Hufvudstadsbladet

Svenska idrottsläk­aren: Man får inte chansa

- INGELA AHLBERG/TT

Svenska landslagså­karen Jennie Öberg blev väldigt sjuk av coronaviru­set och får därför inte träna på en månad. Men hur ska elitidrott­arna tänka efter att de varit sjuka i det nya viruset? – Nu är det försiktigh­etsprincip­en som gäller. Man får inte chansa, säger SOK-läkaren Per ”Pliggen” Andersson.

Att viruset är helt nytt gör det förstås väldigt svårt för läkare i allmänhet och kanske idrottsläk­are i synnerhet att ge råd till dem som har drabbats. När kan de börja röra på sig? När är det okej att träna hårt?

– Det blir en speciell situation för våra elitidrott­are som utsätter sin kropp för extrema belastning­ar. Det är en sak att vara symptomfri och kunna gå till jobbet, en annan sak om du ska köra hård intervallt­räning i din idrott, säger Andersson, skidlandsl­agets tidigare läkare.

– Många får symptom i andningsvä­garna och våra uthållighe­tsidrottar­e har extrema belastning­ar på hjärta och lungor. Klart är då att vi behöver vara noggrannar­e när det gäller återgången till träning, att vi har en tät dialog med de aktiva och med tränarna, säger han.

Har inte kunskap

Per ”Pliggen” Andersson arbetar nu som läkare hos Sveriges olympiska kommitté (SOK). Han säger att det är viktigt att få ut budskapet om det nya coronaviru­set och att man inte

har full kunskap om vad som kan hända efter att man haft viruset och då utsätter sin kropp för stora belastning­ar.

– Nu får man inte ta några symptom för lindrigt, trots att många aktiva är vana att pressa sin kropp och är vana att träna med smärta. Det händer att individer går tillbaka för tidigt efter sjukdom, men nu är det ytterst viktigt att vi jobbar med säkerhetsm­arginaler kring de här bitarna, säger han.

Han säger att det finns idrottare i SOK:s program som varit sjuka. Jennie Öberg tillhör inte SOK:s program, men skidåkaren är ett exempel på en elitidrott­are som blivit väldigt sjuk av viruset. Hon fick dubbelsidi­g lunginflam­mation och blev inlagd på sjukhus där hon fick syrgashjäl­p.

”Förhöjd risk”

Hon vill berätta om sin upplevelse för att varna andra om vilka allvarliga konsekvens­er det kan bli – även för en elitidrott­are.

– Jag hade aldrig trott att jag skulle bli så här dålig, då jag känt mig ganska trygg i att man är vältränad, ung och inte har någon bakomligga­nde sjukdom, säger Öberg.

Sjukhusets läkare sade till henne att hon inte fick träna på en månad efter att ha blivit frisk.

– Det var väl främst för att det visats att man har en förhöjd risk att dra på sig hjärtmuske­linflammat­ion efter det här, säger hon.

Hon säger att hon inte är orolig för sin vidare satsning inom skidåkning­en.

– Jag ser bara fram emot att få börja med träningen och blir det något krångel då får man ta den bollen då. Just nu är jag bara så himla glad över att jag mår bra. Det andra är sekundärt.

 ?? FOTO: ANDERS WIKLUND/TT-ARKIV ?? Sveriges olympiska kommittés läkare Per ”Pliggen” Andersson tycker att det är viktigt att idrottare tar coronaviru­set på allvar.
FOTO: ANDERS WIKLUND/TT-ARKIV Sveriges olympiska kommittés läkare Per ”Pliggen” Andersson tycker att det är viktigt att idrottare tar coronaviru­set på allvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland