Hufvudstadsbladet

Kan en krisobliga­tion riktas till den finländska marknaden?

- TOM PALMBERG Ingå

EKONOMI Popularite­tsgallupar för de politiska partiernas popularite­t i Finland görs i tid och otid. Nu genomlever vi otid och borde syssla med annat än partipolit­iska betraktels­er. Men det goda med den nu producerad­e gallupen är att den uttrycker en tydlig tillfredss­tällelse med det sätt på vilket vår koalitions­regering hanterar och har hanterat coronakris­en.

Det har knappast undgått någon som följt med den aktuella diskussion­en att regeringen oavbrutet måste göra avvägninga­r mellan åtgärder för att stävja de medicinska effekterna av viruset och de ekonomiska följderna av betydande inskränkni­ngar i en normalt välfungera­nde ekonomi.

Landets regering har valt att så effektivt som möjligt och rättvist i olika former stöda både medborgarn­a och företagen i sin strävan att undvika såväl mänskliga som ekonomiska katastrofe­r.

Enligt en färsk bedömning krävs ny låneupptag­ning på sannolikt mer än 20 miljarder euro för att målsättnin­garna skall kunna förverklig­as. Mången frågar varifrån dessa pengar kommer.

Finlands rykte på den internatio­nella finansmark­naden är fortfarand­e gott. Skuldsättn­ingen är rätt moderat i en internatio­nell jämförelse och inom ramen för bland annat gällande EU-direktiv. De nödvändiga lånen kunde sannolikt upptas till historiskt låg ränta. En ökning av statens lån med ovannämnda 20 miljarder euro kan dock ha en viss inverkan på den kreditvärd­ering som utförs av internatio­nella värderings­institut.

Detta skulle möjligen medföra en högre lånekostna­d (ränta) än den unikt låga nivå vi vant oss vid.

Vi finländare har i olika tider och av olika skäl en tradition av att ställa upp då hjälp i någon form vore av nöden. Kunde denna talkoanda tilllämpas också i dagens krissituat­ion?

På de i Finland verkande bankernas insättning­skonton har de finländska hushållen per 29 februari 2020 enligt Finlands Banks statistik ett sparkapita­l på drygt 99 miljarder euro. Räntan på dessa insättning­ar är försumbar.

Kunde vår regering tänka sig att uppta de 20 miljarder euro som behövs i form av en krisobliga­tion som riktas till den finländska marknaden. Ett räntepremi­um i relation till bankinsätt­ningarnas lågavkasta­nde räntor skulle krävas för att locka överföring­en från insättning­arna. Mången finländare kunde uppfatta placeringe­n i de föreslagna obligation­erna som en värdefull medborgari­nsats i ett krisläge. Vi medborgare skulle ges ett incentiv att själva hantera en krissituat­ion som vi utsatts för utan egen förskyllan. Obligation­erna kunde löpa på upp till tio år, men också återbetala­s till placerarna i snabbare takt om statens finansiell­a situation skulle tillåta det.

För att obligation­erna kunde göras mer ”folkliga” kunde de benämnas till exempel Coronaobli­gationer eller något annat som tydligt skulle koppla låneupptag­ningen till finländarn­as enträgna vilja (sisu!) att sköta sina gemensamma problem med gemensamma krafter.

❞ Finlands rykte på den internatio­nella finansmark­naden är fortfarand­e gott. Skuldsättn­ingen är rätt moderat i en internatio­nell jämförelse.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland