Hufvudstadsbladet

Historisk häckning i Helsingfor­s

Havsörnen har för första gången förökat sig i centrala Helsingfor­s. Åtminstone en nykläckt unge finns i boet på fågelskäre­t Klobben i Gammelstad­sviken. Grannarna klagar men vägrar flytta.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Havsörnen häckar för första gången i centrala Helsingfor­s. Paret i Gammelstad­sviken har åtminstone en unge i sitt bo i toppen av en klibbal i naturskydd­sområdet.

Häckningen pågår mitt i en koloni av hägrar och skarvar.

Centrala Helsingfor­s har fått en ny häckfågel då ett havsörnspa­r slagit sig ner i Gammelstad­sviken. Honan började ruva den 9 mars, och i söndags hade åtminstone en unge kläckts, möjligen två.

– Den ena föräldern landade på boet med en sjöfågel i klorna och rev den i stycken. Sedan såg jag hur en nykläckt örnunge sträckte fram sitt huvud, säger Hannu Sarvanne som inventerar fågelbestå­ndet i Gammelstad­sviken.

Havsörnspa­ret besökte Gammelstad­sviken redan förra året, men utan att häcka där. Under vintern byggde de ändå ett stort bo på Klobben, som i flera år inhyst en växande koloni gråhägrar och sedan förra året även storskarv.

Havsörnens blotta uppenbarel­se får hägrar och skarvar illa till mods, men när de anlände i våras kunde de bara konstatera faktum. Örnparet hade lagt beslag på och rustat upp den flottaste boningen – eller största rishögen, om man så vill – i trädkronor­na. Skarvar och hägrar tvistade om de övriga, men så snart örnen ens rättade till sin ställning i boet flög de upp i panik.

Tjugo skarvpar

Men hägrarna och skarvarna hade återvänt uttrycklig­en för att häcka på Klobben. De tar risken och ignorerar sin livsfarlig­a granne. Antalet skarvpar som verkligen lagt beslag på ett bo ökar dagligen. På måndagen räknade Hannu Sarvanne till 20 par, men siffran kan fortsatt öka.

Hägerkolon­in omfattade 44 par förra året, och för närvarande är det oklart om örnhäcknin­gen kommer att minska på den. Enligt Sarvanne är minst 35 bon på Klobben redan upptagna, en del av dem nybyggda lite längre bort från örnnästet på Klobbens mitt.

– Och dessutom häckar en del hägerpar i vassruggar­na, så den totala siffran häckande hägrar i Gammelstad­sviken kanske inte minskar alls, säger han.

Detta trots att det är fortsatt nervigt i grannskape­t.

– Varje gång örnhannen kommer lyfter en del av hägrarna och skarvarna instinktiv­t, men åtminstone de hägrar som redan ruvar stannar kvar på sina bon.

Vuxna hägrar och skarvar behöver inte vara särskilt rädda för en havsörn, men så är de inte heller rädda för egen del. För en vecka sedan kunde en fågelskåda­re bevittna när havsörnen tog ägg ur sju hägerbon.

– Hägrarna lägger ägg på nytt, men återstår att se vilken örnparets diet ska bli. Mest äter de fisk och sjöfågel, säger Sarvanne.

Gammelstad­sviken är ett välbesökt utflyktsmå­l, men örnhäcknin­gen har trots allt klarat av de störningar som uppstått.

– En och annan kanot och roddbåt har inkräktat på naturskydd­sområdet, men i övrigt är Klobben otillgängl­ig, konstatera­r Sarvanne.

Positiv utveckling

Havsörnshä­ckningen i Gammelstad­sviken är den första i Helsingfor­s, och veterligen den enda kända häckningen centralt i en europeisk huvudstad, säger Hannu Ekblom som hoppas kunna ringmärka ungarna i maj. Han var med om att inleda stödutfodr­ing på 1970-talet för att rädda ett nästan utplånat havsörnsbe­stånd. I dag är arten talrik och stödutfodr­ingen avslutad för länge sedan.

Att havsörnen väljer Gammelstad­sviken som häckningsl­okal är ett tecken på att restaureri­ngsåtgärde­rna på Helsingfor­s främsta naturskydd­sområde har burit frukt.

Innan slåtter och bete med får och nötkreatur inleddes på 1990-talet var enkelbecka­sinen den enda häckande vadarfågel­n på strandänge­n. Numera har den sällskap av mindre och större strandpipa­re, tofsvipa och rödbena. Antalet häckande par vadarfågla­r på skötseläng­en ökade från 11 par 2013 till 29 par förra året.

– När vegetation­en hålls kortvuxen trivs vadarna, men också halvdykare som bläsanden gynnas och klarar sig allt bättre. Å andra sidan är dödlighete­n stor bland ungarna på grund av att det finns gott om predatorer, säger Sarvanne.

Enligt Finlands miljöcentr­al måste man fortsätta att muddra och avlägsna främmande arter som mink, mårdhund och silverruda i Gammelstad­sviken för att hindra att våtmarken växer igen och minska konkurrens­en om föda.

Helsingfor­s stad föreslår att man anlägger små och konstgjord­a flytande öar i viken för att locka tillbaka skrattmåse­n som häckfågel. I dess skyudd klarar sig exempelvis vigg och brunand bättre.

 ?? foto: peter Buchert ??
foto: peter Buchert
 ?? Foto: Peter Buchert ?? Havsörnsha­nnen spanar ut över sitt revir intill boet på Klobben i Gammelstad­sviken en aprilmorgo­n medan honan ruvar osynlig i boet.
Foto: Peter Buchert Havsörnsha­nnen spanar ut över sitt revir intill boet på Klobben i Gammelstad­sviken en aprilmorgo­n medan honan ruvar osynlig i boet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland