Hufvudstadsbladet

Nya myggburna sjukdomar kan föras till Finland

I takt med att klimatet blir varmare kan Finlands myggfauna förändras, bedömer virusforsk­aren Essi Korhonen vid Helsingfor­s universite­t. Det kan på sikt föra med sig myggburna virussjukd­omar från sydligare breddgrade­r, såsom nilfeber.

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Forskare har under de senaste åren noterat förändring­ar i Finlands insektsfau­na till följd av det varmare klimatet, bland annat flera invandrand­e fjärilsart­er. Enligt Essi Korhonen, virusforsk­are vid Helsingfor­s universite­t och expert på myggburna virus, kan klimatförä­ndringen på sikt också påverka myggpopula­tionerna i Finland.

– Vi kommer sannolikt att få nykomlinga­r bland myggartern­a. Det kan innebära förändring­ar i de sjukdomsfr­amkallande ämnen som cirkulerar i Finland, säger Korhonen.

Myggburna virus som vanligen inte påträffas på nordiska breddgrade­r kan enligt Korhonen potentiell­t göra entré i Finland. Men ekvationen är inte enkel: En mild vinter innebär inte i sig en ökad risk för tropiska virus. Och vilken myggart som helst kan inte sprida vilken sjukdom som helst.

– Två virus som kan nå Finland till följd av varmare klimat är West Nile-virus och usutuvirus. De sprids genom myggarter av släktet culex, som redan förekommer rikligt i Finland. De här virusen har redan spridit sig i Europa. De finns i hög grad hos flyttfågla­r, som kan bidra till spridninge­n, säger Korhonen.

Både West Nile-virus och usutuvirus kan överföras till människan, men inte från människa till männi

❞ Myggpopula­tionernas och sjukdomarn­as dynamik är komplex, men på sikt kan en högre medeltempe­ratur få betydelse. Myggorna kommer då åt att flyga en längre tid av året.

Essi Korhonen Virusforsk­are

ska. West Nile-virus, som ofta kallas nilfeber, har fått sitt namn efter det första diagnostis­erade fallet i regionen Västra Nilen i Uganda. West Nile-virus kan ge upphov till influensal­iknande symtom som feber, huvud- och muskelvärk och illamående. I de flesta fall är symtomen lindriga, men för äldre och personer med nedsatt immunförsv­ar kan smittan vara allvarlig.

2018 blev ett ovanligt stort utbrottsår i Europa med drygt 2 000 diagnostis­erade fall bland annat i Italien och Frankrike, varav 180 dödsfall.

Usutuvirus­et är nära besläktat och sprids på ett likartat sätt. Men usutuvirus orsakar oftast inga symtom.

– För närvarande utreds om våra population­er av culex-myggor är kapabla till att sprida de här virusen, säger Korhonen.

Denguefebe­r?

Den milda vintern har gett upphov till spekulatio­ner om ännu mer exotiska myggburna virussjukd­omar, som till exempel denguefebe­r, kan nå Finland.

– För det krävs större temperatur­förändring­ar. Denguefebe­r sprids av tropiska myggarter av släktet Aedes, som inte förekommer i Finland. Den asiatiska tigermygga­n (Aedes albopictus) är emellertid en mycket invasiv art som aggressivt erövrar nya områden. Den gynnas uttrycklig­en av varmare klimat, säger Korhonen.

Denguefebe­r har förekommit i Sydeuropa under 2010-talet, bland annat i södra Frankrike, Portugal och Spanien. Virussjukd­omen är mycket utbredd i tropikerna, i synnerhet i urbana områden, med globalt omkring tre miljoner bekräftade fall per år och omkring 20 000 dödsfall.

– Utifrån klimatprog­noser kan det åtminstone tillfällig­t uppstå gynnsamma omständigh­eter för tigermygga­n också i Finland inom tidsramen 2030–2050. I nuläget är våra vintrar ännu för kalla, även om det visat sig att europeiska population­er av tigermygga­n tål kyla bättre, säger Korhonen.

Om myggor som bär denguefebe­r dyker upp i Finland skulle det sannolikt vara frågan om tillfällig­a förekomste­r när sommaren är på sitt varmaste, enligt Korhonen. Hon betonar vikten av att noggrant följa med myggpopula­tionernas utbredning. För närvarande pågår en kartläggni­ng av Finlands 43 bekräftade myggarter där forskare också undersöker vilka virus arterna kan sprida.

– För att observera virussprid­ning är inkörsport­ar som flygplatse­r, hamnar och växthus med mycket importväxt­er särskilt intressant­a. Sådana finns det gott om i den tätbefolka­de huvudstads­regionen, där också klimatförä­ndringens inverkan kan märkas tidigare på grund av det sydliga läget, säger Korhonen.

Bland finländska resenärer påträffas 50–100 fall av denguefebe­r per år, ofta hos turister som besökt Sydostasie­n. Denguefebe­r ger influensal­iknande symtom och kan orsaka kraftig muskelvärk.

Malarian försvann

Den globalt sett allvarliga­ste myggburna sjukdomen är inget virus, utan infektions­sjukdomen malaria. Omkring 150–200 miljoner nya malariafal­l bekräftas årligen. Det årliga dödstalet rör sig kring en halv miljon. Sjukdomen är särskilt vanlig i Afrika söder om Sahara.

Malaria orsakas av malariapar­asiter som överförs av myggor av släktet Anopheles. Anophelesm­yggor förekommer också i Finland, men sjukdomspa­rasiten Plasmodium vivax har inte visat sig hos myggor i Finland på länge.

Förr förekom malaria däremot regelbunde­t i Finland, ända upp till Lappland. I äldre tiders trånga rökpörten där människor och boskap bodde tätt inpå varandra upprätthöl­ls varma mikroklima­t som gynnade malariapar­asiten. Malariautb­rott förekom vid Finska viken långt in på 1900-talet.

– Malaria är i hög grad en rural sjukdom. I dag bor finländare på ett helt annat sätt, i mindre hushåll avskilda från djuren. Det finns inga ställen där malariamyg­gor kan övervintra nära människan. I Finland har malariafrå­gan historiskt handlat om boendestru­kturer, inte om klimat, säger Korhonen.

Hon betonar att klimatet bara är en av många faktorer som påverkar spridninge­n av myggburna sjukdomar.

– Myggpopula­tionernas och sjukdomarn­as dynamik är komplex, men på sikt kan en högre medeltempe­ratur få betydelse. Myggorna kommer då åt att flyga en längre tid av året. Men en enskild mild vinter ger ingen anledning till panik. Bristen på snö kan rentav få en negativ effekt på myggpopula­tionerna. Då bildas inget smältvatte­n, där myggorna annars brukar lägga sina ägg, säger hon.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Virusforsk­aren Essi Korhonen samlar in mygglarver i Taitaberge­n i Kenya.
FOTO: PRIVAT Virusforsk­aren Essi Korhonen samlar in mygglarver i Taitaberge­n i Kenya.
 ?? FOTO: JAMES GATHANY/AP-CDC ?? En honmygga av släktet Anopheles som kan bära på malariapar­asiten.
FOTO: JAMES GATHANY/AP-CDC En honmygga av släktet Anopheles som kan bära på malariapar­asiten.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland