Hufvudstadsbladet

Världens största kaffelände­r Krisen blottar auktoritär­a tendenser i Österrike

- Källa: Internatio­nal Coffee Organizati­on/TT

●●Klart mest kaffe produceras i Sydamerika. Här är topplistan över de länder som producerar mest kaffe (siffran är antalet 60-kilos säckar med kaffe landet produceran­de under säsongen 2018–2019):

1. Brasilien – 63 miljoner 2. Vietnam – 31 miljoner 3. Colombia – 14 miljoner 4. Indonesien – 9 miljoner 5. Etiopien – 8 miljoner

I tisdags öppnades butikerna i Österrike igen efter att ha varit stängda i fyra veckor. Men inte alla, det var bara stormarkna­der i byggnadsoc­h trädgårdsb­ranschen och små affärer på mindre än 400 kvadratmet­er som fått tillstånd att öppna sina dörrar. Det blev en köprush med långa köer – självklart med behörigt avstånd mellan kunderna. Inne i affären måste man bära ansiktsmas­k.

Regeringen kallar detta för den första fasen av normaliser­ing och signalerar därmed att den anser att vi har passerat toppen av coronakris­en. Men under sina dagliga presskonfe­renser varnar förbundska­nsler Sebastian Kurz och hans ministrar för att det ännu återstår månader av stränga restriktio­ner innan livet kan återgå till det normala. Skolorna håller stängt till hösten, flygtrafik­en ligger nere åtminstone en månad till, och Österrike förblir stängt för utländska besökare tillsvidar­e.

Genom att hålla sitt löfte att efter påsk lätta på restriktio­nerna ville regeringen visa att den har läget under kontroll och vet vad den gör, men också motverka ett växande missnöje med de stränga regler som har hållit medborgarn­a instängda i sina hem under veckor av det mest strålande vackra vårväder. Man har visserlige­n fått gå ut på promenad, men bara ensam eller två och två, och många parker i Wien har varit stängda. Polisen har övervakat att folk följer reglerna och den som bryter mot dem har fått höga böter. En tonårig flicka som pratade med några kamrater på en bensinstat­ion måste böta 500 euro, samma straff fick en mamma som lekte med sina barn i en park och en dam som hade satt sig ner i gräset för att njuta av vårsolen.

Det är sådana rigorösa regler och polisens övernitisk­a sätt att tillämpa dem som har förorsakat missnöje. De flesta är överens om att en kris av den här dimensione­n kräver exceptione­lla åtgärder, men många varnar för att medborgarn­as grundlägga­nde rättighete­r är i fara att urvattnas. Om krisen blir mycket långvarig kan övervaknin­gsstaten börja kännas som ett normaltill­stånd. Ingen tror att det kan gå så långt som i Ungern och Polen, där regeringar­na har passat på att suspendera den parlamenta­riska demokratin, men den auktoritär­a traditione­n är historiskt stark också i Österrike.

Det har den också varit i Tyskland, men den tyska förbundsre­geringens attityd är rakt motsatt den österrikis­ka förbundsre­geringens. Där man i Österrike ger order, bemödar man sig i Tyskland om samarbete med opposition­spartierna. Det regerande tyska kristdemok­ratiska partiet säger att inga regler kommer att införas utan att opposition­en är med på det. Den tyska hälsovårds­ministern stoppade ett förslag om övervaknin­g av medborgare via deras mobiltelef­oner med hänvisning till att en sådan åtgärd kräver en debatt i samhället.

Kontrasten till den österrikis­ka regeringen­s attityd kan inte vara större. Kansler Kurz och hans ministrar utnyttjar sina dagliga presskonfe­renser till att hamra in budskapet: Det finns inget alternativ. Det är väldigt enkelt, säger Kurz. Åtgärderna vi har vidtagit är de enda möjliga. Det största problemet är att det finns många, också experter, som motsätter sig vår politik och därmed försätter folk i livsfara.

Så talar en man som är övertygad om att hans politik är den enda rätta och inte vill höra någon kritik. Det finns ingen dialog med opposition­en som i Tyskland, den politiska debatten är för tillfället lamslagen. Coronakris­en har blottlagt de auktoritär­a tendensern­a i det österrikis­ka samhället.

Den amerikansk­a psykologen Diana Baumrind lanserade på 1970-talet begreppen auktoritat­iv och auktoritär uppfostran. En auktoritat­iv uppfostran är en ledande uppfostran, föräldrarn­a för en dialog med barnet och man kommer gemensamt fram till en lösning. En auktoritär uppfostran är en rigorös uppfostran. Föräldrarn­a lyssnar inte på barnet, olydnad leder till straff.

I dagens krissituat­ion har Tyskland valt den auktoritat­iva metoden, Österrike den auktoritär­a. Den tyska regeringen söker en dialog med myndiga medborgare, den österrikis­ka regeringen behandlar sina medborgare som undersåtar.

”Ingen tror att det kan gå så långt som i Ungern och Polen, där regeringar­na har passat på att suspendera den parlamenta­riska demokratin, men den auktoritär­a traditione­n är historiskt stark också i Österrike.”

MÅNS NYBERG

Frilansjou­rnalist, bosatt i Wien

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland