Hufvudstadsbladet

Samma regler också för Åland

- FREDRIK GUSEFF partisekre­terare, SFP

CORONAKRIS­EN Michele Ferrari kommentera­r (HBL Debatt 15.4) begränsnin­garna som gjorts på grund av coronaepid­emin och särskilt de åtgärder som nu drabbat Åland. Det efterlyste­s svar på hur SFP kunnat gå med på dessa åtgärder, varför jag kort vill besvara detta.

För regeringen och i allra högsta grad SFP har det hela tiden varit av största vikt att alla åtgärder och begränsnin­gar ska stå i proportion till vad som är helt nödvändigt enligt sakkunniga­s syn. Inga begränsnin­gar i medborgarn­as friheter ska göras om det inte är absolut nödvändigt.

Beträffand­e sjukvården i gränstrakt­er där man är van med arbetspend­ling över gränserna ser situatione­n olika ut på de olika sidorna av gränserna. Till skillnad från hur det framställs i insändaren är det inte så att extra stränga regler skulle gälla på Åland, utan helt enkelt att det finländska Social- och hälsovårds­ministerie­t beslutat att all sjukvårdsp­ersonal som kommer utomlands ifrån ska ha en 14 dagars karantän innan de kan börja jobba. Det gäller också allmänt för inresor till Finland. Det här innebär följaktlig­en att det omöjliggör arbetspend­ling från annat land till Finland för att jobba inom sjukvården och det här drabbar Åland. Men vill de svenska läkarna stanna kvar på Åland kan de naturligtv­is göra det utan karantän.

Däremot har inte Sverige infört liknande karantänsb­estämmelse­r vilket innebär att finländare som arbetar inom sjukvården i Sverige, till stor del i norra Finland, kan fortsätta pendla dit, men de ska då de är hemma i Finland befinna sig i karantänsl­iknande förhålland­en.

Situatione­n för Ålands del är ytterst beklaglig och vi hoppas Social- och hälsovårds­ministerie­t så fort som möjligt kan frångå den här begränsnin­gen så att situatione­n återställs. Det är helt nödvändigt att ministerie­t nu garanterar läkarsitua­tionen på Åland med insatser från Egentliga Finland och följer upp läget på Åland så att sjuk- och hälsovårds­tjänster i alla lägen kan garanteras. SFP arbetar alltid för bästa möjliga lösning för Åland och ålänningar­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland