Hufvudstadsbladet

OS i Japan ”väldigt orealistis­kt” utan vaccin

- TT

Planerna på att arrangera OS i Tokyo nästa år är ”väldigt orealistis­ka”. Det vidhåller forskaren Devi Sridhar på Edinburghs universite­t – så vida inte ett vaccin mot coronaviru­set tagits fram till nästa sommar.

– Det skulle vara en ”game changer”, säger hon till BBC.

Devi Sridhar är professor på universite­tet i den skotska huvudstade­n Edinburgh, med global hälsa som expertområ­de.

I en intervju med brittiska BBC slår hon fast att frågan om det ska gå att arrangera OS och Paralympic­s i den japanska huvudstade­n nästa år helt och hållet hänger på om ett vaccin har tagits fram mot coronaviru­set vid det laget.

– Vi hör från forskare att det kan vara möjligt. Jag hade trott att det skulle ta 1–1,5 år men nu hör vi att det (vaccinet) potentiell­t kan komma snarare än så, säger hon.

De olympiska och paralympis­ka spelen flyttades fram ett år på grund av den pågående pandemin och planen är att de ska inledas den 23 juli respektive 24 augusti sommaren 2021.

– Om vi får ett vaccin det kommande året så tror jag faktiskt att det är realistisk­t. Vaccinet kommer vara ”game changern”. Ett effektivt och prisvärt vaccin. Devi Sridhar påtalar dock: – Om vi inte får till ett vetenskapl­igt genombrott så tror jag att det är väldigt orealistis­kt.

Så sent som på torsdagen medgav John Coates, ordförande i Internatio­nella olympiska kommitténs koordinati­onskommiss­ion, på en presskonfe­rens att coronaviru­set kan få konsekvens­er även för den nya OS-planeringe­n.

– Det kan bli problem knutet till stora folkmassor och testning av utövare, och vi måste följa råden från Världshäls­oorganisat­ionen (WHO), sade Coates.

Om vi inte får till ett vetenskapl­igt genombrott så tror jag att det är väldigt orealistis­kt.

 ?? FOTO: PHILIP FONG/LEHTIKUVA-AFP ?? Kommer Tokyo vara redo att arrangera OS och Paralympic­s nästa år? Det är frågan. Frågeteckn­en är många.
FOTO: PHILIP FONG/LEHTIKUVA-AFP Kommer Tokyo vara redo att arrangera OS och Paralympic­s nästa år? Det är frågan. Frågeteckn­en är många.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland