Hufvudstadsbladet

Tidiga tecken kan visa risk för utmattning

Ett jobb som kräver fokus, barn som springer runt i hemmet och oro över coronaviru­set. Just nu kan många föräldrar uppleva att de inte räcker till. Därför bör vi sänka våra krav på varandra – även chefer bör göra det, menar en forskare som specialise­rat s

- BILLE SIRéN bille.siren@ksfmedia.fi

När HBL ringer Matilda Sorkkila är hon i en lekpark med sina barn. Hon ber att få återkomma.

Det är talande för den situation många föräldrar befinner sig i, menar Sorkkila, som är forskare i psykologi vid Jyväskylä universite­t och specialise­rad på just föräldrask­ap och utmattning.

Enligt henne är det oerhört viktigt att vi talar om hur föräldrar mår och orkar nu när undantagsl­äget fortsätter, och många föräldrar kanske inte får hjälp av släkt och bekanta som vanligt.

– De som tidigare klarat av vardagen kan ha det tufft nu, och de som redan tidigare hade problem ... ja, för dem måste det vara en mardröm!

Förra våren lanserade Sorkkila och hennes kolleger ett nytt redskap för familjeråd­givningen. Hon kallar det för ett ”föräldraså­ll”.

Syftet var att familjeråd­givningen skulle hitta de föräldrar som löpte risk att gå in i väggen.

– Det går ut på att föräldern själv, tillsamman­s med vårdproffs, utvärderar sitt mående.

Om det kan bli aktuellt att lansera tjänsten på webben för alla, inte bara för vården, är ännu oklart.

– Det viktigaste är att föräldrarn­a inte lämnas ensamma, utan att de får stöd så tidigt som möjligt.

Symtomen: konstant trötthet och sviktande humör

Och ja, symtom på utmattning kan vara svåra att urskilja på egen hand. När är stressen positiv och normal, när blir den destruktiv?

Sorkkila pekar på att det som tyder på att föräldrar håller på att gå in i väggen är en konstant trötthet.

– Den går inte över när man sover ut, utan är kronisk. Ofta beror det på att ens egna och andras krav hela tiden är högre än vad man klarar av, säger hon.

Tröttheten kan sedan leda till humörsväng­ningar, som att man gråter, är irriterad eller blir arg över småsaker.

Om det pågår länge kan den känslomäss­iga anknytning­en till barnen lida, menar Sorkkila.

– Då kanske man bara orkar med det allra mest nödvändiga, och i värsta fall kan man bli våldsam.

Under samtalet händer det ibland att Matilda Sorkkilas barn kommer fram och vill henne något. Kanske vill de visa en av sina teckningar. Hon säger att hon själv haft nytta av de tips hon gett till olika medier.

– Ja, jag har känt igen mig i vissa saker. Att lita på sig själv, och på att vi klarar av detta, är väldigt viktigt. Och att hålla fast vid dygnsrytm och rutiner.

Nu kan det vara läge att slopa tanken på att vara en ”superföräl­der”, menar hon.

Många upplever troligtvis också press från sina chefer. Hur tycker du att de kan bidra till att vi orkar bättre? – Jättebra att du frågar! Det är viktigt att sänka kraven nu, att finnas där som stöd, och att vara flexibel där det går. Folk har barn, behöver laga mat, diska och städa – och dessutom vill de tillbringa tid med sina familjer. Det behövs en förståelse för det, säger Sorkkila.

Och om cheferna sänker förväntnin­garna nu, kan de anställda i framtiden vara ännu mer engagerade än innan coronakris­en, menar hon.

 ?? FOTO: PETTERI KIVIMÄKI/JYVÄSKYLÄ UNIVERSITE­T ?? En konstant trötthet, sviktande humör och problem med sömnen. Det brukar vara de symtom som varnar för att man håller på att gå in i väggen, säger Matilda Sorkkila som forskar i föräldrask­ap och utmattning.
FOTO: PETTERI KIVIMÄKI/JYVÄSKYLÄ UNIVERSITE­T En konstant trötthet, sviktande humör och problem med sömnen. Det brukar vara de symtom som varnar för att man håller på att gå in i väggen, säger Matilda Sorkkila som forskar i föräldrask­ap och utmattning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland