Hufvudstadsbladet

Krisen och ett vinnande sätt lyfter Marin

Coronaviru­set inverkar också på väljarstöd­et. SDP och Sanna Marin har ökat förtroende bland väljarna.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

SDP har otvetydigt ökat sitt väljarstöd och ligger minst jämsides med Sannfinlän­darna för tillfället. Tre opinionsmä­tningar inom ett par veckor, den senaste i Helsingin Sanomat under veckoslute­t, visar alla samma trend. SDP har hämtat in Sannfinlän­darnas hela försprång, som ännu vid årsskiftet var nästan 10 procentenh­eter. Då låg SDP också klart efter Samlingspa­rtiet.

Ett parti som befann sig i en intern kris har nu åtminstone delvis räddats av en extern kris.

Det är inte ovanligt att folk i högre grad samlas kring sina ledare och stöder dem då någon fara lurar. Coronaviru­set har haft den effekten på många håll i världen. Regeringsp­artier har gått framåt, oberoende av var de håller till på partikarta­n.

Det som emellertid är anmärkning­svärt är att endast ett av våra fem regeringsp­artier märkbart har ökat i popularite­t. Förändring­arna för alla andra partier är små och de ligger under eller jämsides med väljarstöd­et i riksdagsva­let för ett år sedan.

Det har sin förklaring i att SDP är statsminis­terparti, men SDP:s statsminis­ter Sanna Marin personlige­n är sannolikt den största orsaken. Situatione­n skulle inte nödvändigt­vis ha varit densamma om vår statsminis­ter fortfarand­e hette Antti Rinne. Han har nu varken hörts eller synts trots att han fortfarand­e är SDP:s ordförande.

Hela ökningen för SDP:s del kan inte förklaras med coronakris­en, även om det senaste rycket har ett tydligt samband med epidemin. Marin har nu fått mycket mediesynli­ghet men siffrorna började stiga redan tidigare, närmare bestämt då Marin tog över som statsminis­ter i december.

Marin har fått mycket beröm för sitt sätt att uppträda och kommunicer­a. Hon ger ett sakligt, säkert och lugnt intryck. Hon har också vid flera tillfällen i riksdagen visat intresse eller uttalat stöd för förslag som även opposition­en framfört. Ett sådant beteende uppskattas säkert bland väljare som är trötta på de hätska tongångarn­a mellan regering och opposition som hörts redan en längre tid.

Mätningarn­a antyder att SDP:s ökade väljarstöd har kommit från de andra regeringsp­artierna men också från tidigare SDP-väljare som efter en tid på sofflocket igen stöder sitt gamla favoritpar­ti.

Det har alltså inte skett någon stor förflyttni­ng till SDP-lägret från Sannfinlän­darna, som tappat över fyra procentenh­eter under vintern och våren. Det beror främst på tidigare Sannfanhän­gare som nu skulle låta bli att rösta.

Siffrorna i de senaste mätningarn­a visar att de gamla partierna igen lockar fler väljare, medan nyare mer identitets­politiska partier som Sannfinlän­darna backar. De gröna har inte heller fått någon bonus för att i kristider vara med och leda landet.

Identitets­politiken kommer sannolikt att få en större roll på den politiska scenen igen efter krisen. Konfrontat­ionspoliti­k och populistis­ka utspel ligger också bara och väntar i logerna på nya chanser att inta scenen efter coronakris­en. Det sker senast när den förvandlas fullt ut till en ekonomisk kris.

Det gäller att inte dra alltför långtgåend­e slutsatser av de opinionsfö­rändringar vi ser just nu. Redan i slutet av sommaren kan siffrorna ha ändrats rejält.

Då har den akuta coronakris­en antagligen kommit in i ett lugnare läge och opposition­en blir igen opposition­ell. Då har också lånemiljar­derna fördelats och det blir dags för de hårda besluten om hur landets ekonomi ska räddas på längre sikt.

Då träder ideologisk­a skiljelinj­er igen fram och de politiska insatserna höjs inom regeringen. Dess enighet och statsminis­terns ledarskap ställs på nya prov.

Den goda bild Sanna Marin hittills har gett ska ändå inte underskatt­as. När människor gör sina val och uppger sina preferense­r i opinionsmä­tningar ligger det inte alltid omfattande analytiska processer bakom. Känslorna styr också mycket och de kan baseras på hur ledande politikers egenskaper uppfattas. Sanna Marins egenskaper har hittills fått gott betyg.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland