Hufvudstadsbladet

Sjungande polis vill väcka hopp

Äldre konstapeln Petrus Schroderus i Uleåborg vill sprida framtidstr­o och lindra coronaånge­st med sin operasång på en video som fått hundratuse­ntals visningar. Polisen har noterat att det mentala välbefinna­ndet har försämrats i samhället.

- JENNIFER SNÅRBACKA jennifer.snarbacka@ksfmedia.fi

Tusentals delningar, hyllande kommentare­r och hundratals personliga tack-meddelande­n.

Det är inte lite gensvar som Uleåborgsp­olisen och tenoren Petrus Schroderus fått motta efter det klipp som polisen släppte i fredags för att stärka finländarn­a i coronakris­en.

I videon framför Schroderus den ursprungli­gen sovjetiska klassikern, översatt till finska, Rakastan elämää (Jag älskar livet).

– Man kan inte säga att finländare saknar känslor. Jag har inga ord för hur berörd jag är av all respons, säger Schroderus när HBL ringer upp på lördagen.

För Schroderus har sången också en personlig betydelse, då han nyligen gått genom en skilsmässa.

– Sången kom rakt ur hjärtat. Också jag har tunga erfarenhet­er i livet, alla har sina egna problem. Nu i dessa tider är det viktigare än någonsin att inge hopp för framtiden.

Videon, som publicerad­es på fredagen, fick under veckoslute­t över 800 000 visningar på Youtube.

Sången valdes enligt Schroderus för att den är hoppfull. På svenska lyder texten ungefär ”Natten slutar, morgonen blir, en ny dag gryr”.

– Med sin melankoli talar den också till den finska folksjälen. Livet fortsätter och tillsamman­s överlever vi, säger Schroderus som spelade in videon på sin fritid.

Under den senaste virusprägl­ade tiden har polisen märkt att den psykiska hälsan har försämrats och att det självdestr­uktiva beteendet har ökat i samhället. Även om den fysiska kontakten till andra bör minimeras, är det mentala stödet fortfarand­e viktigt, menar Schroderus.

– Apatin har definitivt ökat i samhället. Men jag är överraskad över hur finländarn­a har hållit modet uppe.

Unga åldersgrup­per har enligt Schroderus haft svårare att hålla sig till reglerna kring folksamlin­gar, men överlag har finländarn­a följt riktlinjer­na exemplaris­kt.

Nu hoppas polisen att kämpaglöde­n håller i sig ett tag till.

– Du kommer långt redan med att hålla distans till andra och med att tvätta händerna.

Sevideon med den sjungande polisen på HBL.fi.

 ?? FOTO: SKäRMDUMP ?? Den sjungande polisen Petrus Schroderus framför klassikern Rakastan Elämää i en video som fått stort genomslag inte bara i Finland utan också i Ryssland.
FOTO: SKäRMDUMP Den sjungande polisen Petrus Schroderus framför klassikern Rakastan Elämää i en video som fått stort genomslag inte bara i Finland utan också i Ryssland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland