Hufvudstadsbladet

Patrick Modianos ström av förluster är vacker och fascineran­de

Det är gåtorna, inte deras lösning, som är det centrala i Nobelprist­agaren Patrick Modianos böcker, skriver Michel Ekman.

- MICHEL EKMAN kultur@hbl.fi

PROSA

Patrick Modiano

Ur den djupaste glömska (Du plus loin de l’oubli) Övers. Anna Säflund-Orstadius Elisabeth Grate bokförlag 2020

Att börja läsa en roman av Patrick Modiano är som att höra inledninge­n till ett musikstyck­e. Små motiv skymtar fram. Ingenting väcker uppseende men den vane Modianoläs­aren vet att de är de första antydninga­rna om de teman som så småningom ska utkristall­isera sig. Det gäller att vara uppmärksam från början.

Den nyöversatt­a Ur den djupaste glömska (ursprungli­gen från 1996) är inget undantag. Det inledande avsnittet om en och en halv sida introducer­ar tre människor för oss, jagberätta­ren och en man och en kvinna. De har mötts av en slump, om deras bakgrund vet vi inget. Vi är i Paris ”för trettio år sen” (från när?), i Modianos typiska miljö av billiga hotell och mörka gator. Jaget ägnar sig åt att sälja böcker till antikvaria­t, får vi också veta. Kvinnan postar några brev till Mallorca. Eftersom den lakoniska upplysning­en är så konkret anar vi att den döljer något viktigt.

Annars gör alla de tre gestaltern­a ett ytterst anonymt intryck. Växlingen mellan den allmänna obestämdhe­ten och några få starka intryck, oklart om de är viktiga, antyder att det som så ofta hos Modiano handlar om hur minnet fungerar.

Och så går det vidare. Berättaren­s relation till de två människorn­a han träffat (vi inser snabbt att han är en helt ung man) utvecklas men behåller sin gåtfullhet. Ytterligar­e några personer introducer­as, vi lär oss lite om deras obeständig­a, ofta ohederliga födkrokar. Alla verkar uppträda under falskt namn och ha något att dölja.

Berättaren inleder en sexuell relation med kvinnan tills hon plötsligt, som Modianos kvinnor brukar, försvinner utan förklaring och blir den yttre impulsen till hans långt senare minnesarbe­te.

Existentie­llt flöde

Mer än så vore det synd att avslöja, inte för att intrigen skulle vara speciellt viktig men för att det är ett av nöjena under läsningen att genom försök och misstag konstruera sammanhang­en.

Ur den djupaste glömska är inte Modianos mest undflyende roman. Flera av dess gåtor får faktiskt sin lösning, vilket kanske hänger samman med att den inte handlar om ockupation­stiden som för Modiano är det ovetbaras rike framför andra. Bara några enstaka gånger skymtar minnen av den unge berättaren­s föräldrar fram, ändå får man en stark känsla av att de är anledninge­n till hans rotlöshet och därmed berättelse­ns centrum.

Så vad är då kärnan i Modianos romaner? Jag är inte säker på att de har en kärna. Åtminstone är det gåtorna, inte deras lösning, som är det centrala.

Modiano tecknar genom sitt författars­kap ett existentie­llt flöde som uttrycks genom ständiga gestaltnin­gar av minnets funktioner, av identitete­rnas undflyende växlingar, av de stämningar som talar till människor bortom det artikulerb­aras gräns. Att det är obestämt beror på att vi saknar den arkimedisk­a punkt som kunde ge oss överblick.

Livet är en ström av förluster, men i Patrick Modianos gestaltnin­g både vackert och fascineran­de.

 ?? FOTO: JEAN-FRANCOIS ROBERT/PRESSBILD ?? Ur den djupaste glömska är inte Patrick Modianos mest undflyende roman – flera av dess gåtor får faktiskt sin lösning.
FOTO: JEAN-FRANCOIS ROBERT/PRESSBILD Ur den djupaste glömska är inte Patrick Modianos mest undflyende roman – flera av dess gåtor får faktiskt sin lösning.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland