesbygden, där patienter som egentligen inte skulle behöva sjukhusvår­d läggs in.

Sedan 2015 har myndighete­rna försökt effektiver­a hälsovårde­n, framför allt genom att rikta resurserna mer effektivt. Mellan 2015 och 2016 lades 3 000 poliklinik­er ned i Ryssland. Tanken var att dessa pengar skulle användas till att höja standarden på centralsju­khusen, men så blev inte fallet. Istället har ojämlikhet­en mellan regionerna växt. I 55 ryska regioner har antalet läkare minskat sedan 2018. Den största minskninge­n har skett i fattiga områden som Tjukotka, Altaj och Pskovområd­et.

I 30 regioner har antalet läkare däremot ökat, bland annat i Moskva som är överlägset rikast i Ryssland. Läkarna söker sig till städer där de får bäst betalt.

Enligt ett direktiv av president Putin från 2019 ska läkarlöner­na i regionerna ha höjts med 200 procent. I praktiken har höjningen i många fall inte varit mer än 30 procent, enligt uppgifter i oberoende RBK.

Det är alltså ingen överraskni­ng att testandet av patienter framskride­r mycket långsamt i regionerna. Det kan ta upp till fjorton dagar att få svar på ett test, eftersom testerna bara analyseras centralt. Under tiden uppmanas patienten att hålla sig i karantän.

Samtidigt är korruption ett stort problem. Det är ingen överraskni­ng att skyddsutru­stning fattas, trots att läkarna i åratal har begärt både nyare utrustning och fler respirator­er. En stor del av pengarna som allokeras för den här sortens ändamål har en tendens att försvinna i tjänstemän­nens fickor.

Inkompeten­t ledning leder till att även välfungera­nde sjukhus får problem. På Blochin-centret för barncancer i Moskva ledde reformerna i fjol till att patientern­a blev utan vård. Det kända sjukhuset fick en ny ledning som sänkte lönerna och införde administra­tiva förändring­ar som enligt läkarna var kontraprod­uktiva. Personal som protestera­de mot den nya administra­tionen fick sparken.

Bristen på sjukhusper­sonal har nu lett till att läkarstude­rande kallas in för att sjukhusen ska hållas flytande under coronakris­en. Enligt ett reportage i Moscow Times fick till exempel femteårsku­rsaren Maria ensam ansvara för upp till sextio potentiell­a coronapati­enter under 24-timmarsski­ft.

– Jag satte hundra patienter i dropp under det skiftet. Till sist kände jag inte mina händer längre och ryggen var förstörd, säger Maria till Moscow Times.

Samtidigt kommer nyheter om coronapati­enter som flyr sjukhusen, sannolikt eftersom de inte litar på vården. Utanför Moskva letade polisen i fredags upp en bortsprung­en patient och förde honom tillbaka till sjukhuset. Nu kommer han att dras inför rätta för att ha utsatt andra människor för smitta.

De ryska myndighete­rnas svar på problem är ofta stränga straff. Mycket tyder på att den metoden kan bli kontraprod­uktiv under coronan.

 ??  ?? Läkare och sjukskötar­e runtom i Ryssland vittnar om akut brist på skyddsutru­stning. Dessutom har bristen på sjukhusper­sonal lett till att läkarstude­rande kallas in för att sjukhusen ska hållas flytande.
Läkare och sjukskötar­e runtom i Ryssland vittnar om akut brist på skyddsutru­stning. Dessutom har bristen på sjukhusper­sonal lett till att läkarstude­rande kallas in för att sjukhusen ska hållas flytande.
 ?? FOTO: ALEXEY DRUZHININ/LEHTIKUVA-AFP
FOTO: YURI KADOBNOV/LEHTIKUVA-AFP ?? Rysslands president Vladimir Putin kläddes i gul skyddsdräk­t då han besökte landets mest välutrusta­de coronaklin­ik i Komunarka utanför Moskva.
FOTO: ALEXEY DRUZHININ/LEHTIKUVA-AFP FOTO: YURI KADOBNOV/LEHTIKUVA-AFP Rysslands president Vladimir Putin kläddes i gul skyddsdräk­t då han besökte landets mest välutrusta­de coronaklin­ik i Komunarka utanför Moskva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland