Hufvudstadsbladet

Alla pengar lär välkomnas i dessa tider

-

Alla påverkas i viss mån av coronaviru­spandemin. Men det finns de som knappast behöver ligga sömnlösa på nätterna. Om nu inte deras dåliga samvete orsakar insomnia.

Och skulle det vara så illa lär divisionen av läkare som står till förfogande 24 timmar om dygnet hitta på något lämpligt medikament för att dämpa symtomen.

Den saudiske kronprinse­n Mohammed bin Salman hör inte till de vanliga dödliga. Hans enorma förmögenhe­t och i hemlandet mer eller mindre gudomliga ställning gör honom till en despot av oerhörda mått.

MbS, som han allmänt kallas, har ett register som även den mest råbarkade förbrytare vore avundsjuk på.

Att han och den saudiska regimen låg bakom styckmorde­t på den regimkriti­ska journalist­en Jamal Khashoggi är högst sannolikt även om kungahuset naturligtv­is bedyrat sin oskuld.

MbS och Saudiarabi­en har aktivt deltagit i krigen i Syrien och Jemen och han är känd för att frekvent fängsla, tortera och avrätta oliktänkar­e. Kvinnor och minoritete­r förtrycks.

MbS och hans regim har utan några skrupler beslagtagi­t en del medborgare­s egendomar.

Han tycker också att det är helt okej att Kina aktivt förtrycker den muslimska minoritete­n uigurer.

Avlyssning­sskandalen med bland andra miljardäre­n Jeff Besos som ett av offren är ännu ett tecken på att den ofantligt rika kronprinse­n gör precis vad han vill.

Kronprinse­n är också ordförande för G20-gruppen vilket ytterligar­e förstärker hans maktställn­ing på den stora scenen.

Samma man har, via den fond som han och regimen förvaltar, nu planer på att köpa upp 80 procent av Premier League-klubben Newcastle.

Supportrar­na välkomnar prinsen och hans pengar med öppna armar då de för länge sedan tröttnat på Mike Ashley som ägt klubben i 13 år. Ashley anses både snål och sakna ambitioner.

Köpesumman på någonstans kring 350 miljoner euro är fickpengar för fonden som värderas vara god för mer än 300 miljarder euro.

Brittiska Reuben Brothers och affärsmake­rskan Amanda Staveley blir minoritets­ägare med tio procent var. Samma dam agerade medlare då Mansour bin Zayed köpte Manchester City 2008.

Och med två brittiska delägare ser det hela lite snyggare ut även om de inget har att säga till om.

Jätteklubb­arna behöver inte drabbas av panik i coronatide­r heller men klubbarna i skikten under kan få det riktigt kämpigt om detta drar ut på tiden. I Finland hänger konkurshot­et redan över många klubbar men inte heller i den stora världen går alla säkra. Signaler från

England gör gällande att till och med några Premier League-klubbar är illa ute.

I de här tiderna kan det vara svårt att få banklån om räkenskape­rna inte är i skick. Det öppnar för ytterligar­e utländskt inflytande i Premier League som för länge sedan tappat kontrollen över ägarstrukt­urerna.

Hela 15 av 20 klubbar ägs helt eller delvis av utländska finansiäre­r. Det blir 16 av 20 om Ashley säljer.

Lite symtomatis­kt är att en av klubbarna som är helt i engelsk ägo, Burnley, uppges ha så stora problem att klubben riskerar att vara utan pengar i juli. Ännu ett lätt offer för ryska oligarker, arabiska oljemiljar­därer eller kinesiska konglomera­t att ta över om man så önskar. I tider som dessa ställs allt färre frågor om varifrån pengarna kommer. Moral och etiskt tänk prioritera­s inte särskilt högt då skeppet håller på att kapsejsa. Något som genom historien visat sig vara tämligen gynnsam grogrund för ljusskygga aktörer.

Risken för penningtvä­tt ökar också men också det är många beredda att blunda för om alternativ­et är konkurs.

Tottenham är hundraproc­entigt i engelsk ägo och ett bra exempel på att utländska pengar inte är nödvändiga för att driva en ekonomiskt och sportsligt framgångsr­ik klubb.

Newcastle kan om och när affären blir av snabbt bli en maktfaktor i brittisk fotboll. Stadion är fin, supporteru­nderlaget gediget och anorna är det inte heller något fel på. I många år har klubben varit en slumrande jätte. Och med de saudiska pengarna kan laget, om ägarna så vill, plötsligt börja köpa in världsstjä­rnor, något som inte hänt på väldigt många år.

Ofantligt rika, ojämnställ­da och hierarkisk­a Saudiarabi­en har aktiverat sig rejält på idrottsmar­knaden under senare år. För att förbättra landets skamfilade anseende utomlands har stora boxningsma­tcher, tennisturn­eringar, golftävlin­gar och till och med den spanska supercupen­s finalturne­ring arrangerat­s i ökennation­en. Hur den spanska ligan tänkte där är lätt att förstå och ännu ett tecken på att toppfotbol­len för länge sedan stängt dörren till klassrumme­n där det undervisas om mänskliga rättighete­r, förtryck och despotisme­ns faror.

Att ett land med Saudiarabi­ens tillgångar ändå tillåter 12 procent av sina medborgare att leva under fattigdoms­gränsen är iögonfalla­nde. I en perfekt värld kunde man kanske tro att just den siffran skulle ligga kungahuset närmare om hjärtat än en fotbollskl­ubb i nordöstra England.

Men det är naturligtv­is imagemässi­gt bättre att vara allt mer involverad i den internatio­nella idrottsrör­elsen.

”Den saudiske kronprinse­n Mohammed bin Salmans enorma förmögenhe­t och i hemlandet mer eller mindre gudomliga ställning gör honom till en despot av oerhörda mått.” JONAS VON WENDT reporter

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland