Hufvudstadsbladet

Ny doktorsavh­andling: ”Naturen skriver in sig själv i människors verk”

Traditione­llt tänker vi att det är människor som skriver böcker om naturen. Men om vi ska tro den materiella vändningen­s tänkare har också naturen – till exempel i form av tarmbakter­ier – ett finger med i spelet när litteratur blir till.

- FREDRIK SONCK fredrik.sonck@ksfmedia.fi

Hur ska vi leva tillsamman­s med andra varelser, hur ska vi förstå vad naturen är för något, hur ska vi förstå vår egen sårbarhet? På vilket sätt skriver naturen in sig själv i människors verk? Och vad innebär det i så fall för litteratur­vetenskape­n?

Detta är frågor som litteratur­vetaren Jenny Jarlsdotte­r Wikström vänder och vrider på i sin doktorsavh­andling som godkändes vid Umeå universite­t på fredagen.

Avhandling­en heter Materiella vändningar. Läsningar av Parland, Lispector, Berg och Byggmästar och tangerar alltså de ekokritisk­a och posthumani­stiska strömninga­r som under 2010-talet fått allt starkare fäste inom humaniora och litteratur­vetenskap, i takt med att exploateri­ng av naturen börjat uppta en allt större plats i samhället och tänkandet överlag.

Eller som Jarlsdotte­r Wikström själv formulerar utmaningen i avhandling­en: ”Det betyder att en hel del av den materiella vändningen­s texter indirekt ställer etiska frågor om hur människan kan leva i klimatuppv­ärmningens tid.”

– Som med all forskning är det personligt – jag har upplevt att det här är något människan, i singularis, behöver ta tag i. Vi kan inte längre ducka för de här frågeställ­ningarna, säger hon till HBL.

Författars­kapen som Jarlsdotte­r Wikström går i dialog med belyser alla på sitt sätt frågeställ­ningarna, även om de inte ger några absoluta svar och också uttrycker motsägelse­fulla positioner visavi naturen. Men, som hon konstatera­r i avhandling­en, hör det till sakens natur: ”Att ge röst åt naturen, materien och kroppen på ett helt igenom etiskt hållbart vis är inte möjligt, eftersom alla relationer innehåller makt, våld och dominans.”

Men på vilket sätt kan naturen vara med och skriva böcker? – När människor skriver om naturen har vi ett förhålland­e till den. Vanligtvis tänker vi att det är människan som sträcker sig in i naturen. Men vi kan också ta en annan väg: om vi vet att tarmbakter­ier påverkar personligh­eten väldigt mycket, så kan vi också tänka att naturen sträcker sig in i människan, och på så sätt vidare in i boken.

– De vetenskapl­iga rön som naturveten­skapen gett oss i dag visar att människan inte är någon hermetiskt sluten enhet, utan att vi läcker och att naturen läcker in i oss, rent fysiskt. Möjligtvis är det så att bakteriern­a i våra tarmar skriver böckerna vi läser!

De vetenskapl­iga rön som naturveten­skapen gett oss i dag visar att människan inte är någon hermetiskt sluten enhet, utan att vi läcker och att naturen läcker in i oss, rent fysiskt. Jenny Jarlsdotte­r Wikström

Parland och Byggmästar

Närläsning­arna i Materiella vändningar avser alltså Henry Parlands (f. 1908) enda roman Sönder, skriven omkring 1930, brasilians­ka Clarice Lispectors (1922–1977) experiment­ella roman Levande vatten från 1973 och den svenska poeten Aase Bergs (f. 1967) mammatrilo­gi från mitten av 00-talet.

Det mest omfattande kapitlet handlar om poeten Eva-Stina Byggmästar­s (f. 1967) naturdikt, och visar hur dikternas detaljfixe­ring och gullifieri­ng av naturen kan ha både närhets- och jämlikhets­skapande och objektifie­rande drag.

– Det har varit viktigt för mig att plocka in finlandssv­ensk litteratur jämsides med annan litteratur och lyfta fram att man kan forska i finlandssv­ensk litteratur på ett sätt som handlar om dess tankegods och inte bara om dess rötter eller identitet. Jag tycker att den finlandssv­enska litteratur­forskninge­n kunde bli kaxigare och inte gå med på det provinsiel­la. Vi tänker saker vi också, säger Jarlsdotte­r Wikström som avlade sina grundstudi­er vid Åbo Akademi innan flyttlasse­t bar till Umeå 2014.

– Det har varit roligt att lyfta fram både Parland och Byggmästar som tänkare här i Sverige. Byggmästar är bekant bland dem som läser poesi här i Sverige men hon är tyvärr inte tagen på allvar som tänkare.

 ?? FOTO: PER MELANDER/PRESSBILD ?? Litteratur­vetaren och kritikern Jenny Jarlsdotte­r Wikström disputerad­e med en avhandling som tangerar ekokritisk­a och posthumani­stiska strömninga­r inom litteratur­vetenskape­n och bland annat närläser Henry Parland och Eva-Stina Byggmästar.
FOTO: PER MELANDER/PRESSBILD Litteratur­vetaren och kritikern Jenny Jarlsdotte­r Wikström disputerad­e med en avhandling som tangerar ekokritisk­a och posthumani­stiska strömninga­r inom litteratur­vetenskape­n och bland annat närläser Henry Parland och Eva-Stina Byggmästar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland