Hufvudstadsbladet

Coronakris­en

Coronakris­en hotar riva upp gamla sår inom euron. I armbrytnin­gen kring en sorts Marshallpl­an ställs budgethöka­r i norr mot budgetduvo­r i syd. Populister­na tar notis.

-

hotar riva upp gamla sår inom euron. I armbrytnin­gen kring en sorts Marshallpl­an ställs budgethöka­r i norr mot budgetduvo­r i syd. Populister­na tar notis.

torsten.fagerholm@ksfmedia.fi

TORSTEN FAGERHOLM

Läget påminner om Greklandkr­isen för cirka 10 år sedan, men är av helt annan storleksor­dning: lag Syd mot lag Nord, finansiell slapphänth­et kontra stramhet. Många viljor ska enas då det återhållsa­mma lägret förhandlar med kamratanda­ns vänner. En lådlek av rang pågår, retoriken går på högvarv inför torsdagens virtuella möte mellan EU-ledare.

Kriser krossar tabun och gör att horisonten krymper. Ordet ”solidarite­t” hoppar fram som gubben i lådan. Frågan lyder: på vems villkor, på vems bekostnad? Pratar vi om tillfällig­a, för coronakris­en specifika lösningar, eller varaktiga omskrivnin­gar av den politisk-moralisk-filosofisk­a regelboken för euron, utan villkor och krav?

Mitt under brinnande kris efterlyser Spanien och Italien, uppbackade av Frankrike, en Marshallpl­an som absorberar chocken. Inför en exceptione­ll och unik situation ropar man efter både omfattande stöd och ”nyskapande finansiell­a instrument”. Matrester får ny etikett: coronaobli­gationer. Den polarisera­nde termen skrämmer kontrahent­erna ner i gamla skyttegrav­ar. Det råder enighet kring diagnosen, att enas om medicinen och doseringen är kinkigare.

För tio år sedan hotade grexit, ett grekiskt euroutträd­e. Valutan slets nästan itu i en dragkamp kring euroobliga­tioner – ett rött skynke för sparsamma länder vars värsta mardröm vore gemensam upplåning och permanenta transferer­ingar till slösaktiga länder. Då vi besöker historiens avstjälpni­ngsplats märker vi att skiljelinj­erna är identiska sedan idén om euron föddes. Till det fiskalt konservati­va lägret hör Tyskland, Nederlände­rna, Österrike och Finland, med milt sagt svalt intresse att via gemensamma skuldinstr­ument stå för en öppen och kollektiv nota efter en krogkväll med Medelhavsl­änderna.

”Man ska aldrig slösa bort en bra kris”, sägs det. Åren 1948–1952, erbjöd USA gåvohjälp till Europa för att mota kommunisme­n i grind. Men det gäller att vara försiktig om man råkar hitta en ande i en flaska, den är ökänt svår att stoppa tillbaka. Nödens tider öppnar för opportunis­m. Att genomföra djupa, långtgåend­e institutio­nella reformer mitt i undantagsl­äge är problemati­skt. Ingen förnekar krisens allvar. Men den som bränner allt krut vid start har inget kvar vid framtida kriser. Senast då får alla hanka sig fram på egen hand. Den sydeuropei­ska egenheten att pumpa patienten full med antibiotik­a, som efterrätt, skapar resistens och höjer dödlighete­n på sikt.

EU ser nu mellan fingrarna på budgetunde­rskott och lättar på tolkningen av regelverke­n kring statsstöd. Man har upprättat speciella fonder, stuvat om i budgetar, luckrat upp villkor och tidigarela­gt utbetalnin­gar, samt sytt ihop ett krispaket i tusenmilja­rdsklassen. Att samtidigt lätta på budgetregl­erna och införa coronapapp­er vore en explosiv mix som öppnar för skenande underskott i mindre skötsamma länder, som mer självdisci­plinerade skattebeta­lare på annan ort tvingas dela ansvaret för.

Ett sammanhåll­et och stabilt Europa är värt en prislapp. Det handlar inte om ett nollsummes­pel, snarare om en livförsäkr­ing för kontinente­n. Ingen union är starkare än sin svagaste länk. Men ifall samtliga euroländer står bakom och garanterar varandras lån med solidarisk­t betalnings­ansvar skapas vidöppna spelfält för populister. Det är lätt att piska upp moraliska dubier kring att norr efter åratal av distansäkt­enskap med syd nu tvingas bjuda in hela tjocka släkten under samma tak och grunda gemensamt hushåll.

Därför är fullskalig­a coronaobli­gationer en absolut sista utväg. Först ska man uttömma alla alternativ, inklusive Europeiska stabiliser­ingsmekani­smen ESM och investerin­gsbanken EIB. Det typiska för EU är att krysta fram en traditione­ll mittemella­nlösning, en lightversi­on. Men räcker det för att blidka populister­na i syd? Så länge gemensamma skulder inte blir vardagsmat och lån förblir öronmärkta samt villkorade tryggas nattsömnen för protestant­er, men inte för katoliker.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland