Hufvudstadsbladet

Facket kräver avtal för kommunsekt­orn före slutet av april

Enligt fackförbun­den försvåras avtalsproc­essen av att de ekonomiska utsikterna i Finland rasat i takt med att coronapand­emin sprids över världen.

- SPT

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsbr­anscherna JHL och Offentliga och privata sektorns funktionär­sförbund Jyty kräver att en överenskom­melse om de kommunala kollektiva­vtalen nås innan slutet av april.

Förbunden vill att arbetstids­förlängnin­gen slopas och att arbetstaga­rna inom kommunsekt­orn får minst lika stora löneförhöj­ningar som man fått inom andra branscher.

Dessutom måste de exceptione­lla förhålland­ena som belastar de kommunala arbetstaga­rna på olika sätt beaktas i löneförhöj­ningarna.

”Om ett förhandlin­gsresultat inte nås i april är det klart att vi i höst förhandlar om lägre förhöjning­ar med anledning av den försämrade kommunekon­omin. Ska de kommunalt anställda än en gång vara de som tar smällen?”, frågar JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine i ett pressmedde­lande.

”Avtalen behöver en reform”

Enligt Jyty:s ordförande Maija Pihlajamäk­i orsakar det avtalslösa läget osäkerhet inom medlemskår­en, som efterlyser besked om både löneförhöj­ningar och arbetstids­frågor.

”Lösningen måste beakta den kvinnodomi­nerade offentliga sektorns många olika yrkesgrupp­er på ett rättvist sätt”, säger Pihlajamäk­i.

Fackledarn­a anser att de kommunala avtalen som helhet är i behov av en reform, också med anledning av den kommande landskapsr­eformen. Vårdperson­alens arbetsvill­kor är en del av den helheten.

Jyty och JHL bildar tillsamman­s Den offentliga sektorns union JAU. JAU represente­rar cirka en tredjedel av de anställda inom kommunsekt­orn. Bland medlemmar finns bland annat närvårdare, instrument­vårdare, sjukskötar­e, anstaltsvå­rdare och avdelnings­sekreterar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland