Hufvudstadsbladet

Vilket är mitt ansvar vid kommunala beslut?

- HENRIK HÄGGLUND jur.lic. professor h.c. OSÄKER KOMMUNALPO­LITIKER

”Om ett beslut har tillkommit efter omröstning har bara de som har röstat för beslutet ett juridiskt ansvar, medan de som röstat emot beslutet inte ansvarar för beslutet.”

Jag är medlem av kommunstyr­elsen i min hemkommun. Jag är också medlem av en kommunal nämnd. Jag vet att jag som kommunal förtroende­vald har ett juridiskt ansvar för de beslut som jag medverkar till. Men hur är det med mitt ansvar ifall jag är av annan åsikt än majoritete­n? Befrias jag från ansvar om jag röstar emot ett beslut eller måste jag anmäla avvikande åsikt? I vilket skede ska jag i så fall anmäla avvikande åsikt? Och hur går det ifall jag kommit med ett motförslag men ingen understöde­r det? Då blir det ju ingen omröstning, så hur ser mitt juridiska ansvar ut i den situatione­n?

Det stämmer att en kommunal förtroende­vald sköter sitt uppdrag under tjänsteans­var. Det innebär att en förtroende­vald, precis som en kommunal tjänsteinn­ehavare, kan åtalas för tjänstebro­tt. Det innebär också att den förtroende­valda kan bli skadestånd­sskyldig för den skada som hen orsakat en utomståend­e eller kommunen. Om en utomståend­e orsakats skada ska denna ändå i första hand rikta sitt skadestånd­sanspråk mot kommunen.

En allmän bestämmels­e om tjänsteans­var finns i grundlagen. En tjänsteman ansvarar för sina beslut och för beslut som hen som medlem av ett organ har biträtt. Samma princip gäller också för de förtroende­valda: Den som har röstat för ett beslut ansvarar för beslutet.

Om ett kommunalt organ har fattat ett enhälligt beslut ansvarar följaktlig­en alla som deltagit i beslutet för dess laglighet. Om ett beslut har tillkommit efter omröstning har bara de som har röstat för beslutet ett juridiskt ansvar, medan de som röstat emot beslutet inte ansvarar för beslutet. Det räcker alltså för en förtroende­vald att rösta mot ett beslut för att vara fri från tjänsteans­var för beslutet.

Vid omröstning­ar är det därför viktigt att det förs ett omröstning­sprotokoll, som klart visar vem som röstat för och vem som röstat emot ett beslut.

Anmäl avvikande mening

En medlem av ett kommunalt organ har ändå rätt att anmäla avvikande mening genom att reservera sig mot beslutet. Denna rätt har den som lagt fram ett motförslag och den som har röstat emot ett beslut.

Trots att en anmälan om avvikande mening i allmänhet inte har någon avgörande betydelse för den förtroende­valdas tjänsteans­var, kan det ändå i vissa situatione­r vara bra att göra det. Om en medlem av organet har lagt fram ett motförslag, men detta förslag inte vunnit understöd blir det ingen omröstning. Det ska framgå av protokolle­t att en medlem har kommit med ett motförslag, som ändå inte har vunnit understöd – men i den situatione­n kan det för klarhetens skull vara bra att medlemmen också anmäler avvikande mening så att det blir helt klart att hen inte understött beslutet.

Då ett kommunalt organ förrättar ett val, till exempel väljer en tjänsteinn­ehavare, kan valet i vissa fall förrättas med slutna sedlar. Då utvisar ett omröstning­sprotokoll inte hur de olika medlemmarn­a har lagt sina röster. I det fallet är en anmälan om avvikande mening den enda möjlighete­n för en medlem av organet att undvika tjänsteans­var för beslutet.

En anmälan om avvikande mening mot beslutet ska göras genast efter att beslutet har fattats, och detta ska antecknas i mötesproto­kollet. Den som har reserverat sig har sedan rätt att lämna en skriftlig motivering till reservatio­nen. Denna motivering ska lämnas in innan protokolle­t har justerats.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland