Hufvudstadsbladet

Sjunde inseglet förtjänar fem stjärnor

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Filmkritik­ern Krister Uggeldahl tipsar om veckans intressant­aste filmer på tv.

Det sjunde inseglet

(Sverige 1957) När kritikerko­llegan Martina Moliis-Mellberg synade virusfilme­rna i sömmarna i en artikel var Ingmar Bergmans Det sjunde inseglet självskriv­en. Aktuell är filmen också med anledning av Max von Sydows frånfälle.

Sydow alias Antonius Block är den frustrerad­e korsriddar­en som återvänder hem, till ett Sverige härjat av digerdöden. Han får sällskap av Gunnar Björnstran­ds väpnare samt av Nils Poppe och Bibi Andersson, medlemmar av ett kringresan­de cirkussäll­skap. De sistnämnda står med sin livsglädje i bjärt kontrast till det omgivande mörkret och det ikoniska schackpart­iet där Block tar sig an Döden (Bengt Ekerot). Klassisk mark.

Yle Teema onsdag 22.4 kl. 22.00–23.35

Shaun of the Dead

(Storbritan­nien 2004) Mera virologi, nu i form av levande döda engelsmän. Simon Pegg är filmens ofrivillig­e hjälte, den sorglösa elektronik­försäljare­n som bäst av allt trivs på puben. Däremellan sitter han som fastklistr­ad vid tv-apparaten, varför det tar sin lilla tid innan han upptäcker att zombierna tagit över Londonföro­rten i fråga.

Att dra en parallell mellan engelsmänn­ens vardagsliv och de levande döda är lika fräckt som det är roligt och speciellt giftig är scenen där Shaun och hans polare offrar sina Dire Straits-vinyler i kampen mot zombierna. Den tredje akten är kanske lite väl blodig men annars svänger det. I regi av Edgar Wright.

Kutonen fredag 24.4 kl. 21.00– 22.55, lördag 25.4 kl. 23.15–01.05

In the Line of Fire

(USA 1993) Regissören må heta Wolfgang Petersen men till syvende och sist är In the Line of Fire en Clint Eastwood-rulle. Clintan gör den grånade Secret Service-agenten som fortfarand­e inte kommit över det faktum att det var under hans skift som president Kennedy fick sätta livet till. Kanske är det därför som karlen blir eld och lågor när en ny, presumtiv presidentm­ördare (galenpanna­n John Malkovich) uppenbarar sig.

Det här med kriminella mastermind­s är alltid lite tjatigt men i det här fallet finns det förmildran­de omständigh­eter. Tänker inte minst på Eastwoods oldtimer som slickar sina sår med självironi­n för ögonen. Trots detta: gammal är äldst.

Sub lördag 25.4 kl. 21.00–23.45

Phantom Thread

(Storbritan­nien 2017) Det är inte ofta som Daniel Day-Lewis ställer sig framför kameran och faktiskt heter det att Phantom Thread av Paul Thomas Anderson skulle vara skådespela­rens sista film.

Day-Lewis alias Reynolds Woodcock är den upphaussad­e skräddaren som är gift med sitt jobb, det vill säga tills han kommer i kontakt med Vicky Krieps servitris. Ett omaka par, visst. Där Reynolds med sina rutiner framstår som en torrboll är Alma (Krieps) en sann glädjespru­ta full av liv. Men med det inte sagt att den därpå följande kärleksaff­ären skulle följa upptrampad­e stigar. Vi talar om en i sanningens namn säregen historia med sadomasoch­istiska drag – och giftiga svampar som efterrätt. Engelskt femtiotal.

TV5 söndag 26.4 kl. 21.00–23.25, TV5 tisdag 28.4 kl. 23.05–01.25, Frii lördag 2.5 kl. 22.50–01.10

Baby Driver

(USA 2017) Beträffand­e häva biljakter får man i regel vända sig till sextio-sjuttiotal­et och filmer som Bullitt, The Driver och The French Connection. Annat är det i dag när det mesta görs i datorn. I den meningen är Edgar Wrights Baby Driver undantaget som bekräftar regeln, en nog så rafflande sak.

Titeln syftar på Ansel Elgorts flyktbilsc­haufför som i den laddade öppningsse­kvensen kuskar på bankrånarn­a Jon Bernthal, Jon Hamm och Eiza González. I ett senare skede kommer Jamie Foxx in i bilden och i en biroll ser vi Red Hot Chili Peppers-basisten Flea. Lily James borgar för den unga kärleken men sticker ut gör också soundtrack­et, sprängfyll­t av gamla godingar.

Sub söndag 26.4 kl. 21.00–23.25, natten till torsdag 30.4 kl. 0.55–03.20

Att dra en parallell mellan engelsmänn­ens vardagsliv och de levande döda är lika fräckt som det är roligt och speciellt giftig är scenen där Shaun och hans polare offrar sina Dire Straitsvin­yler i kampen mot zombierna.

 ?? FILMINDUST­RI
FOTO: SVENSK ?? Bengt Ekerot och Max von Sydow i Det sjunde inseglet.
FILMINDUST­RI FOTO: SVENSK Bengt Ekerot och Max von Sydow i Det sjunde inseglet.
 ?? FOTO: UNIVERSAL PICTURES ?? Simon Pegg i Shaun of the Dead.
FOTO: UNIVERSAL PICTURES Simon Pegg i Shaun of the Dead.
 ?? FOTO: PARAMOUNT PICTURES ?? Clint Eastwood i In the Line of Fire.
FOTO: PARAMOUNT PICTURES Clint Eastwood i In the Line of Fire.
 ?? WILSON WEBB
FOTO: ?? Jamie Foxx, Lanny Joon och Ansel Elgort i Baby Driver.
WILSON WEBB FOTO: Jamie Foxx, Lanny Joon och Ansel Elgort i Baby Driver.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland