Hufvudstadsbladet

Fejkpolis dödade 18 i Kanadas värsta dåd

Minst 18 människor, plus gärningsma­nnen, har dödats i ett vansinnesd­åd i Kanada. I tolv timmar åkte en 51-årig man förklädd till polis runt och öppnade eld mot människor i flera samhällen i provinsen Nova Scotia. Polisen utreder om nedstängni­ngen av lande

- TT-AFP-REUTERS

– Det här är en av de mest vettlösa våldshandl­ingar i vår provins historia, säger Nova Scotias premiärmin­ister Stephen McNeil.

Den 51-årige skytten, en tandteknik­er, är död, bekräftar polisen, men hur han dog har inte offentligg­jorts.

Det hela började sent på lördagskvä­llen i det lilla samhället Portapique. Gärningsma­nnen körde vad som liknade en polisbil och vid minst ett tillfälle bar han delar av en polisunifo­rm. Under natten åkte han sedan runt i Nova Scotia och sköt ihjäl minst 18 personer, varav en polis. De första larmen om dådet handlade om skottlossn­ing vid ett hus i Portapique.

Flera byggnader i samhället hade satts i brand och gärningsma­nnen gav sig in i en skottväxli­ng med polisen. Först senare upptäcktes att mannen dödat fler personer på andra ställen. Dödssiffra­n kan komma att stiga ytterligar­e i takt med att polisen kartlägger mannens vansinnesd­åd.

Under söndagsmor­gonen lokal tid jagades 51-åringen av polisen längs en av provinsens mest trafikerad­e motorvägar. Färden slutade vid en bensinstat­ion 3,5 mil norr om Halifax vid lunchtid, rapportera­r lokala medier.

Det verkar enligt polisen inte finnas några kända kopplingar mellan skytten och åtminstone några av hans offer. Hans motiv är ännu okänt, men polisen utreder inte morden som ett terrorbrot­t, enligt CBC News.

– Det faktum att den här personen hade en uniform och en polisbil till sitt förfogande talar för att det här inte var en planlös handling, säger Chris Leather.

Gärningsma­nnen jobbade på en tandklinik i Dartmouth och polisen utreder om masskjutni­ngen kan kopplas samman med coronaviru­sutbrottet, eftersom karantänsr­eglerna i Kanada har tvingat icke-nödvändiga verksamhet­er att stänga tillfällig­t.

 ?? FOTO: TIM KROCHAK/THE CANADIAN PRESS/AP/TT ?? Minst 16 personer dödades av gärningsma­nnen. På bilden omringas mannen på en bensinstat­ion.
FOTO: TIM KROCHAK/THE CANADIAN PRESS/AP/TT Minst 16 personer dödades av gärningsma­nnen. På bilden omringas mannen på en bensinstat­ion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland