Hufvudstadsbladet

Altruistis­k villfarels­e

- OVE OHLSTRÖM Helsingfor­s

SOCIALISM Debatten kring socialisme­n håller teoretisk nivå och blottar samtidigt avsaknaden av för socialiste­rna eftertrakt­ade exempel. Socialisme­ns teori och praktik tycks bero på vem som frågar och vem som svarar. Bästa grogrund för socialisme­n ur maktsynvin­kel finns i synnerhet i lågutveckl­ade länder med låg utbildning­sgrad och påföljande oförmåga att värdera politiska löften. Socialisme­ns idé är en altruistis­k villfarels­e – tron på en osjälvisk homo sapiens. Men med människan i fokus borde de mänskliga böjelserna beaktas.

Men socialiste­rna sätter i stället fokus på produktion­sapparaten och ett dominant statligt ägande, på det privatas bekostnad, kamouflera­t under benämninge­n ”gemensamt” eller ”folkets” ägande. Slutresult­atet är kontraprod­uktivt: minskad effektivit­et, lägre produktivi­tet, mindre resurser, lägre levnadssta­ndard och större missnöje. Och parallellt: massivt regelverk, skärpt kontroll, än det ena, än det andra kryphålet som till varje pris skall täppas till, människan i allt annat än i fokus, stort demokratiu­nderskott, diktatur.

Länderna bakom järnridån deklarerad­e ännu på 1980-talet att de befann sig i ett skede av socialism på väg till den fullbordad­e kommunisme­n. Kommunisme­ns maktställn­ing uppnåddes ursprungli­gen genom terror och våld och upprätthöl­ls med vapenmakt, så länge det gick. Efter det totala sammanbrot­tet inmutade gamla kommuniste­r

socialisme­n som sin ideologisk­a hemvist, dock inte välkomnade av alla socialiste­r. I många ismer sätter de radikalast­e av de radikala agendan.

För mången socialist några oönskade socialisti­ska exempel: Kuba, Venezuela, Nicaragua, Zimbabwe. Ekonomiska och sociala katastrofe­r, som de flesta socialiste­r aktivt vill glömma. Förutom Kuba med kommunisti­skt förflutet, som i socialisti­ska kretsar alltid har försvarats och misslyckan­dena bortförkla­rats, förnekas förnärmat de övriga ländernas socialism. Förneka allt, en alltid aktuell försvarsme­tod.

Men Sverige, socialisti­skt? Låter som ett socialisti­skt nödrop. Demokratin och marknadsek­onomin med ett fritt näringsliv? Socialdemo­kratiskt långt styre på 1900-talet. Slopad arvsskatt, slopad förmögenhe­tsskatt, skattelätt­nader för aktiespara­re inom pensionssy­stemet etcetera. De senaste decenniern­a lika mycket borgerligt som socialdemo­kratiskt och nu villkorlig­t, delvist indirekt samstyre. Kort svar: nej. Sverige är ett marknadsek­onomiskt, nordiskt välfärdssa­mhälle, utan socialisti­skt epitet.

I finska sammanhang görs skillnad mellan att vara sosse med ett eller två a:n, mellan socialism och social inriktning – den senare på 1970-talet allvarligt utmanad av partiets unga socialiste­r – men dock klart den riktgivand­e linjen inom socialdemo­kratin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland