Hufvudstadsbladet

Sveriges bortglömda kronprinse­ssa

Kronprinse­ssan Margaretas hastiga och oväntade död i Stockholm i maj 1920 förlamade hennes familj och Sverige. Nu skriver barnbarnet, prinsessan Christina, om farmodern hon aldrig fick träffa.

- ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

Kromprinse­ssan Margareta avled ung och efterlämna­de fem barn, en make och ett land i sorg. Saknaden var så stor att ingen pratade om henne. Prinsessan Christina, barnbarn till Margareta, har nu skrivit en bok om sin farmor.

Chocken var enorm då budet om kronprinse­ssan Margaretas förtidiga död kablades ut till svenskarna för hundra år sedan, den 1 maj 1920. Kronprinse­ssan hade varit krasslig länge men att vattkoppor och rosfeber skulle utvecklas till blodförgif­tning och en hastig död hade ingen räknat med.

Efter sig lämnade kronprinse­ssan en av sorg bruten make, kronprins Gustaf Adolf (senare kung Gustaf VI Adolf) och fem barn av vilka den yngste var tre år. Hon var gravid med sitt sjätte barn då hon avled vilket ansågs ha varit en bidragande orsak till hennes svaga allmäntill­stånd.

Statsminis­ter Hjalmar Branting sammanfatt­ade dödsbudet med orden ”Nu har solstrålen i Stockholms slott slocknat”.

Men när kronprinse­ssan var begravd och chocken hade lagt sig blev det tyst och så småningom glömdes den älskade prinsessan bort.

”Farfar blev förkrossad. Förstummad. Stängde en dörr och öppnade den aldrig igen”, skriver barnbarnet, prinsessan Christina om sin farfar. ”Samtalet kom aldrig in på Daisy.”

Prinsessan Christina har gett sig ut på jakt efter ledtrådar till den farmor hon aldrig fick träffa eller höra historier om. Hon kallades Daisy. Att finna en farmor heter boken som prinsessan Christina, fru Magnuson skrivit tillsamman­s med Carl Otto Werkelid.

Blixtföräl­skade

Prinsessan Margaret av Connaught och prins Gustaf Adolf möttes i Kairo i januari 1905. Hon var 23, han var 22 år, hon kallades Daisy, han kallades Gusty. De blev upp över öronen förälskade i varandra och förlovade sig bara en dryg månad efter det första mötet. Parets föräldrar informerad­es om förlovning­en i efterskott.

I ett jublande brev till en väninna rapportera­r Margaret om sin glädje:

”Aldrig i mina vildaste drömmar hade jag trott att någon kunde göra mig så fulländat lycklig och nöjd. Jag ler hela tiden av pur glädje och fröjd, och det är lika illa med honom, värre, han är ganska så hopplös [foolish]. I morse före tedags kom han med en stor bukett röda och gula rosor – Gustaf satte en vacker diamant- och safirring på mitt finger just som jag böjde mig över rosorna and we had our first kiss!”

Fem månader efter det första mötet, i juni 1905 gifte sig paret. Det första barnet, prins Gustaf Adolf (nuvarande kung Carl XVI Gustafs far) föddes våren 1906.

Energisk och glad

I prinsessan Margareta fick den blyge och osäkre prins Gustaf Adolf en glad och energisk hustru och ett harmoniskt familjeliv:

”Farfar fick 15 år av samhörighe­t, värme, kärlek, lek och spontana upptåg – en kontrast till det han själv vuxit upp med”, skriver prinsessan Christina.

Prinsessan Margareta beskrivs som modern för sin tid. Det nygifta paret hade gemensamt sovrum vilket ansågs vara oerhört och prinsessan insisterad­e på att amma sina barn själv vilket var nytt i kungliga sammanhang.

När de två äldsta sönerna, prinsarna Gustaf Adolf och Sigvard, nått skolåldern fick de på egen hand åka spårvagn i Stockholm.

Både Margareta och Gustaf Adolf var sportintre­sserade och prinsessan grundade två landhockey­lag.

Dessutom inspirerad­e hon sin man att bli nykterist.

Ljust lynne

Prinsessan Margaretas ljusa lynne kom fram också i hennes inrednings­smak. De tunga mörka möblerna i de svenska slotten ersattes av ljusa möbler och blommiga tapeter.

Dessutom var hon en föregångar­e vad gällde trädgårdsk­onst och odlingar. I dag är trädgårdsi­ntresset explosivt i Sverige men så var det inte i början av 1900-talet.

Prinsessan Margareta anlade en prunkande trädgård vid slottet Sofiero i Skåne och inredde en vinterträd­gård på Stockholms slott.

Dessutom var prinsessan konstnärli­gt intressera­d. En del av hennes målningar hänger kvar på slottet och kyrkotexti­lierna som hon formgav är också bevarade.

Men prinsessan Margaretas personliga tillhörigh­eter är undanstuva­de.

När prinsessan Christina började leta hittade hon bara enstaka föremål – några teckningar av barnen, en engelsk pennhållar­e i guld, en telefonbok med silverpärm­ar och farmoderns böcker.

Okonventio­nell

I prinsessan Christinas porträtt av sin farmor möter vi en okonventio­nell, orädd och handlingsk­raftig kvinna, som förmodlige­n var intressera­d av den begynnande feminismen.

Men vad månne prinsessan Margareta hade sagt om sin makes istadiga hållning vad gällde sönerna Sigvards och Carl Johans beslut att gifta sig icke-kungligt? I och med sina äktenskap förlorade Sigvard och Carl Johan Bernadotte omedelbart sina kungliga privilegie­r och titlar.

Om detta vet vi förstås ingenting.

Tre och ett halvt år efter sin första hustrus död gifte kronprins Gustaf Adolf sig med Louise Mountbatte­n. Paret fick inga gemensamma barn.

De fem barnen från det första äktenskape­t växte upp i tystnaden efter sin mamma. ”Saknaden måste ha varit enorm”, säger danska drottninge­n Margrethe.

Margrethe är barnbarn till kronprinse­ssan Margareta och ärvde både tilltalsna­mnet och smeknamnet Daisy av sin mormor.

Farfar fick 15 år av samhörighe­t, värme, kärlek, lek och spontana upptåg – en kontrast till det han själv vuxit upp med.

Prinsessan Christina

 ?? foto: KuNgliga hovstaterN­a/ BerNadotte­BiBlioteKe­ts fotoarKiv ??
foto: KuNgliga hovstaterN­a/ BerNadotte­BiBlioteKe­ts fotoarKiv
 ??  ??
 ?? FOTO: RALF
TURANDER ?? Prinsessan Christina porträtter­ar den farmor hon aldrig fick träffa, och har haft hjälpt med boken av Carl Otto Werkelid.
FOTO: RALF TURANDER Prinsessan Christina porträtter­ar den farmor hon aldrig fick träffa, och har haft hjälpt med boken av Carl Otto Werkelid.
 ?? FOTO: KUNGLIGA HOVSTATERN­A/BERNADOTTE­BIBLIOTEKE­TS FOTOARKIV ?? Unga och kära. Prinsessan Margareta och prins Gustaf Adolf förlovade sig bara en månad efter första mötet 1905.
FOTO: KUNGLIGA HOVSTATERN­A/BERNADOTTE­BIBLIOTEKE­TS FOTOARKIV Unga och kära. Prinsessan Margareta och prins Gustaf Adolf förlovade sig bara en månad efter första mötet 1905.
 ?? FOTO: KUNGLIGA HOVSTATERN­A/ BERNADOTTE­BIBLIOTEKE­TAS FOTOARKIV ?? Kronprinse­ssan Margareta var en hängiven mamma, här med de fem barnen, från vänster Sigvard, Bertil, Carl Johan, Ingrid och Gustaf Adolf.
FOTO: KUNGLIGA HOVSTATERN­A/ BERNADOTTE­BIBLIOTEKE­TAS FOTOARKIV Kronprinse­ssan Margareta var en hängiven mamma, här med de fem barnen, från vänster Sigvard, Bertil, Carl Johan, Ingrid och Gustaf Adolf.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland