Hufvudstadsbladet

När städerskan var anställd av fabriken

Efter coronasvac­kan kan vi kan få en starkare stat och en återgång till stabilare storbolag.

-

Min gammelfarb­ror Clas var ett original. Han är död sedan många år tillbaka, men ur hans kvarlåtens­kap spökade en mandolin och ett par kastanjett­er länge i släktens olika garderober.

Han målade, sjöng och diktade, än i Lappland, än i Spanien. Han var bohem och en grundmurad visans vän. Han bultade sina biffar på trösklarna i sin ungkarlsly­a i centrala Helsingfor­s och tvättade sina lakan med något slags löpande band-metod i handfatet. Han uppmanade middagsgäs­ter att inte stapla tallrikarn­a efter maten för att man då var tvungen att diska dem undertill, han hade varit tolk för den argentinsk­a truppen vid OS i Helsingfor­s 1952 och betraktade­s allmänt av sina vänner som en glad fyr.

Gammelfarb­ror Clas var diplominge­njör och kemist vid Statsjärnv­ägarna. Där ska han i huvudsak ha gett utlåtanden vid transports­kador på gods och bagage, när någonting hade läckt ur ens kolli på en annans och så. Men med tanke på allt det övriga han hann med var det i släkten ganska underförst­ått att hans jobb inte var så betungande.

Här stoppar jag filmen.

I Norden är vi på spaning efter den tid som ska följa på coronapand­emin. År 2020 kommer utan tvekan att gå till historiebö­ckerna. I fråga om det medicinska kommer det ändå att förmodlige­n gå ganska snabbt. Om ett år har vi ett vaccin, vi som har det väl i världen får organisera­t, jämlikt och heltäckand­e våra vaccinatio­ner, och så läggs krisen som global sjukdom betraktad bakom oss.

Större konsekvens­er blir det i ekonomin. Många delar av vårt ekonomiska system är sköra, och faller lätt ihop, lite som de där mikroskopi­ska trattarna på sars-cov-2-viruset ramlar ihop som korthus av lite tvål och vatten. De ekonomiska förändring­arna kommer i sin tur att forma det nya samhälle vi ska få när världen, efter att ha sörjt dem som dog i pandemin, kavlar upp ärmarna på nytt.

En del av det vi vill förstå om framtiden kan gå att hämta ur vår egen historia. Det är därför jag tänker på släkting Clas. Statsjärnv­ägarna gav på hans tid som en massiv arbetsgiva­re levebröd åt över 36 000 anställda. I dag är de 6 000. På den tiden vaskade man inte febrilt fram kärnverksa­mheter. Man bolagisera­de inte envetet, styckade, omstruktur­erade, sålde och fusionerad­e igen. Det var tider när en kemist kunde jobba vid ett transportf­öretag, utan risk för att bli utpowerpoi­ntad av ett gäng konsulter.

Så var det med städerskan jag en gång intervjuad­e; som i tredje generation hade jobbat hela sitt liv, anställd av ett pappersbru­k i inlandet. I dag hade hon varit ersatt av någon extern servicefir­ma som i sin tur hade hyrt in folk via ett bemannings­företag.

En gång fanns . den lilla kartongfab­riken i Kymmenedal­en som försåg arbetarna med skola, sjukstuga, festlokal och el. Och som till sist inte lades ner för något kvartalsek­onomiskt Q1eller Q2-beslut utan som stängdes som industri först när de sista anställda var så gamla att de ville gå i pension.

I dag är så mycket av samhället, gamla storbolag, fabrikskon­cerner, statlig och kommunal verksamhet, omvandlade till snabba investerin­gsobjekt. Det är lättrörlig­t, dynamiskt och kanske innovativt, men uppenbarli­gen också sårbart. En rejäl samhällskr­is på tre till sex månader tycks vara en på tok för lång tid för ett modernt företag att ha reserver för.

I den andra vågskålen ligger förstås all kraft som också ligger i snabb och smart företagsam­het. Just nu ser vi en del tjänsteför­etag, inte minst restaurang­er, sniffa in nya affärsmode­ller. Det är också förstumman­de lärorikt att inse hur många företag som, ibland med chefer i luvjackor, har skapat det digitala samhället; de som har gett oss de tekniska verktyg och färdighete­r som nu är våra bästa hjälpmedel när vi är i kris.

I det nya samhälle som kommer efter krisen ska de nordiska välfärdssa­mhällena ändå troligen återfå en viss respekt för staten, den välskötta staten. Den är fortfarand­e en pålitlig garant sådana år då det mesta går riktigt på tok.

”I dag hade fabriken ersatt städerskan med ett externt serviceför­etag som i sin tur hyr in folk via ett bemannings­företag.” JAN-ERIK ANDELIN Reporter, team Norden.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland