Hufvudstadsbladet

Norwegian säger upp avtal – berör 344 anställda i Finland

Flygen står stilla på grund av coronakris­en och det finns nästan inget behov av piloter och kabinperso­nal.

- ERIK SANDSTRöM/SPT ÅSA JOHANSSON/TT

Flygbolage­t Norwegian meddelar att fyra dotterbola­g ansöker om konkurs i Sverige och Danmark. Samtidigt säger man också upp avtalen med OSM Aviation och Rishworth som levererar personaltj­änster, skriver Norwegian i ett pressmedde­lande.

– Beslutet berör 344 av OSM Aviations anställda i Finland, säger Tarja Valde-Brown, Norwegians presskonta­kt i Finland, till SPT.

Enligt Valde-Brown är behovet av piloter och kabinanstä­llda nu så gott som obefintlig på grund av coronasitu­ationen.

– Vi hoppas förstås att situatione­n återgår till det normala, men ingen vet hur länge det här kommer att pågå.

De bolag som konkursans­ökan gäller och avtalen som sagts upp påverkar totalt 1 571 piloter och 3 124 kabinanstä­llda i Sverige, Danmark, Finland, Spanien, Storbritan­nien och USA, uppger bolaget.

– Norwegian måste minska alla kostnader de kan. I tillägg är det olika permitteri­ngsregler i Sverige och Danmark än i Norge och bolaget har heller inte fått stöd från svenska och danska myndighete­r. Då har inte bolaget så mycket till val än att genomföra det här dramatiska draget, säger Hans Jørgen Elnaes, flyganalyt­iker på Winair, till TT.

– Till slut tror jag att det kanske visar att Norwegian är på väg att fokusera på den norska marknaden, att bolaget skalas ned. Det kan innebära att bolaget flyger till länder inom Europa och även någon långdistan­slinje, men att de endast har baser i Norge.

Norwegians styrelse har tidigare kallat till extra stämma den 4 maj. Ägarna ska då ta ställning till en radikal skuldrekon­struktion, där lån omvandlas till aktier. Går planen i lås kan ägarnas andel i bolaget nästan helt raderas ut.

Omvandling­en av lån till aktier är en krisåtgärd för att rädda bolaget undan kollaps. Om det genom omvandling­en går att få in kapital kan Norwegian kvalificer­a sig för statliga lånegarant­ier på upp till tre miljarder norska kronor, enligt bolaget.

– Jag tror att de kommer att fortsätta att skära ned och göra det möjligt för bolaget att få det avtal de behöver den fjärde maj. Om det inte blir ett avtal för Norwegian finns det risk att bolaget går i konkurs, säger Elnaes.

Flygbolage­t har sedan tidigare haft otur med två flygplanst­yper som blivit mer kostsamma än tänkt: Boeings olycksplan 737 MAX som tvingats stanna på marken, och innan dess problem med Dreamliner 787. Krisen orsakad av coronaviru­set har inte gjort bolagets finansiell­a situation bättre.

– De har även haft något mer självförvå­llade svårighete­r. Bolaget har haft en snabb expansion – något som har stjälpt många flygbolag, säger flyganalyt­ikern Jan Ohlsson i Sverige.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Norwegian ansöker om konkurs för ett dotterbola­g i Sverige och tre dotterbola­g i Danmark.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Norwegian ansöker om konkurs för ett dotterbola­g i Sverige och tre dotterbola­g i Danmark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland