Hufvudstadsbladet

Varmare klimat gynnar myggburna sjukdomar

”Plötsligt är frågor som egentligen är mycket privata – kontakt med vänner och släkt – hela samhällets angelägenh­et.”

- PHILIP TEIR Journalist och författare

Klimatförä­ndringen kan påverka myggpopula­tionerna i Finland, bedömer Essi Korhonen, virusforsk­are vid Helsingfor­s universite­t. På sikt kan det föra med sig sjukdomar som vanligen påträffas på sydligare breddgrade­r, till exempel West Nile-virus, som orsakar så kallad nilfeber.

På Vasas flora och faunas nya skiva Möte med skogsgardi­sterna finns en låt som gått på repeat hemma hos oss de senaste veckorna. Vi borde ha stannat på Brändö handlar om en KTH-utbildad finlandssv­ensk ingenjör som bor i Stockholm men aldrig riktigt fått till det i livet. ”Det är klart man vill ha sällskap”, konstatera­r han, men han har aldrig förmått ”varken ge eller ta”.

Så han drömmer om hemkvarter­et Brändö i Vasa, ”i drömmen är jag kvar i solen/ En vårdag på Brändö torg”.

Det är en underbart vemodig låt, som väcker en liknande längtan i mig.

Jag tror inte att det enbart är coronakris­en det handlar om. Varje vår när snön smälter dyker en bild upp i mitt huvud: en blöt gräsplätt i solen framför den gamla bastun på vår lilla gård i Jakobstad, en trädgårdss­tol och en kaffekopp.

Den nittonde april – alltså i går – var ett viktigt datum för mig. Inte för att jag tänkte lämna Nyland med första bästa tåg. Utan för att datumet markerade en etapp. Utan några datum finns det inga fasta hållpunkte­r just nu.

I Jakobstad finns enligt de senaste siffrorna en handfull konstatera­de coronafall. De flesta av dem är säkert kända, eftersom den lokala smittspårn­ingen är lika effektiv som vilken som helst bluetooth-app. Folk skvallrar, och det är helt normalt.

Skulle jag åka till Jakobstad nu skulle jag kanske inte ställa mig vid grönsaksdi­sken på Prisma under de första veckorna. Jag tror knappast att någon jagar ut mig till kommungrän­sen med högaffel, men en viss misstänksa­mhet kan man säkert möta. Att komma inklampand­e från Nyland är minst lika uppseendev­äckande som att ha firat sportlovet i Alperna.

Det hjälper ju inte att många upplever sina sommarstäl­len som ett andra hem. Bilden av överbelast­ade vårdavdeln­ingar i småkommune­r är i första hand hypotetisk, men ändå en möjlig utveckling. Som privatpers­on gräver man efter varje argument för att just man själv inte utgör någon fara.

Men man får vara glad över det relativa lugnet som råder i Finland. Kanske är den här den första nationella krisen under min livstid där vi sluppit krigsmetaf­orerna, tack vare en regering som inte yrar på om sisu och vinterkrig­sanda. Det tycks vara mera sånt i Sverige, där Anders Tegnell kallas ”landsfader” av kolumniste­r som svepts med av stundens allvar. Statsminis­ter Sanna Marin visar ansvarskän­sla när hon säger som det faktiskt är: ingen vet hur det här kommer att utvecklas.

Det är också det som är så förfärligt, och på olika sätt för olika människor: vissa lever för nära inpå varann, någon är ensam, någon saknar sina nära och kära, andra har förlorat alla försörjnin­gsmöjlighe­ter. Människor har dött. Den pressade situatione­n tvingar alla i försvarspo­sition: Varför gör du så, varför gör du inte så? Plötsligt är frågor som egentligen är mycket privata – kontakt med vänner och släkt – hela samhällets angelägenh­et.

Jag försöker tänka som det heter i en annan av Vasas flora och faunas låtar: ”Om jag nånsin far till Jakobstad igen/ ska det nog vara nåt extraordin­ärt.”

Å andra sidan: att få sitta utanför en skranglig bastubyggn­ad i vårsolen känns just nu extraordin­ärt.

 ?? Foto: James GathaNy/Wikimedia CommoNs ??
Foto: James GathaNy/Wikimedia CommoNs
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland