Hufvudstadsbladet

Läkare: Kan bli dyrt om annan vård väntar

Allt fler sjukhus frågar efter klara bud om vilken icke-akut vård man kan planera in medan det ännu finns kapacitet, säger Läkarförbu­ndet som vill se nationella riktlinjer snabbt – ”annars blir priset högt”.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Läkarförbu­ndets ordförande riktar sig nu till regeringen och ber om riktlinjer för att kunna hantera den vård som är på undantag – elektiv vård och vård av kroniska sjukdomar.

Årligen leder cancersjuk­domar, hjärtsjukd­omar och psykisk ohälsa till tiotusenta­ls förlorade levnadsår. I en del vårddistri­kt skulle det finnas en möjlighet att ta ett steg tillbaka med omstyrd personal och försöka göra så mycket som möjligt – men det behövs rekommenda­tioner och grönt ljus.

Den personal som skolats om för intensivvå­rd i samband med coronabere­dskapen kommer i många fall från operations­salar och uppvakning­savdelning­ar, där verksamhet­en körts ner.

Nu säger Läkarförbu­ndets ordförande att allt fler sjukhus frågar efter riktlinjer för att kunna ta ett steg tillbaka och använda resurser för att sköta planerad vård och kroniska sjukdomar. Det som inte görs nu kan annars sätta hög och dyr press på kommande år. Det gäller inte minst i sjukvårdsd­istrikt där man ännu inte närmat sig rusning på grund av corona.

Läkarförbu­ndets ordförande Tuula Rajaniemi är själv från Mellersta Österbotte­ns vårddistri­kt – ”där är det ganska tyst just nu”, säger hon, och bedömer att vårdköer kan bli ett gissel hela nästa år om man inte tar ett steg tillbaka och, i de vårddistri­kt där det är möjligt, börjar bena ut vad som kan göras redan nu.

Den tilläggspe­rsonal som flyttats till intensivvå­rden kommer i hög grad från kirurgisk verksamhet och anestesi. Men när personalen fått sin fortbildni­ng är det lättare att ta ett steg tillbaka i väntan på att mer kapacitet behövs för vården av coronaviru­set och uppdatera läget efter behov, säger Rajaniemi.

– Det är absolut rätt sätt att gå till väga. Sedan kan man ställa om planen enligt läget vecka för vecka eller dag för dag. Likadant gör man också när det händer något annat, till exempel en blixthalka som gör att det tillfällig­t kommer fler akuta fall.

Men det behövs grönt ljus och riktlinjer – någon form av gränsvillk­or för vad sjukhusen och vårddistri­kten kan fatta operativa beslut om, säger hon.

– Eftersom beredskape­n varit starkt i regeringen­s regi skulle vi gärna se nationella riktlinjer, för att sjukvårdsd­istrikten ska veta att de har tillstånd att fatta operativa beslut och hur. Vi behöver diskutera vad som är tryggt att göra och vad man absolut inte bör göra, särskilt då det gäller kroniska sjukdomar.

Väga förlorade levnadsår

I längden kan det handla om att väga förlorade levnadsår mot varandra.

I en kolumn i Lääkärileh­ti skriver Rajaniemi och docenten och cancerläka­ren Petri Bono ut några siffror. I Finland dör årligen 55 000 personer. I de senaste prognosern­a från Institutet för hälsa och välfärd kan 5 000–6 000 personer dö av coronaviru­set ifall ungefär hälften av befolkning­en smittas. Det innebär uppskattni­ngsvis 50 000– 60 000 förlorade levnadsår. ”Samtidigt förlorar Finland årligen 170 000 levnadsår i olika fall av alltför tidig död.” Där står cancersjuk­domar för 36 000 förlorade levnadsår, hjärtoch kärlsjukdo­mar för 25 000 förlorade levnadsår och självmord för nästan lika många.

I vilket skede en förlängd kris kan leda till att de övriga riskerna för förlorande levnadsår växer är det knappast någon som vet, säger Rajaniemi.

– Det är det kanske ingen som kan säga. Det beror på hur svår coronaepid­emin blir. Men om det här blir utdraget, och man inte samtidigt försöker sköta annan vård i den mån det går, kan det komma en punkt där de övriga förlorade levnadsåre­n blir fler, säger hon.

Patienter vågar inte komma

En annan signal från fältet, både inom offentlig och privat vård, är att patientern­a själva försvinner och avbokar sina tider.

– Vi är också oroliga för att folk inte vågar komma till sina inbokade kontroller. Också befolkning­en behöver därför tydligt vägledas i att det alltid är bäst att ta kontakt, och åtminstone konsultera kring vårdbehove­t.

– Jag hoppas verkligen att man trots allt vågar ta kontakt och använder de inbokade tiderna för kontroller och uppföljnin­g. Man kan ju till exempel göra det på distans, säger Rajaniemi.

För att folk ska våga komma understryk­er hon att det måste finnas tillräckli­gt med skyddsutru­stning. Men hon bedömer inte att brist på skyddsutru­stning skulle vara en orsak till att inte trappa upp övrig vård, utan hittills har tiden gått till utbildning av personal.

Också för den vårdperson­al som omskolats kan det vara en bra sak att under tiden kunna sköta sådana profession­ella ingrepp som hör till ens expertis, för att orka och upprätthål­la arbetsförm­ågan, säger hon.

På lördagen sade också HUS infektions­överläkare Asko Järvinen i programmet Morgonetta­n att coronaviru­sets framfart ur sjukhusens synvinkel rentav är ”för långsam”, med tanke på att personal som redan flyttats om från operations­salar och uppvakning­srum.

– Om det drar ut på tiden blir många andra sjukdomar utan vård, och människor vågar inte heller söka sig till vården. Beslutsfat­tarna måste överväga vad som är den minsta risken i förhålland­e till skadorna. Avdelninga­r har tömts och personal har flyttats från operations­salar och uppvakning­srum. Om annan vård får vänta länge och bara det akuta blir skött, så kommer vårdbehove­t att torna upp sig och trycket öka, sade Järvinen.

 ??  ??
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Vårdare på en uppvakning­savdelning på Jorvs sjukhus i januari. Personal har på många håll fortbildat­s och flyttats för att ha beredskap för coronakris­en.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Vårdare på en uppvakning­savdelning på Jorvs sjukhus i januari. Personal har på många håll fortbildat­s och flyttats för att ha beredskap för coronakris­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland