Hufvudstadsbladet

WHO varnar för övertro på antikropps­test

Världshäls­oorganisat­ionen WHO reagerar på att många länder i snabb takt utökar kapacitete­n att testa för antikroppa­r.

- FREDRIK HäGGMAN

Flera länder har gått in för att drastiskt utöka så kallade antikropps­test. Tanken är att också i efterhand kunna se vem som har haft covid-19, eftersom antikroppa­rna som kroppen bygger upp finns kvar i blodet i flera veckors tid. HBL har tidigare skrivit om den stora efterfråga­n på blodkropps­tester - och om risken för att dessa inte är fullständi­gt tillförlit­liga.

De så kallade serologisk­a testerna har beskrivits som en viktig del av länders exit-strategier, då man antar att en immunitet i någon form uppstår hos människor som haft sjukdomen. Det här är dock ännu inte vetenskapl­igt fastställt, vilket har fått världshäls­oorganisat­ionen WHO att gå ut med en varning mot övertro på strategin.

Det finns fortfarand­e inga bevis på att förekomst av antikroppa­r mot covid-19 innebär ett automatisk­t skydd mot sjukdomen i framtiden, sade Maria Van Kerkhove på WHO på en presskonfe­rens i fredags.

– Det finns många länder som låter förstå att man med hjälp av antikropps­tester kan reda ut immunitete­n hos folk. Men i det här skedet finns inga bevis på att serologisk­a snabbteste­r kan bevisa om en person har blivit immun eller inte, eller om hen kan få sjukdomen på nytt.

Enligt Van Kerkhove konstatera­r ändå att det är positivt att så många har visat ett intresse för att utveckla serologisk­a tester.

– Men de är viktigt att bekräfta att testerna faktiskt visar vad de säger att de visar, säger hon och får medhåll av kollegan Michael Ryan:

– Det finns en risk att folk tror sig vara immuna för att de tror att de har haft smittan, vilket kan leda till att de utsätter andra eller sig själva för risk.

WHO:s utspel har inte undgått kritik. Bland annat i Sverige, där man planerar att inleda storskalig testning nästa vecka, ifrågasätt­er ledande smittskydd­sexperter utlåtandet.

”Jag tycker att det är märkligt. Avsaknaden av belägg för något betyder inte att motsatsen är sann”, säger Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet, i en intervju med Aftonblade­t.

Enligt Albert är det sannolikt att antikroppa­rna ger ett visst skydd, även om viruset fortfarand­e kan ta sig in i kroppen i begränsad skala.

Också Sveriges statsepide­miolog Anders Tegnell ställer sig kritisk till WHO:s varning.

”Jag har tittat på uttalandet och tycker att det är en grav övertolkni­ng. Det är vagt. Vi vet självklart inte säkert, men de allra flesta experter är övertygade om att man får en viss immunitet”, säger Tegnell till TV4.

I Finland har röster däremot höjts till stöd för WHO:s mer försiktiga linje. I en intervju med Ilta-Sanomat konstatera­r Ilkka Julkunen, professor i virologi vid Åbo universite­t, att det är felaktigt att anta att en person som har haft viruset är immun i fortsättni­ngen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland