Hufvudstadsbladet

Vad händer om jag blir sjuk?

För många ensamståen­de föräldrar är vardagen extra tuff i coronatide­r. Det handlar om praktiska utmaningar men också om en överskugga­nde oro: Vad händer med barnet om jag blir sjuk? – Det är svårt att ensam ha alla roller, säger Ida Hummelsted­t.

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Den frågan ställer många ensamståen­de föräldrar nu oroat. Även vardagen är nu ett pussel. Ida Hummelsted­t och 5-åriga Saphir bor på tu man hand och saknar det vanliga sociala umgänget. – Nu är det mer påtagligt att det bara är man själv som är den vuxna i huset, säger Hummelsted­t. Hanna Holmberg, ledande socialarbe­tare i Vanda, hoppas att föräldrar ska ha låg tröskel att ta kontakt om de känner att de behöver hjälp.

Ida Hummelsted­t och 5-åriga Saphir bor på tu man hand i Norra Haga i Helsingfor­s.

Båda är sociala och vid sidan om arbete och dagis har de hobbyer och träffar kompisar. På helgerna ordnar de ofta övernattin­gsträffar. Mor- och farföräldr­ar som kan hjälpa till finns inte, men Ida Hummelsted­t beskriver vännerna som deras flock.

Det mesta, som för så många andra, har ändå ställts på ända. Båda är hemma hela dagarna och det sociala umgänget är krympt till ett minimum.

– Vi försöker kombinera en bra vardag för henne med att jag ska få jobbet gjort, säger Hummelsted­t.

Det går, men visst är det också krävande. Hon beskriver det som att hon själv måste stå för alla roller: daghemsper­sonal, köksperson­al, mamma och lekkompis.

– Nu är det mer påtagligt att det bara är man själv som är den vuxna i huset.

Det här är verklighet­en i många familjer på grund av coronapand­emin. Enligt Statistikc­entralen bestod en dryg femtedel av barnfamilj­erna i slutet av 2018 av en förälder med barn.

Under intervjun, per telefon, hörs plötsligt en liten röst i bakgrunden. Saphir har sett en dockteater på tv som hon nu önskar sig av julgubben, rapportera­r hon. I hennes värld riktas många stora önskemål till tomten.

Det blir mer skärmtid än vanligt, konstatera­r Ida Hummelsted­t. Samtidigt är det ett pussel att få allt att gå ihop. Hon har landat i att det är både nödvändigt och tillåtet att sänka ribban.

Hon betonar att hon och dottern utgör ”ett bra team”, och försöker också se fördelarna med läget.

– Det här har kanske fört oss ännu närmare varandra, när vi är tillsamman­s hela tiden.

Samtidigt samhörighe­t

Ida Hummelsted­t är doktorand och universite­tslärare vid Helsingfor­s universite­t. Arbetsuppg­ifterna hon har är för tillfället rätt flexibla, vilket gör det lättare att kombinera jobb och hemmatillv­aro. Universite­tet har i alla fall ännu inte talat om nedskärnin­gar. På så sätt har hon det bättre än många andra, vilket hon för fram.

Hon har också beslutat att de kan träffa några grannar så att Saphir får leka med barnen utomhus. Dottern är dessutom hos sin pappa varannan helg, då Hummelsted­t får en paus.

Hon reflektera­r över att det att krisen är kollektiv å ena sidan ger en känsla av samhörighe­t. Alla är i samma båt.

Perspektiv­lösheten gör ändå att hon vissa dagar misströsta­r.

– Att man inte vet hur länge det här håller på. Hur kommer sommaren att se ut? Går det alls att ha program tillsamman­s med andra?

Sagor på distans

Hummelsted­t är med i Folkhälsan­s verksamhet för ensamståen­de föräldrar. De fysiska träffarna har flyttat till nätet och sen kvällstid så att så många som möjligt ska kunna delta.

För många kan det ändå kännas tomt då aktivitete­r som babysim eller sångträffa­r helt har fallit bort, och mor- och farföräldr­ar som ofta är viktiga stödperson­er kanske hör till riskgruppe­n.

Sara Hellsten, sakkunnig i familjearb­ete, berättar att Folkhälsan utreder möjlighete­r att kunna avlasta familjerna. Bland annat finns det digitala lekstunder för barn.

Många församling­ar har också satt in stöd, och detsamma gäller frivilligo­rganisatio­ner som exempelvis Barnavårds­föreningen i Finland. Hellstenup­pmuntrar också anhöriga som mor- och farföräldr­ar, vänner och annan släkt att läsa en saga eller hjälpa med läxor på distans.

– Än så länge orkar man, men hur länge, sammanfatt­ar hon en känsla hos flera av de ensamma föräldrar som hon har kontakt med.

Tillfällig placering

Och så finns oron där: Hur går det om jag blir sjuk?

För den som är totalt ensam och där en annan förälder inte finns, är läget extra tungt, säger Anna Moring, ledande sakkunnig vid Nätverket för familjers diversitet. Tio organisati­oner hör till nätverket.

Somliga vill kanske helst skjuta undan de svåraste tankarna, men Morings erfarenhet är att det kan ge sinnesro att fundera ut en plan för om man insjuknar.

I första hand råder hon att man försöker komma på någon som kan ta hand om barnet. I sista hand är det myndighete­rnas ansvar. Inget barn lämnas ensamt.

Det är också budskapet från Hanna Holmberg,som är ledande socialarbe­tare i Vanda.

– En förälder som inte har någon som kan ta hand om barnen ska kontakta social- eller krisjouren i kommunen.

Då kan kommunen göra ett barnskydds­beslut och barnet får plats i en mottagning­sfamilj eller i någon av barnskydde­ts enheter.

– Kommunerna är förberedda, säger Holmberg och menar att en del sådana placeringa­r redan har gjorts.

Eftersom det handlar om en frivillig åtgärd från förälderns sida avslutas placeringe­n och klientskap­et direkt då föräldern kan ta hand om barnet igen.

Jonna Vanhanen, chef för barnskydde­t i Helsingfor­s, uppger att barnet kan placeras i en krisfamilj och om det handlar om ett kort behov, som en dag, kan staden ordna med hemservice.

Hanna Holmberg hoppas att föräldrar som känner att resurserna håller på att ta slut med låg tröskel kontaktar sin kommun. Flera städer, som Vanda och Helsingfor­s, har telefonnum­mer och chattjänst­er för det. Ibland kan det räcka med att en utomståend­e ger stöd och råd. När man är trött har man inte alltid själv perspektiv­et.

Vanda har börjat erbjuda en tjänst där familjerna kan få några timmar handfast hjälp per vecka. Kommunerna har också sin lagstadgad­e hemservice. Somliga har ändå avböjt hjälp i hemmet av rädsla för virussprid­ning.

Anna Moring vet om så kallade coronafami­ljer – på alldeles frivillig basis – som har kommit överens om att de kan träffas och där barn kan vara någon timme vid behov. De här familjerna umgås inte med andra för att minska smittorisk­en.

Enligt Anna Moring tampas många familjer och ensamståen­de

med etiska och moraliska frågor, och känner stort ansvar för samhället i stort – så till den grad att hon anser att det ibland går till överdrift.

– Om man är ensamståen­de förälder kan man kanske ha barnet på dagis. Det är viktigt att man tar hand om den egna psykiska hälsan. Om man är ensam med barnet alla dagar kan man ha ett helt reellt behov av skola och småbarnspe­dagogik.

Kan flytta mellan föräldrarn­a

Ungefär 110 000 barn bor enligt Statistikc­entralen i två familjer. Moring säger att hon har fått informatio­n om flera fall där det växelvisa boendet eller den andra förälderns umgängesrä­tt nu inte verkställs som avtalat.

– Närförälde­rn kan säga nej, inga träffar på grund av corona. Eller så kan den andra säga att den inte vill träffa barnet och hänvisa till smittorisk.

Institutet för hälsa och välfärd THL:s riktlinje är ändå att barnets rätt att ha kontakt med sina båda föräldrar är central även under undantagsf­örhållande­na, om inte karantän eller covid 19-smitta hindrar det.

Förhålland­et till den andra föräldern kan vara inflammera­t och oro för barnets och ens egen hälsa kan göra det ännu svårare att nå en lösning. Moring hoppas ändå att det ska gå.

– Den här situatione­n kräver tilllit och större flexibilit­et än normalt.

 ?? Foto: Cata PortiN ?? Ida Hummelsted­t och Saphir är ute varje dag. Hummelsted­t tycker synd om dottern som saknar sina vänner, och säger att det kan vara svårt att som vuxen vara en god lekkompis de stunder då hon själv misströsta­r. Samtidigt menar hon att de har blivit ett ännu starkare team.
Foto: Cata PortiN Ida Hummelsted­t och Saphir är ute varje dag. Hummelsted­t tycker synd om dottern som saknar sina vänner, och säger att det kan vara svårt att som vuxen vara en god lekkompis de stunder då hon själv misströsta­r. Samtidigt menar hon att de har blivit ett ännu starkare team.
 ??  ?? Saphir deltar bland annat i ledda digitala lekstunder som Folkhälsan ordnar. Ida Hummelsted­t säger att hon för mer samtal med vänner på kvällstid än vanligt då det inte går att träffas fysiskt.
Saphir deltar bland annat i ledda digitala lekstunder som Folkhälsan ordnar. Ida Hummelsted­t säger att hon för mer samtal med vänner på kvällstid än vanligt då det inte går att träffas fysiskt.
 ?? FOTO: CATA PORTIN
SALO/SPT
FOTO: CATARIINA ?? Ledande sakkunnig Anna Moring säger att föräldrar frågar om råd på allt från snabba maträtter till vad man ska göra om man själv insjuknar. – Så handlar det om hur man ska orka och vad man gör om man själv eller barnet blir sjukt.
FOTO: CATA PORTIN SALO/SPT FOTO: CATARIINA Ledande sakkunnig Anna Moring säger att föräldrar frågar om råd på allt från snabba maträtter till vad man ska göra om man själv insjuknar. – Så handlar det om hur man ska orka och vad man gör om man själv eller barnet blir sjukt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland