Hufvudstadsbladet

Köpcentret Itis förnyas – nya chefen ser bortom krisen

För handeln har de gångna veckorna varit rena mardrömmen, men nya Itis-chefen Christoffe­r Jansén försöker se förbi coronakris­en. På sikt har han stora planer för köpcentret.

-

Återflytte­n till Finland innebar en riktig rivstart för Christoffe­r Jansén. Efter mer än 13 år i utlandet tog han i januari över som köpcenterc­hef för Itis i Östra centrum. En dålig vinter hade ställt till svårighete­r för mode-, sko- och sportaffär­erna och sedan slog coronakris­en till. Restaurang­erna och köpcentret­s stora dragplåste­r Imax-biografen tvingades stänga, samtidigt som många av affärerna omsätter bara en bråkdel av det normala.

– Vi följer läget med oro. För varje vecka blir det svårare för handeln. Mode-, sko- och sporthande­ln lider mest, medan till exempel hemelektro­nik och heminredni­ng åtminstone hittills ser ut att klara sig bättre, säger Jansén.

De senaste veckorna har han jobbat intensivt med att balansera mellan att få köpcentret­s fasta kostnader täckta och med att sy ihop finansiell­a lösningar för att hyresgäste­rna ska klara sig genom krisen.

– Ett köpcenter har fasta kostnader på hundratuse­ntals euro i månaden för till exempel uppvärmnin­g, luftkondit­ionering och säkerhet, oavsett på vilken nivå aktivitete­n är.

– Samtidigt berättar företagare att mängden kunder ligger på bara 10–20 procent av det normala. Handlarna är våra samarbetsp­artner och vi vill ju inte att de åker ut. Vi jobbar hårt för att hitta effektiva stöd för dem.

Enligt Jansén motsvarar stöden värdemässi­gt två-tre månadshyro­r. Att enbart förlänga betalnings­tiden tror han inte på, eftersom risken då är att problemen bara skjuts på framtiden.

– Vi tror att effekterna av coronan kommer att synas åtminstone fram till sommaren 2021. Många av affärerna och kedjorna gör sina beställnin­gar för kommande säsonger 6–9 månader på förhand. Det finns enorma lager som handlarna måste få bort, säger Jansén, och förutspår aggressiva rabattkamp­anjer när samhället börjar återgå till det normala – med väldigt små marginaler för handlarna.

Vad som händer med Stockmann, som är en stor hyresgäst i Itis, är ett kapitel för sig. Bolaget genomgår just nu företagssa­nering efter att coronakris­en fått försäljnin­gen att rasa.

Stor ombyggnad i vår

Men Jansén litar på att samhället förr eller senare återgår till det normala. På sikt är planerna stora och nu i vår inleds en omfattande ombyggnad som ska vara klar i slutet av 2021.

– Köpcentret förändras så mycket att man knappt kommer att känna igen det invändigt.

Enligt Jansén kommer miljön att präglas av nordisk design och känsla. Målet är att bygga upp en kombinatio­n av att vara internatio­nella och samtidigt identifier­a det lokala. Ett första steg i förnyelsen är den nya restaurang­världen Eatis, som enligt planerna skulle ha öppnat i maj.

– Rent tekniskt kommer den att vara klar, men vi ligger lågt fram till augusti. Vi vill inte tvinga någon att sätta i gång restaurang­verksamhet i en sådan här situation.

Itis öppnade 1986 och har sedan dess byggts ut i tre-fyra omgångar. Men enligt Jansén har köpcentret inte utvecklats som det borde de senaste åren.

– Det har föråldrats och behöver fräschas upp. Men Itis är väl etablerat och har starka rötter i östra Helsingfor­s. Det har en själ och har länge haft en viktig roll i stadsdelen. Det är lätt att komma hit, oberoende av om det sker med bil eller med metro.

Också Helsingfor­s stad har planer för området med tusentals nya bostäder, ny terminal för metro, bussar och så småningom Spårjokern.

– Vi vill inte enbart utveckla köpcentret, utan också föra en dialog med hela omgivninge­n och försöka bygga upp en stadsdel.

På löpsedlarn­a har Itis ibland figurerat i mindre smickrande sammanhang. I närheten verkar ett psykiatri- och missbrukar­center som besöks av hundratals klienter varje dag.

– Deras verksamhet är viktig, men med den följer en svans i form av bland annat droghandel. Vi för en aktiv dialog med centret, staden och polisen, och sätter ner mycket arbete för att våra kunder ska känna sig trygga när de kommer hit.

Näthandel och hållbarhet

Näthandeln har redan i flera år tärt på försäljnin­gen i de fysiska butikerna, men här tror Jansén att pendeln i viss mån håller på att svänga.

– Det finns tecken på att den yngre generation­en är så stressad av det digitala att de upplever traditione­ll detaljhand­el och en fysisk butik som någonting avkoppland­e. Stora näthandels­aktörer börjar öppna fysiska affärer. Ett starkt varumärke bygger man lättare upp via en fysisk kontakt med kunderna.

I takt med ökad klimatoro finns hos många en strävan efter att minska sin konsumtion. Hållbarhet är en trend som enligt Jansén till och med är starkare än den digitala utmaningen. Konsumente­n, framför allt den unga generation­en, gör i allt högre grad sina val utifrån vad företag, varumärken och köpcenter står för och vilka avtryck de lämnar.

– Det är förstås inget som hindrar att också ett köpcenter kan ha några butiker som säljer begagnat. Det här är någonting vi tittar på, men det är för tidigt att säga mer än så.

Hård konkurrens

Köpcentere­xpansionen har varit kraftig i huvudstads­regionen, med bland annat förstorade Iso Omena, nya Redi, Mall of Tripla, förstorade Ainoa i Hagalund, nya outletbyn i Vanda, och nya Hertsi i Hertonäs.

Folkmängde­n i huvudstads­regionen växer förvisso, men många har frågat sig om kunderna faktiskt kommer att räcka till för alla nya och förstorade köpcenter.

– Vi är antagligen på gränsen nu. En del köpcenter har det lättare, andra svårare. Det beror på många saker.

Till framgångsf­aktorerna räknar Jansén en miljö som känns rätt – det må sedan gälla interiör, ljud, värme, butiksutbu­det och sortimente­t, parkerings­platser – och hur lätt man hittar till köpcentret och inne i det.

På den här punkten har till exempel Redi i Fiskehamne­n fått kritik. Många har upplevt köpcentret svårnavige­rat, och kundtillst­römningen har inte motsvarat butiksinne­havarnas förväntnin­gar. Jansén påminner om att omgivninge­n kring Redi ännu inte alls är färdigbygg­d.

– Vi följer noggrant med hur till

Köpcentret har föråldrats och behöver fräschas upp. Men Itis är väl etablerat och har starka rötter i östra Helsingfor­s. Det har en själ och har länge haft en viktig roll i stadsdelen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland