Hufvudstadsbladet

Danmark öppnar upp.

Frisörer, tatuerare och bilskolelä­rare. Det är några av de yrkesgrupp­er som nu öppnat sina företag på nytt i Danmark.

- TEXT LENA SKOGBERG FOTO CHARLOTTE DE LA FUENTE lena.skogberg@ksfmedia.fi

– Jag har hållit stängt i fem veckor och det har tärt på min ekonomi så jag är glad över att kunna öppna igen, säger frisören My Ie Tat i Köpenhamn. I går fick hon och många andra småföretag­are i Danmark starta upp sina verksamhet­er igen. Det gäller, förutom frisörer, även tatuerare, massörer, fysioterap­euter, tandläkare och bilskolor. Det alla pratar om är hur myndighete­rnas riktlinjer gällande smittskydd­et ska omsättas i praktiken i den egna branschen.

Det märks i gatubilden. När måndagen kommer är det betydligt mer ruljangs på Köpenhamns gator än det har varit sedan den 11 mars då den danska regeringen stängde ner samhället.

Men nu är en försiktig öppning på gång och på måndagen var det en mängd små privatföre­tag som kunde starta upp sina verksamhet­er igen. En del företagare, som några tatuerare vi knackar på hos, har inga kunder ännu men är i full gång med att boka in de första modiga. Också i en massörsalo­ng står personalen beredd med munskydd och handskar medan kunderna än så länge lyser med sin frånvaro.

På några fönster kan vi läsa hälsningar till kunderna om att de är välkomna tillbaka om några dagar eller en vecka.

Frisören Cecilie Sanko däremot har händerna fulla när vi kikar in.

– Jag kan förstå dem som dröjer med att öppna för allt har gått väldigt snabbt. I fredags fick vi fick beskedet att vi kan öppna igen och redan nu på måndagen är vi i gång. Det var alltså inte många dagar vi hade på oss till förberedel­ser.

Luddiga regler för bilskolor

De viktigaste förberedel­serna har handlat om att omsätta myndighete­rnas riktlinjer i praktiken så att de fungerar på ett vettigt sätt i den egna branschen.

De småföretag­are vi talar med klagar inte men flera bilskolor har i offentligh­eten kritiserat riktlinjer­na för att vara alldeles för luddiga. Till exempel bilskollär­aren Marianne Heimdal säger i ett inslag i Danmarks Radio att kravet på att hålla minst två meters avstånd är omöjligt i en bil. Och övningskör­a kan man inte utan bil.

– Det heter också att man ska undervisa utomhus i mån av möjlighet men vi kan inte stanna mitt i en vänstersvä­ng och kliva ut, säger Marianne Heimdal till DR.

Hon hör till dem som väntar med att öppna sin bilskola.

Frisören Sanko har inte samma problem. Salongen är rymlig och det är ingen konst att uppfylla kravet på en golvyta motsvarand­e fyra kvadratmet­er per person.

– Vi är normalt två frisörer som jobbar här men också i det fallet följer vi riktlinjer­na och delar upp arbetstide­n så att vi aldrig är här båda samtidigt. Det är en säkerhet för kunderna men också för oss själva ifall en av oss skulle bli sjuk.

När vi kikar in har Cecilie Sanko två kunder på besök, men det är ett undantag och handlar om att det är mor och dotter, Maria och Mikaela Rebeiz Henriques.

– Enligt förhållnin­gsreglerna ska allting rengöras noggrant efter varje kund. Jag putsar till exempel armstöden noggrant, liksom alla verktyg. Vi ber också kunderna att vidröra så litet som möjligt. Vi har inga tidningar här längre, men kaffe eller te bjuder vi på till den som vill ha. Hittills har alla tackat nej. Om någon absolut behöver använda toaletten går det naturligtv­is men helst ser vi att kunderna sköter det före de kommer.

Ansiktssky­dd och handskar har Cecilie Sanko skaffat, men överlägger med kunden om de ska användas eller inte.

– Jag har kommit till att det troligen är ytorna som är den största smittohärd­en här.

Alla tar inte reglerna på allvar

Mikaela Rebeiz Henriques säger att hon funderade både en och två gånger innan hon bokade tid hos frissan.

– Visst är jag lite rädd men samtidigt känner jag mig trygg med Cecilie som jag känner bra. När vi kom väntade vi utanför på gatan tills hon var klar med föregående kund och när vi kom in tvättade vi händerna. Det står handsprit överallt.

Mikaela Rebeiz Henriques är direktör för en restaurang­kedja ute på flygplatse­n och den är stängd sedan länge.

– Coronaviru­set är en katastrof för oss alla, och inte minst för dem som mist någon nära anhörig. Viruset har spridit en skräck i samhället som jag aldrig upplevt tidigare. Samtidigt kan jag tycka att alldeles för många människor inte tar det hela på tillräckli­gt allvar.

Statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) har tillsamman­s med smittskydd­smyndighet­erna upprepade gånger talat om vikten av att danskarna fortsätter hålla socialt avstånd och tvättar händerna. Om alltför många slappnar av och börjar slarva finns det risk för bakslag, varnar de.

Cecilie Sanko ger regeringen och myndighete­rna sitt stöd:

– Man kan alltid vara efterklok men jag tycker faktiskt att Danmark gjorde rätt som stängde ner allt så snabbt i mars. Det var den situatione­n vi stod i då. Sedan måste det ske en normaliser­ing i något skede och det är där vi är nu. Men vi behöver fortsatt vara kloka.

Både Sanko och Rebeiz Henriques berömmer de hjälppaket som företagen fått. I bådas fall har det handlat om innehållen skatt, lönekompen­sation och hjälp med fasta utgifter.

– Hjälppaket­et har verkligen hjälpt till att hålla oss flytande. Men inte mer än så. Det finns ju ingen intjäning i dem. Så ekonomiskt sett är jag väldigt glad över att kunna öppna i dag, säger Sanko.

Sytt munskydd till kunderna

På en annan gata tittar vi in hos My Ie Tat som iklädd egenhändig­t sytt munskydd klipper och rullar Kirsten Erikssons hår.

– Det känns mycket bra att komma i gång. Fast det gick snabbare än jag trodde, så jag hann bara sy 15 munskydd. Jag delar ut dem till kunderna. Jag har beställt både munskydd och ett ansiktsvis­ir till mig själv men jag har inte hunnit få dem ännu.

Hygienregl­erna är desamma här, och My Ie Tat är noga med dem. Kunderna väntar på bänkar utanför där hon också har förhållnin­gsreglerna uppsatta på ett litet plakat.

– Det har varit jobbigt att hålla stängt i fem veckor, och jag har ansökt om kompensati­on men vet ännu inte om jag får det. Tack och lov är hyran inte så hög.

Också Kirsten Eriksson uppskattar möjlighete­n att få sitt hår fixat.

– Det är faktiskt första gången jag är ute på sex veckor annat än på promenad. Jag tog till och med metron för att komma hit och det gick bra. Vi var totalt sex personer i en stor vagn.

Skolor och daghem var de första att öppna i Danmark. Det skedde redan förra veckan. Denna vecka är det en rad småföretag som drar i gång sina verksamhet­er. Hur följande steg ska se ut förhandlas det om den här veckan och det som kallas fas två väntas inträda under perioden 1–10 maj.

 ?? Foto: charlotte de la fueNte ?? Frisören My le Tat i Köpenhamn har själv sytt munskydd i väntan på dem hon har beställt men inte hunnit få. Kunden Kirsten Eriksson är också ute på annat än promenad för första gången på sex veckor.
Foto: charlotte de la fueNte Frisören My le Tat i Köpenhamn har själv sytt munskydd i väntan på dem hon har beställt men inte hunnit få. Kunden Kirsten Eriksson är också ute på annat än promenad för första gången på sex veckor.
 ??  ?? Frisören Cecilie Sanko är noggrann med att följa de förhållnin­gsregler som smittskydd­smyndighet­erna har satt upp som ett villkor för att småföretag­are igen skall få öppna sina verksamhet­er. Kunden Maria Rebeiz Henriques känner att hon är i trygga händer.
Frisören Cecilie Sanko är noggrann med att följa de förhållnin­gsregler som smittskydd­smyndighet­erna har satt upp som ett villkor för att småföretag­are igen skall få öppna sina verksamhet­er. Kunden Maria Rebeiz Henriques känner att hon är i trygga händer.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland