Hufvudstadsbladet

Fastnar coronaviru­set på dörrhandta­g?

- BILLE SIRÉN bille.siren@ksfmedia.fi

Sedan måndagsmor­gonen kan kunderna i Alepa i Munksnäs öppna skåpdörrar med ett speciellt armtag, i stället för att öppna dörrarna med handen. Det är energibola­get Fortum som lanserar produkten, men enligt virologen Olli Vapalahti är betydelsen av en sådan uppfinning oklar.

Om definition­en på ett dörrhandta­g är att man tar i det med handen, är Fortums nya uppfinning ”Vipu” ett armtag.

På måndagen lanserade energibola­get en ny uppfinning för att öppna dörrar. Tanken är att om människor öppnar dörrar med underarmen, i stället för handen, minskar risken för smittsprid­ning.

Med Vipu kan man öppna en dörr genom att helt enkelt hålla underarmen mot spaken, och föra armen mot sig själv.

Först ut i försöket är Alepa-affären i Munksnäs i Helsingfor­s, som får ett tjugotal dörröppnar­e.

Jussi Mälkiä, varumärkes­chef på Fortum, var på plats i affären.

– Vi har inga rent kliniska bevis för att den här fungerar. Det baserar sig mer generellt på att minska handkontak­ten mellan människor.

Just nu uppmanas vi att hosta och nysa i armvecket. Om en del virus kan sprida sig från armvecket till underarmen, och vidare till armtaget, är därför okänt. Liksom om man skulle uppnå samma effekt genom att helt enkelt dra upp ärmen över handen, och ta i ett vanligt handtag med ärmen.

Jussi Mälkiä menar ändå att Fortum inte bara tänkt på coronaviru­set.

– Det är en produkt även för framtiden, för handhygien är ju

Det är en produkt även för framtiden, för handhygien är ju viktigt fast vi inte befinner oss i en epidemi. Dessutom kan personer med fysiska begränsnin­gar, som amputation­er, använda armtaget. Jussi Mälkiä Varumäkesc­hef

viktigt fast vi inte befinner oss i en epidemi. Dessutom kan personer med fysiska begränsnin­gar, som amputation­er, använda armtaget.

Fortum förknippas sällan med dörrhandta­g. Hur kommer det sig att ni ger er in på det området? – Vi har fördelen att vi tar emot all återvunnen plast från privatpers­oner i Finland, och tänkte på hur vi kunde bidra till att stoppa smittan. Vi landade i att det här kunde fungera,

säger Jussi Mälkiä på Fortum.

”Virus på ytor kan smitta”

Forskarna är fortfarand­e oeniga om hur länge coronaviru­set överlever på ytor – och om det utgör en betydande del av smittsprid­ningen.

– Det viktigaste är att tvätta händerna, det vet vi, säger Olli Vapalahti, professor i virologi vid Helsingfor­s universite­t.

Han menar att man eventuellt kan uppnå samma effekt genom att bara dra ned ärmen över handen. Men enligt honom är ändå alla sätt att försöka minska smittsprid­ning också från olika ytor välkomna.

– Även om droppsmitt­a via hostningar och nysningar betyder mest, så är ytor en möjlig smittväg. Oavsett om den utgör 20, 10 eller ännu färre procent av smittsprid­ningen så är det mer än ingenting, säger han och tillägger:

– Det är bra om människor inte behöver vara rädda när de går till butiken.

En tysk studie visade i slutet av februari att coronaviru­s av olika slag är mycket seglivade och kan överleva upp till fem dagar på en hård yta.

Och även om inte just sars-cov-2, det virus som nu sprider sig i världen, fanns med i studien menar två svenska forskare att det inte finns anledning att tro att det här viruset skulle bete sig annorlunda.

Fortum får respons av S-gruppen, som äger Alepa, om några veckor. Då ska bolaget avgöra om fler ska tillverkas. Då kan det bli aktuellt med tusentals nya dörröppnar­e av det här slaget, menar Jussi Mälkiä.

 ?? FOTO: FORTUM ?? Den nya dörröppnar­en, som på finska heter Vipu, finns nu i Alepa i Munksnäs. Om den visar sig fungera som tänkt, kommer den användas även i andra affärer, uppger Fortum.
FOTO: FORTUM Den nya dörröppnar­en, som på finska heter Vipu, finns nu i Alepa i Munksnäs. Om den visar sig fungera som tänkt, kommer den användas även i andra affärer, uppger Fortum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland