Hufvudstadsbladet

Tunn skilsmässo­soppa

- MALIN SLOTTE

Isländska dramaserie­n Pappahelge­r vill vara ett skilsmässo­drama kryddat med skruvad humor, men får inte riktigt till det.

DRAMASERIE

Pappahelge­r

6 avsnitt (recensione­n baserar sig på 1 avsnitt). Yle Arenan och Yle TV2 tisdagar kl. 22.00 från 21.4, Yle Fem lördagar kl. 18.30 från 25.4. Manus och regi: Nanna Kristín Magnúsdótt­ir. I rollerna: Nanna Kristín Magnúsdótt­ir, Sveinn Ólafur Gunnarsson m.fl.

Islänninga­rna är inte många, ändå lyckas de hävda sig hyfsat väl när det gäller film- och tv-produktion. Med jämna mellanrum bjuder landet på tv-serier, och vissa av dem blir smärre hittar, som kriminalse­rien Fångade.

Sexdelade Pabbahelga­r är ett äktenskaps­drama av och med Nanna Kristín Magnúsdótt­ir som åtminstone på hemmaplan verkar ha gått hem eftersom ytterligar­e två säsonger är planerade. Nanna Kristín Magnúsdótt­ir spelar 38-åriga trebarnsma­mman Karen som upptäcker att hennes man Matti (Sveinn Ólafur Gunnarsson) har en affär efter att ha haft överraskni­ngssex med honom på hans födelsedag. Scenen var ursprungli­gen en kortfilm som sedan ledde till tv-serien.

Man kunde tro att helvetet är lös efter en sådan upptäckt, men inte riktigt. Karen är nämligen rädd för skilsmässa; hon vill inte bli en frånskild kvinna vars barn är borta under pappahelge­r.

Får inte till det

Inlednings­vis försöker Karen i stället ta reda på mera genom att tjuvläsa makens meddelande­n på telefonen samt stalka älskarinna­n både på nätet och i verklighet­en. Samtidigt låter hon honom förstå att hon vet något, men urladdning­en låter vänta på sig och otroheten blir en tickande bomb.

Serien vill vara drastisk och skruvad, men får snarare ofta tittaren att skruva på sig, eller i alla fall känna sig förbryllad. Humorn tar sig uttryck i märkligt obekväma scener där Karen, som är parterapeu­t, tar emot klienter och beter sig allmänt oprofessio­nellt.

Det är en serie där mycket hade behövt vara bättre. Den vill inte riktigt engagera; manuset är för svagt och berättande­t hade fått vara mer personligt. Skådespele­riet räcker heller inte till för de seriösare Scener ur ett äktenskap-ambitioner som verkar finnas. Och realismen med sperma som rinner nerför låret i sängkammar­en och en tampong som sätts in under ett förtroligt väninnesam­tal på toaletten blir snubblande nära effektsöke­ri.

 ?? FOTO: YLE ?? Nanna Kristín Magnúsdótt­ir.
FOTO: YLE Nanna Kristín Magnúsdótt­ir.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland