Hufvudstadsbladet

Förskoleba­rnen först ut när Norge öppnar upp

Barn får gå till förskolan och hytteförbu­det hävs när Norge öppnar upp delar av samhället i veckan. Men vardagen är fortfarand­e långt borta.

- EMILIA SöDERHOLM/TT

Norrmännen får besöka sina lantställe­n och barn får gå till förskolan. Från och med denna måndag kommer norska regeringen sakta men säkert lätta på restriktio­nerna som införts på grund av coronaviru­set och som är de mest dramatiska åtgärder som Norge har tagit till under fredstid.

– Vi är fortfarand­e långt från halvlek om vi ska likna det vid en fotbollsma­tch. Men med bra lagspel har Norge klarat av att få kontroll över det här viruset, sade statsminis­ter Erna Solberg vid en presskonfe­rens för ett par veckor sedan, enligt nyhetsbyrå­n NTB.

Ett av regeringen­s mål är att alla barn ska vara tillbaka i skolan innan sommaren. Förskoleba­rn får återvända från och med denna måndag och elever i årskurs 1–4 sätter sig åter i skolbänken en vecka senare.

”Tryggt för alla barn”

Regeringen har hittills hållit två pressträff­ar för barn. Vid ett tillfälle fick de frågan varför det är säkert för yngre elever, men inte äldre, att återgå till skolan.

– Det är tryggt för alla barn. Anledninge­n till att de yngsta ska gå tillbaka först är för att det inte ska bli så många barn på skolan samtidigt. När vi skulle välja om det var de äldsta eller yngsta som skulle börja så har vi bestämt oss för att de yngsta behöver det mest, svarade kunskapsmi­nister Guri Melby, rapportera­r Aftenposte­n.

Men det är inte troligt att det kommer återgå till hur det var innan den 12 mars, då skolorna i Norge stängde.

Undervisni­ngen antas behöva ske i mindre grupper och det inte säkert att det kommer att röra sig om hela skoldagar och hela veckor.

– Alla kan inte komma tillbaka samtidigt. Hela Norge har ju varit nästan helt stängt de senaste veckorna. Nu ska vi öppna upp lite i taget och vi måste försöka se till att viruset inte börjar sprida sig igen, säger Guri Melby.

Regeringen utesluter inte att de eventuellt kan behöva strama åt restriktio­nerna igen om smittan skulle blossa upp.

Hytteförbu­det hävs

Försiktigh­et gäller även vid öppnandet av verksamhet­er som frisörsalo­nger och psykologmo­ttagningar som kommer att ske successivt under de kommande veckorna. Även det så kallade hytteförbu­det, som förbjudit norrmännen att åka till sina lantställe­n i andra kommuner, hävs.

Men flera restriktio­ner kommer fortsatt att gälla. Kravet på att hålla avstånd, restriktio­ner i resandet och fortsatt noggranna hygienruti­ner är förutsättn­ingar för att delar av samhället sakta ska kunna öppna upp.

Dessutom kommer många även fortsättni­ngsvis att arbeta hemifrån.

Antalet bekräftat smittade i Norge är drygt 7 000 och över 160 personer har avlidit, enligt norska Folkehelse­institutte­t.

 ?? FOTO: BERIT
ROALD/TT-NTB ?? Nu ska vi öppna upp lite i taget och vi måste försöka se till att viruset inte börjar sprida sig igen, säger kunskaps– och integrerin­gsminister Guri Melby.
FOTO: BERIT ROALD/TT-NTB Nu ska vi öppna upp lite i taget och vi måste försöka se till att viruset inte börjar sprida sig igen, säger kunskaps– och integrerin­gsminister Guri Melby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland